Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Sa svih strana
Denmark
21.10.2020.
Peter Madsen, danski pronalazač koji je služio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva novinarke Кim Val, uhvaćen je u blizini zatvora u Кopenhagenu posle pokušaja bekstva, saopštila je danska policija.
KPS
20.10.2020.
Novinar kosovskog portala Reporteri Škumbin Кajtazi (Shkumbin Кajtazi) saopštio je da je napadnut i da je noćas pucano na njegov auto sa 5 do 6 metaka.
Egypt
20.10.2020.
Egipatske vlasti su uslovno pustile na slobodu satiričara Šadija Abu Zaida nakon dve godine provedene u zatvoru bez suđenja, rekao je danas advokat.
Hungayr
14.10.2020.
Posmatrači i kritičari mađarske vlade kažu da su mediji u toj zemlji ućutkivani pod premijerom Viktorom Orbanom. Sada upozoravaju da bi Mađarska mogla da ostane bez jednog od svojih poslednjih nezavisnih glasova, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.
KPS
14.10.2020.
Кosovska policija potvrdila je danas hapšenje Nasera Ćeljija zbog pretnji ubistvom novinarima prištinskog dnevnika Gazeta ekspres.
Switzerland
07.10.2020.
Evropski sud za ljudska prava danas je osudio Švajcarsku zato što je primorala novinarku da otkrije svoje izvore u istrazi o trgovini drogom, i podsetio na "važnost zaštite izvora u demokratskom društvu".
Belorusija
05.10.2020.
Belorusija je danas ukinula akreditacije svim novinarima koji rade za strane medijske kuće navodeći da moraju da podnesu zahtev za nove akreditacije u postupku koji bi mogao da traje nedelju dana i više.
Rusija
05.10.2020.
Glavna urednica nezavisnog ruskog informacionog portala Irina Slavina preminula je nakon što se zapalila posle policijske racije njenog stana u potrazi za dokazima koji je povezuju sa opozicionom grupom, javio je njen portal.
Croatia
02.10.2020.
Europska komisija izdala je prvo Izvješće o vladavini prava u kojem – u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, a tiče se medija – stoji zabrinjavajuća rečenica koja najbolje ocrtava čime se sve susreću novinarke i novinari u Hrvatskoj: "Novinari se suočavaju s brojnim prijetnjama na internetu, među ostalim s ocrnjivanjem, govorom mržnje, prijetnjama smrću i fizičkim napadima."
Asanz
02.10.2020.
Britansko pravosuđe će 4. januara doneti odluku o izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (Julian Assange) u SAD, saopštio je danas sudija zadužen za taj slučaj.