Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Sa svih strana
Desir
17.04.2019.
Predstavnik Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) za slobodu medija, Harlem Dezir, danas je izrazio zabrinutost zbog izmena zakona kojim se uvodi odgovornost za distribuciju stranih štampanih medija u Rusiji bez odobrenja vlasti, saopšteno je iz bečkog sedišta OEBS.
Gašpar
12.04.2019.
Bivši vojnik priznao je da je ubio slovačkog istraživačkog novinara Jana Кucijaka i njegovu verenicu prošle godine, prenosi portal aktuality.sk za koji je ubijeni novinar radio.
Asanz
12.04.2019.
Sud u Londonu presudio je da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kriv za kršenje uslova kaucije u Velikoj Britaniji.
Asanz
11.04.2019.
Ekvador povukao odluku o azilu osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu. Istog časa je uhapšen. Vest je potvrdio nedugo zatim i britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.
Reporteri bez granica
11.04.2019.
Uvođenje institucije evropskog komesara za slobodu, nezavisnost i raznolikost informacija, jedan je od predloga međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF).
07.04.2019.
Hrvoje Zovko je na 62. izbornoj skupštini izabran ponovo za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva. Zovko je, kao jedini predloženi kandidat, dobio gotovo jednoglasnu podršku, te je za njega glasalo 65 od nazočna 73 člana Skupštine. Za potpredsjednice HND-a izabrane su Danka Derifaj i Maja Sever, koje su dobile najviše glasova kao kandidatkinje za Izvršni odbor.
Sputnjik
25.03.2019.
Zapad će uraditi sve da ne dozvoli istragu o mogućem kršenju međunarodnog zakona od strane komande NATO-a tokom bombardovanja Jugoslavije, rekao je u intervjuu za NTV šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On smatra da iskustvo iz tog vremena neki danas pokušavaju da iskoriste protiv određenih medija, kao što su RT i Sputnjik.
Gašpar
15.03.2019.
Slovački tužioci optužili su biznismena da je naručio ubistva novinara Jana Кučiaka i njegove verenice prošle godine.
Savet Evrope
19.02.2019.
Odsustvo policijske i pravosudne aktivnosti na rasvetljavanju zločina nad novinarima postali su praksa, navodi se u izveštaju Platforme Saveta Evrope (SE) za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara za 2019. godinu.

nOVAC
19.02.2019.
Lokalno novinarstvo može nestati, a da se to ne bi dogodilo potrebno je da vlada omogući da lokalni mediji budu finansirani i budžetskim novcem, stoji u izveštaju Fransis Кernkros, bivše novinarke i rektorke univerziteta u Oksfordu koju je britanska vlada zadužila da analizira stanje u medijskoj industriji i predloži mere koje bi osigurale opstanak visokokvalitetnog novinarstva u toj zemlji.