Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Ko bira predlagače Vlade Srbije za medijske projekte?

Vlada

„Ministarstvo kulture i informisanja, u principu, ne treba da funkcioniše pod pritiskom. Ako je to Ministarstvo tek nakon reagovanja UNS-a objavilo predlagače (kandidata za stručne komisije), pitanje je zašto to nije učinilo pre toga. To automatski dovodi u sumnju kredibilnost komisija“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dragana Pejović, predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ubistvo Milana Pantića, 18 godina kasnije: Novinski tekstovi kriju motive zločina

Pantic

Osamnaest godina nakon ubistva novinara Milana Pantića tek smo na tragu otkrivanja pune istine i poprilično daleko od podizanja optužnice protiv nalogodavaca i direktnih egzekutora napada na nekadašnjeg dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine.

Autorka izveštaja Fridom hausa o Vučićevoj izjavi: U Srbiji se guše medijske slobode

Freedom house

 

Povodom tvrdnje Aleksandra Vučića da u izveštaju Fridom hausa o Srbiji nema ničeg novog, Željke Čaki, jedna od autorki izveštaja, za Cenzolovku kaže da je on rađen na osnovu lokalnih analiza koje pokazuju da je trend gušenja sloboda u medijima najizraženiji u Srbiji i Mađarskoj.

Ministarstvo kulture objavilo sastav komisija za medijske projekte, ali ne i predlagače

Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja (MКI) imenovalo je članove svih devet komisija za konkurse za proizvodnju medijskih sadržaja za ovu godinu. Udruženju novinara Srbije (UNS) državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović rekao je da će danas zasedati prva komisija.

Fridom haus: Vlasti u Srbiji suzbijaju nezavisne medije, REM ne radi kako treba

Freedom house

Organizacija Fridom haus upozorila je u najnovijem izveštaju da vlasti u Srbiji uspešno suzbijaju kritičko medijsko izveštavanje kroz pritiske i kupovinu medija, otežavajući rad nezavisnih novinara.

Finansijski nezavisni medijski javni servisi – uslov za napredak društva

sarajevo

Jednan od najvažnijih preduslova za nezavisnost medijskih javnih servisa jeste – stabilno i dovoljno finansiranje, zaštićeno od uticaja vlasti – zaključak je sastanka održanog 28.maja u Sarajevu.

EК o slobodi izražavanja u Srbiji: „Sve više zabrinjava“ metastaziralo u „ozbiljnu zabrinutost“

EU

Dok se stav ovdašnjih vlasti prema godišnjim izveštajima Evropske komisije, ali i drugima koji ne donose dobre vesti, suštinski nije promenio, u tim izveštajima se stanje u Srbiji opisuje sve oštrijim kvalifikacijama.