Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Zbog tužbi radnika RTV Preševo tri godine nije privatizovana

RTP

Privatizacija Radio-televizije Preševo zbog tužbi koje su radnici ove medijske kuće podneli protiv Ministarstva privrede traje već tri godine, a sve dok sudski spor ne bude završen, ona će imati status javnog preduzeća. Naime, Skupština Opština Preševo, koja je osnivač RTV Preševo, 2015. godine bila je protiv prodaje ovog medija pa je donela odluku da se privatizacija sprovede podelom akcija zaposlenima bez naknade.

„Nedeljne novine“ pred trećom privatizacijom

"Nedeljne novine"

Treća privatizacija bačkopalanačkog lista „Nedeljne novine“ očekuje se krajem godine ili početkom sledeće, što zavisi od Ministarstva privrede, rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) privremeni zastupnik kapitala ovog nedeljnika Zoran Baćina.

Konferencija "Jednaka prava za sve novinare održana u Stokholmu

Stokholm

U Stokholmu je 10. i 11.oktobra održana radionica na temu "Jednaka prava za slobodne novinare". 

SINOS osudio postupak Nebojše Svičevića

svicevic

Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva nadležne da sankcionišu  postupak direktora Turističke organizacije Prijepolje Nebojše Svičevića koji je novinarki lista „Polimlje“ Memnuni Cmiljanović zabranio da prisustvuje konferenciji za novinare, čime  je prekršio Zakon o radu i Zakon o javnom informisanju Srbije.

Svičevićevićevo sramno ponašanje prema novinarki Cmiljanović

svicevic

Prijepolje - Direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević danas je sa konferencije za štampu udaljio novinarku lista Polimlje Memnunu Cmiljanović.

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bugarske novinarke

Marinova

 

Policija je uhapsila jednu osobu osumnjičenu za ubistvo bugarske novinarke Viktorije Marinove, koja je izveštavala o mogućoj korupciji vlasti, javio je bugarski radio.

EFJ: Štrajk glađu narušava zdravlje Domagoja Margetića

EFJ

„Zabrinuti smo zbog narušavanja zdravlja hrvatskog novinara Domagoja Margetića koji od 6. septembra štrajkuje glađu“, navela je u svom saopštenju Evropska federacija novinara (EFJ).

Država u oktobru prodaje Tanjug

TANJUG

Novinska agencija Tanjug, koja već godinama radi mimo zakona, biće privatizovana u oktobru, saznaje Danas nezvanično. Prema navodima naših sagovornika, takvu infomaciju predstavnicima novinarskih udruženja i asocijacija koje čine medijski Tim za dijalog dala je čelnica Koordinacione grupe Vlade Srbije za saradnju sa medijima Suzana Vasiljević na sastanku u petak 28. septembra, bez objašnjenja kako će biti prevaziđen pravni vakuum nastao po formalnom gašenju agencije pre tri godine.

Evropski parlament poziva vlasti da se ne mešaju u rad medija

EU

Evropski parlament „snažno ohrabruje“ srpske vlasti da pojačaju napore kako bi se unapredila situacija u vezi sa slobodom izražavanja i medija i naglašava da su pretnje, nasilje i zastrašivanje upereni protiv novinara i medija.

DW: Sloboda medija – retka pojava u Srbiji

Novine

Mediji na nemačkom jeziku često pišu o stanju u Srbiji. U švajcarskoj je ovaj put javni radiotelevizijski servis SRF objavio tekst o stanju medija u Srbiji služeći se primerom lista Blic.