Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Sa svih strana
Gašpar
22.10.2019.
Slovačko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za ubistvo istraživačkog novinara Jana Кucijaka i njegove verenice.
Bugarska
22.10.2019.
Bugarska se suočava sa ozbiljnim „medijskim građanskim ratom“ koji bi mogao biti pojačan imenovanjem novog glavnog tužioca, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).
Australia
22.10.2019.
Sve vodeće novine u Australiji u ponedjeljak su izašle sa zacrnjenim naslovnicama u sklopu kampanje protiv neprestanih akcija tamošnje vlade u kojima sankcioniraju zviždače i, tvrde novine, kriminaliziraju novinarstvo. Australski listovi izašli su s redigiranim naslovnicama, pozivajući vladu da bolje zaštiti slobodu novinarskog rada. Naslovnice prikazuju temeljito redigirani vladin dokument, čime se želi prikazati opsežna cenzura.
IFJ
22.10.2019.
Međunarodna federacija novinara (IFJ) je povodom pritvaranja ekipe Radio Beograda i zadržavanja novinara televizije Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje danas poslala pismo predsedniku Кosova u kojem se kosovske vlasti pozivaju na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Кosovu.
Rusija
18.10.2019.
Najmanje šest ruskih novinara je u roku od dva dana pozvano na saslušanje i njihove kuće policija je pretresla, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF) koja je osudila taj „akt zastrašivanja na nacionalnom nivou“.
Grcka
02.10.2019.
Tokom štrajka neće raditi željeznica, brodovi, metro, banke, a skraćeno je i radno vreme autobusa i trolejbusa.
Germany
02.10.2019.
Temeljno restrukturiranje medijskog koncerna Aksel Springer podrazumevaće smanjenje broja zaposlenih za 10 do 20%, objavljeno je u Nemačkoj iz više izvora među kojima je i Udruženje novinara te zemlje.
Morocco
01.10.2019.
Marokanska novinarka osuđena je na godinu dana zatvora jer je ilegalno pobacila nakon što je ostala trudna izvan braka.
17.09.2019.
Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je danas zbog satiričnih objava na Tviteru, a tokom dana mu je izrečena i novčana kazna na Prekršajnom sudu u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji."Terete me za jedan tvit na kojem sam, komentarišući napad policajaca na radnike jednog fast fooda u Zadru, napisao ACAB. To je bio razlog da me optuže", ispričao je Duhaček novinarima nakon što je pušten, navodi portal Indeks. On je rekao da ga terete i ;zbog o
29.08.2019.
Ukrajinski sud naredio je da se zatvoreni ruski novinar Кiril Višinski oslobodi uz jamčevinu i pusti iz zatvora, dok Moskva i Кijev iza scene pregovaraju o mogućoj razmjeni zatvorenika.