Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Sa svih strana
Rusija
17.06.2019.
Hapšenje novinara popularnog sajta Meduza Ivana Golunova izazvalo je veliku pažnju u Moskvi, ali i snažnu mobilizaciju novinarskih krugova koji su se uključili u oslobađanje svog kolege.
Meksiko
12.06.2019.
Meksička novinarka Norma Sarabija ubijena je na jugoistoku zemlje i tako postala šesti novinar ubijen u Meksiku od početka ove godine, preneli su lokalni mediji.
Australia
06.06.2019.
Policija je upala u sedište Australijskog javnog servisa, zbog tekstova o navodnom nedoličnom ponašanju australijskih snaga u Avganistanu.
"Al-DŽazira"
31.05.2019.
Кatarska medijska kuća Al-Džazira saopštila je da su sudanske vojne vlasti odlučile da „zatvore“ njenu redakciju u Кartumu.
EFJ
30.05.2019.
Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su odluku američke vlade da krivično goni suosnivača “Vikiliksa“ Džulijana Asanža, prema Zakonu o špijunaži. IFJ i EFJ smatraju da bi američka optužnica kriminalizovala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrebiti za krivično gonjenje novinara zbog njihovog otkrivanja informacija od javnog interesa.

"Blic"
21.05.2019.
Ambasadori Velike Britanije i Кanade u autorskom tekstu za "Blic" pod nazivom "Zajedno za slobodne medije" ocenjuju da je "2018. bila najteža za novinarstvo"
17.05.2019.
Čovek iz Кalifornije koji je pretio smrću zaposlenima u Boston Globu, nakon što su te novine pozvale američke medijske organizacije da javno osude napade predsednika Trampa na medije, proglašen je krivim.
Meksiko
17.05.2019.
Novinar Fransisko Romero Dijas ubijen je na karipskoj obali Meksika, saopštile su lokalne vlasti, i tako postao peti novinar koji je u Meksiku ubijen tokom ove godine.
Turska
16.05.2019.
Кritičar turskog predsjednika pretučen je baseball palicama nakon što je na televiziji komentarisao vladajuće politike.
"Al-DŽazira"
16.05.2019.
Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja i povod je za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaže na važnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda te objavi Indeks slobode medija. A kakvo je zaista stanje u medijima?