Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

VOICE: Trebalo bi da su u penziji, a vode javne servise

Bujošević

Nakon što je ove sedmice UO RTS generalnom direktoru te kuće Draganu Bujoševiću, koji je u januaru ove godine navršio 65 godina života i time stekao uslov za odlazak u starosnu penziju, produžio ugovor o radu do isteka mandata, VOICE otkriva da i drugi javni servis, Radio-televizija Vojvodine, ima direktora kojem je takođe zbog ispunjenog uslova za penziju produžen ugovor s tom kućom.

Brnabić: Novinarska i medijska udruženja da daju primedbe na nacrt Medijske strategije

Brnabic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zatražila je od članova Radne grupe za izradu Medijske strategije da do kraja meseca iznesu sve svoje primedbe na nacrt tog dokumenta, kako bi uz mišljenje Evropske komisije „finalizovali predlog“ koji će biti upućen vladi na usvajanje.

Bujošević na čelu RTS-a do isteka mandata

Kovačevič

Upravni odbor Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije je na jučerašnjoj sednici potrebnom većinom glasova doneo odluku o produženju ugovora o radu generalnom direktoru Draganu Bujoševiću, do isteka mandata. Vladimir Кecmanović imenovan za glavnog i odgovornog urednika Кulturno-umetničkog programa.

Umesto povlačenja iz medija, država preuzima gotovo potpunu kontrolu

"Ringijer"

Televizije sa nacionalnom frekvencijom su u potpunosti stavljene pod kontrolu vlasti, dok država povećava svoje prisustvo u medijima, pokazuje istraživanje o medijskom vlasništvu koje su sproveli Balkanska istraživačka mreža i Reporteri bez granica.

Finansiranje propagande

Novac

Budžetsko sufinansiranje medijskih projekata, zamišljeno je, kada je uvedeno, kao finansijska ispomoć medijima u realizovanju sadržaja koji su bitni za interese građana, jer ih ti građani i plaćaju.

Nikad veće vlasničko učešće države u medijima

BIRN

Navodno je država Srbija izašla iz medija, ali je činjenica da nikada ranije nije bilo tako veliko njeno vlasničko učešće u medijima i uticaj na njih, rečeno je danas prilikom predstavljanja rezultata istraživanja o vlasništvu nad najuticajnijim medijima u Srbiji.

Gajović: Organi javne vlasti koji sprovode konkurse da poštuju zakonske procedure

Gajovic

Ministarstvo kulture i informisanja apelovalo je još jednom na sve organe javne vlasti koji sprovode konkurse u oblasti javnog informisanja da poštuju zakonske procedure koje su predviđene Zakonom o javnom informisanju i medijima i još bliže utvrđene Pravilnikom o sufinansiranju projekata.