Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo
24.05.2024.
Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) koja se 23. i 24. maja održava u Prištini podržala je predlog Sindikata novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS), Crne Gore, Makedonije i Turske da se produži projekat LAREG +
23.05.2024.
Udruženje novinara Srbije (UNS) pisalo je učesnicima Godišnje skupštine Evropske federacije novinara (EFJ), koja se danas i sutra održava u Prištini, o gorućim problemima novinara na Кosovu i napisalo da odbija da učestvuje na ovom skupu jer je, uprkos obećanju predsednice EFJ-a, isključen iz njegove organizacije
21.05.2024.
Delegacija Sindikata novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) posetila je Radio televiziju Kruševac i pozvala kolege da nam se ponovo pridruže. SINOS je pre privatizacije medija 2015. godine u ovoj medijskoj kući imao snažnu organizaciju. Od skoro 100 zaposlenih većina su bili naši članovi. RTV Kruševac danas ima 28 zaposlenih i nema sindikalnu organizaciju
07.05.2024.
  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Ministar Dejan Ristić   Poštovani, Sindikat novinara Srbije i medijskih radnika (SINOS) čestita Vam izbor na funkciju ministra informisanja i telekomunikacija i poziva Vas da što pre zakažete sastanak sa predstavnicima naše organizacije kako bi bio omogućen nastavak inicijativa koje predlažemo. Za sastanak delegiramo sledeće teme: 1. Hitno uspostavljanje socijalnoekonomskog dijaloga radi potpisivnja granskog kolektivnog ugovora u medijskoj sferi. Ova aktivnost  predvidjena je Medijskom strategijom i oročena Akcionim planom ovog dokumenta; 2. Trajno rešavanje radnog statusa novinara i medijskih radnika koji su godinama, pa i decenijama u prekarnom (nesigurnom) radnom odnosu, angažovani na osnovu različitih ugovora; 3.Zakazivanje konferencije na kojoj bi učestvovali predstavnici medijske i akademske zajednice, resorna ministarstva (Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ) predstavnici NVO, EU i OEBS-a, na temu poboljšanja radnog, profesionalnog i bezbednosnog statusa novinara i medijskih radnika.                                                                                         Za Izvršni odbor SINOS                                                                                       Predsednik Siniša Otašević Novi Sad 7.5.2024.        
02.05.2024.
Povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija Sindikat novinara i medijkih radnika Srbije (SINOS) još jednom ukazuje da se o slobodi medija ne može govoriti ako novinari i medijski radnici rade u uslovima straha, siromaštva i korupcije, ako nemaju pristojne radne uslove i zaradu koja im obezbeđuje dostojanstven život.
01.05.2024.
Nepoverenje građana u medije, zatvorenost institucija za saradnju sa novinarima i zavisnost njihovog radno-pravnog statusa od samovolje poslodavaca su, kako kaže novinarka “Večernjih novosti” Ivana Kovačić, neki od najvećih problema sa kojima su se novinari suočavali u godini između dva Svetska dana slobode medija
30.04.2024.
Povodom Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) još jednom upozorava na težak položaj naših kolega.
25.04.2024.
Svet se ubrzano menja i već za par godina neće biti ovakav kakavim ga danas vidimo. Koliko smo spremni za takve promene, šta možemo da očekujemo od glavnog “reformatora” - veštačke inteligencije, šta će biti sa novinarskom profesijom.
23.04.2024.
Udruženje novinara Srbije (UNS) podnelo je juče Evropskoj federaciji novinara (EFJ) predloge dve rezolucije - o istragama ubistava novinara na Kosovu i nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu, o čijem će usvajanju odlučivati Godišnja skupština ove federacije u Prištini 23. i 24. maja 2024. godine.
22.04.2024.
Udruženje novinara Srbije (UNS), Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije i Sindikat novinara Srbije (SINOS) uoči obeležavanja 25 godina od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a ponovo ističu da je ova vojna organizacija počinila ratni zločin i uvela praksu napada na medije u međunarodnim sukobima, a da uprkos tome niko iz NATO struktura nije odgovarao.