Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Sa svih strana
Montenegro
09.12.2019.
Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Vladimira Otaševića na kojeg je u Podgorici nasrnulo obezbeđenje kontraverznog biznismena koji je bio u društvu višeg državnog tužioca, koji nije reagovao.

OEBS
09.12.2019.
Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je vlasti Albanije da poboljšaju predlog zakona o novom sistemu registracije onlajn medija.
Asanz
27.11.2019.
Grupa od 60 lekara uputila je pismo ministru unutrašnjih oposlova Britanije Priti Patel u kojem su izrazili ozbiljnu zabrinutost za zdravlje Džulijana Asanža navodeći da bi on “mogao da umre u pritvoru bez neophodne medicinske pomoći”, prenosi Indipendent.
Rusija
22.11.2019.
Ruska Duma usvojila je predlog zakona koji vladi daje pravo da registruje blogere, novinare i korisnike društvenih medija kao strane agente.
Turkey
07.11.2019.
Turski sud naložio je u ponovljenom postupku puštanje na slobodu turskog novinara i pisca Ahmeta Altana i novinarke i književnice Nazli Ilidžak, javila je državna turska agencija Anadolija.
HRT
07.11.2019.
Cilj vlasti je držati narod neinformisanim, pa je zato program na Hrvatskoj radio televiziji (HRT) red mise, red folklora, red recepata i red zaglupljivanja naroda spa centrima, rekla je u debati na otvaranju konferencije Sout East Europe Media Foruma (SEEMF) o odnosu politike i medija u Hrvatskoj, Zrinka Vrabec Mojzeš, novinarka Nacionala.

IFJ
04.11.2019.
U poslednjih deset godina ubijeno je 1.064 novinara, ali je sudski epilog imalo samo svako deseto ubistvo, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.
Burundi
31.10.2019.
Međunarodna federacija novinara (IFJ) oštro je osudila hapšenje četiri novinara u Burundiju, i podsetila da je u toj zemlji obaveštajna služba pre tri godine kidnapovala jednog novinara koji se i dalje vodi kao nestao.
Kazahstan
23.10.2019.
Кazahstanski novinar Amangeldy Batyrbekov osuđen je na dve godine i tri meseca zatvora zbog „klevete“. Organizacija Reporteri bez granica (RSF) zbog toga je apelovala na kazahstansko pravosuđe da u drugostepenoj presudi tu kaznu smanji, a od vlasti zatražila da dekriminalizuju prestupe novinara.
Gašpar
22.10.2019.
Slovačko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za ubistvo istraživačkog novinara Jana Кucijaka i njegove verenice.