Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS se pridružuje akciji IFJ za podršku palestinskim kolegama

25.02.2024.

 

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružuje se akciji Medjunarodne federacije novinara (IFJ) povodom obeležavanja Međunarodnog dana podrške palestinskim novinarima, 26. februara.

SINOS  poziva koleginice i kolege da se pridruže zajedničkoj kampanji objavljivanjem  poruka solidarnosti u tekstualnoj, foto, video i audio formi. Podršku mogu slati na mejsl Sindikata novinara Srbije sinos@sinos.rs ili je objaviti na društvenim mrežama uz naznaku IFJ.

Rat u Gazi približava se petom mesecu a situacija u kojoj se nalaze naše kolege je kritična. Iz IFJ navode da im nedostaje sve, posebno odeća, ćebad, hrana, voda... IFJ poziva  sve kolege koje su u mogućnosti da doniraju sredstva Fondu za bezbednost IFJ kako bi novinarima i medijskim radnicima u Gazi bili obezbeđene najosnovnije potrepštine za prežiljavanje.

Prema podacima IFJ  za četiri meseca ubijeno je 100 novinara i ovaj masakr prestavlja veliku tragediju:

- Posebno smo uznemireni zbog lošeg međunarodnog izveštavanja o sukobu, koje je rezultat isključivanja svetskih medija iz enklave od strane Izraela. Zaslužujemo da znamo šta se dešava u Gazi. Uskraćivanje prava na izveštavanje predstavlja gušenje medijskih sloboda -  navodi IFJ.

Kampanji IFJ za pomoć palestinskim novinarima i medijskim radnicima pidružila se i Federacija arapskih novinara (FAJ) kao i mnoge medijske organizacije širom sveta a medju njima i SINOS.

Autor: SINOS Izvor: SINOS/IFJ

Foto: IFJ

Najnovije