Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Sa svih strana
SAD
18.01.2021.
Proterivanje Donalda Trampa sa „Tvitera” i ostalih vodećih društvenih mreža podstaklo je oštru polemiku o tome da li moćne privatne kompanije ugrožavaju ono što je Amerikancima najsvetije – slobodu govora. Republikanci tvrde da su tehnološki moćnici naklonjeni liberalima „ubili” slobodu govora u SAD i da je apsurd da na „Tviteru” mogu da se oglašavaju režimi koji sprovode genocid i ubijaju homoseksualce, dok je i
Rusija
15.01.2021.
Кomitet za zaštitu novinara (CPJ) je poručio da bi ruske vlasti trebale ukinuti kontroverzni zakon o "stranim agentima" u zemlji i osigurati da se ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor ne koristi za prijetnje i uznemiravanje medijskih organizacija i cenzuru novinara.
"Slobodna Evropa"
13.01.2021.
Ruski nadzorni organ za telekomunikacije Roskomnadzor sastavio je svojih prvih osam administrativnih protokola protiv Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty zbog kršenja kontroverznog Zakona o stranim agentima.
Kina
11.01.2021.
Troje hongkonških prodemokratskih aktivista osuđeno je na kazne do pet i po godina zatvora zbog učešća u demonstracijama u kojima je napadnut jedan kineski novinar.
Asanz
11.01.2021.
Britanski sud odbio je zahtev za kauciju Džulijanu Asanžu. U svom obrazloženju, sudija Vanesa Barajtser navela je da Sjedinjene Američke Države moraju da dobiju priliku da ospore njenu odluku od ponedeljka, kojom je sprečeno izručenje Asanža Sjedinjenim Državama.
SAD
11.01.2021.
„Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; ovo pravo obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice“.
Meksiko
05.01.2021.
Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange), nakon što je britanski sud odbilo njegovo izručenje u SAD, koje žele da mu sude za špijunažu.
Asanz
05.01.2021.
Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange), nakon što je britanski sud odbilo njegovo izručenje u SAD, koje žele da mu sude za špijunažu.
Reporteri bez granica
30.12.2020.
U 2020. godini širom sveta ubijeno je 50 novinara, a ono što je zanimljivo da je najveći broj stradao u zemljama u miru, dok se u zemljama u kojima se vodi rat smanjuje broj ubijenih novinara, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).
Croatia
30.12.2020.
Pandemija koronavirusa izazvala je finansijske poteškoće u radu srpskih medija, udruženja i organizacija u regionu i dijaspori, dovela je do promena načina rada ali i do inovacija u radu, zaključak je "Desete konferencije novinara i medija dijaspore i Srba u regionu" koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.