Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

„Novosti“ spasene od stečaja

"Večernje novosti"

Privredni sud u Beogradu dostavio je Rešenje o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) Kompanije „Novosti“, čime je obustavljen stečaj ove medijske kuće, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Poverioci na rešenje Privrednog suda, usvojenog 6. jula ove godine, imaju pravo žalbe Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, u roku od 15 dana od dana uručenja Rešenja. Kako UNS saznaje, dugovi Kompanije „Novosti“ prema 263 poverilaca sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara.

Ministarstvo: Tvrdnje članova radne grupe za izradu medijske strategije tendenciozne

Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja osporilo je danas tvrdnje članova radne grupe na medijskoj strategiji da je ministar Vladan Vukosavljević svojim poslednjim izjavama narušio integritet članova grupe i doveo u pitanje namere Vlade Srbije, i te tvrdnje ocenilo kao "tendenciozne i proizvoljne".

Otvoreno pismo članova Radne grupe za medijsku strategiju premijerki Brnabić

Brnabic

"Tvrdnjom da će u novoj Medijskoj strategiji 'biti možda 80 ili 90 odsto do onoga što je ova prethodna (radna grupa) uradila', Vukosavljević ne samo da prejudicira ishod procesa izrade Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine, već unapred obesmišljava napore svih članova novoformirane radne grupe koji pokušavaju da svojim angažmanom značajno unaprede institucionalni okvir za podizanje nivoa medijskih sloboda i slobode izražavanja u našem društvu", navodi se u pismu.

Ko je gazda elektronskih medija u Srbiji

N1

Propadanje domaćih elektronskih medija počelo je sa nakaradnim, pljačkaškim privatizacijama, a pravi sunovrat i gašenje na stotine radija i televizija širom Srbije nastavljeno je kada je 2. avgusta 2014. godine Skupština Srbije usvojila Zakon o elektronskim medijama (i Zakon o javnom informisanju) koji je distributerima/operatorima omogućio da imaju svoje TV kanale.

Prethodne tri godine Ministarstvu kulture nisu pravdani projekti vredni 15,6 miliona

Ministarstvo kulture i informisanja

U prethodne tri godine na Konkursima za sufinansiranje medijskih projekata Ministarstva kulture i informisanja (MKI) 25 projekata, koji su dobili 15.632.000 dinara iz republičkog budžeta, nisu pravdani, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). UNS-u su učesnici konkursa objašnjavali da projekti nisu pravdani MKI-u zbog poplave, selibe, gašenja redakcije u trenutku kada je trebalo da budu realizovani, kao i nedovoljno novca koji im je dodeljen na konkursu.

Apelacioni sud: „Novosti“ nezakonito premestile Srđana Škora u „Sport“

Škoro

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda da je nekadašnji šef deska „Večernjih novosti“ Srđan Škoro nezakonito premešten na mesto pomoćnika odgovornog urednika dnevnog lista „Sport“. Sud je naložio NID Kompaniji „Novosti“ da Škoru plati troškove postupka u iznosu od 177.000 dinara.

Startovao evropski projekat – Tehnička pomoć javnim servisima na Zapadnom Balkanu

2

Javni servisi zemalja Zapadnog Balkana biće reformisani u naredne dve godine -  dogovorili su u Tirani predstavnici nacionalnih televizija i predstavnici Evropske Unije, Evropske mreže nacionalnih televizija (EBU), Evropske komisije i Evropske federacije novinara.

Evropski savet brine za slobodu izražavanja

Savet Evrope

Evropski savet će u svojim zaključcima o Srbiji pozdraviti postignuti napredak u pregovorima o pristupanju, ali i podsetiti Srbiju da tempo pregovora o članstvu sa EU zavisi od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

Studio B preuzet bez naknade uz milionska dugovanja

Novom vlasniku Studija B Saši Blagojeviću nekadašnja gradska televizija predata je bez naknade, ali uz gubitke koji iznose skoro dve stotine miliona dinara.

EFJ i IFJ zabrinute zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića

IFJ

 

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) duboko su zabrinute zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića, navodi se u saopštenju ove dve federacije. One dodaju da se „pridružuju svojim članicama Udruženju novinara Srbije (UNS), Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) i Sindikatu novinara Srije (SINOS) u njihovom pozivu policiji i MUP-u da preduzmu sve neophodne mere u potrazi za Stefanom Cvetkovićem“.