Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

SINOS podržao zahteve Maje Pavlović

Maja

Sindikat novinara Srbije podržava zahteve koje je danas Maja Pavlović predala Predsedniku Srbije i nudi joj pravnu pomoć.

SINOS: Neprimeren potez Fondacije za otvoreno društvo

FPN

Sindikat novinara Srbije (SINOS) smatra neprimerenim to što Fondacija za otvoreno društvo na današnji sastanak o medijima nije pozvala predstavnike zaposlenih novinara i medijskih radnika.

Bizlife: RTS još uvek prvi po prihodima, Pinku čista dobit od 10 miliona evra

RTS

Prihodi 40 najvećih medija u Srbiji porasli su u prošloj godini za sedam odsto, na 387 miliona evra, dok je Radio-televizija Srbije (RTS) i dalje vodeći na listi s približno pet miliona evra većim prihodima, preneo je portal Bizlife pozivajići se na regionalni portal Media daily.

"Кopernikus" kupio zemljište na kojem je "Buvljak", za 2,36 milijardi dinara

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je zemljište u Bloku 43, koje se nalazi preko puta buduće autobuske stanice na Novom Beogradu, prodato za 2,36 milijardi dinara na javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Prema nezvaničnim satnanjima lista "Blic", zemljište je kupila kompanija Кopernikus.

Ko se boji sindikata još?

Sindikati

Sindikati često dolaze pod lupu javnosti zbog povremenog podaničkog odnosa prema vlastima, pogrešnih političkih poteza, međusobnih sukoba, nezainteresovanosti za pojedina pitanja iz oblasti socijalnog prava, neprestane trke za članarinama, i slično. Ne može se međutim nikako poreći da su sindikati – nezamenjivi. Ne samo kao način organizovanja radnika, već kao način iskazivanja radničke snage. Tamo gde nema sindikata, nema ni kolektivnog ugovora. Štrajk se veoma teško organizuje u skladu sa zakonom. Radnike nema ko da obavesti čak ni o pitanjima koja se direktno tiču uslova rada, poslovanja kompanije, i slično. Poslodavac direktno sa radnicima – po pravilu ne razgovara.

Prvi slučaj zbog privatizacije medija u Srbiji na sudu u Strazburu

nis

Aleksandar Živadinović, jedan od ponuđača na javnoj aukciji za kupovinu Niške televizije (NTV), organizovane u oktobru 2015, pokrenuo je postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog "povrede prava na pravično suđenje" u vezi sa tom privatizacijom.

SINOS: Pismo predsednici Vlade Srbije

Brnabic

Vlada Republike Srbije

Ana Brnabić, predsednica

 

Poštovana predsednice Vlade,