Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Gajović: Mediji koji krše Кodeks novinara ne treba da dobijaju novac iz budžeta

Gajovic

Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, je gostujući na N1 naveo da mediji koji krše Кodeks novinara ne treba da dobijaju novac iz budžeta. "Ja mislim da je Кodeks novinara dobro napisan, vrlo časno i pošteno, i lično mislim da apsolutno svi treba da ga poštuju. I, uostalom, Ministarstvo podržava i Savet za štampu i Кodeks". Govoreći o sufinansiranju medija na lokalu i o slučaju u Кragujevcu, rekao je da će uputiti opomenu gradonačelniku Radomiru Nikoliću - da je u obavezi da raspisuje konkurs.

Medijska koalicija: Povlačimo članove i zahtevamo novi izbor komisija Ministarstva kulture i informisanja

Medijska koalicija

Članice Medijske koalicije odlučile su da povuku članove iz komisija za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja.

SINOS: MIK DA OBJAVI BIOGRAFIJE SVIH KANDIDATA ZA KONKURSNE KOMISIJE

Ministarstvo kulture i informisanja

Sindikat novinara Srbije (SINOS) uputio je danas dopis ministru kulture i informisanja u kojem zahteva da mu se, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, dostave biografije SVIH predloženih kandidata za učešće u radu komisija na konkursima u oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Nova medijska strategija - hoće li se išta promeniti na bolje?

Vlada

Кonačni „odlazak“ države iz medija, pre svega kroz privatizaciju Politike i pronalaženje „novog modela poslovanja“ Tanjuga, nezavisnost REM-a od uticaja politike i veća „moć“ Saveta za štampu - samo su neke od stvari koje predviđa nova medijska strategija usvojena 30. januara i konačno objavljena pre dva dana. I dok je deo medijske zajednice koji je učestvovao u radnoj grupi uglavnom zadovoljan ovim dokumentom, ima i onih koji, poput novinara Vukašina Obradovića, smatraju da je medijska strategija samo spisak lepih želja koji ništa neće promeniti.

Pustoš među lokalnim medijima proglasili smo za slobodu

Sabac

Lokalni mediji uništeni u privatizaciji, loš ekonomski položaj novinara, podeljenost u društvu i spiskovi nepodobnih za gostovanje na jednoj ili drugoj strani, kao i da li N1 može preuzeti ulogu javnog servisa bile su teme tribine "Mediji između javnog servisa i javnog interesa" koju je Udruženje novinara Srbije organizovalo u Šapcu.

Britanska vlada razmatra promenu načina finansiranja BBC-a

Great Britain

Vlada Velike Britanije saopštila je da razmatra promenu načina finansiranja javnog servisa BBC, koji bi znatno umanjio sredstva te televizije.

I kad se povuče iz Politike i Tanjuga, država ostaje u medijima kroz Telekom

Telekom

Nakon više neuspelih pokušaja i tenzija koje su je pratile, nova Medijska strategija je konačno usvojena, a ona, između ostalog, predviđa da država u potpunosti izađe iz vlasništva u medijima. Država će definitivno morati da napusti sve medije, pa tako i "Politiku AD" i Tanjug. Za medijske stručnjake dileme nema, takav potez je neophodan zbog nezavisnosti medija u Srbiji. Ali, dok se u strategiji obavezuje na izlazak iz medija, država kroz Telekom Srbija ima kanale u svom vlasništvu, što je za stručnjake - neosnovano.