Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Apel avganistanskih novinara da se zaštiti sloboda medija u toj zemlji

Avganistan

Više od 100 avganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u toj zemlji, ističući da je trenutno najvažnije osigurati bezbednosne garancije za novinarke.

Evropska komisija dala prve preporuke za bolju zaštitu novinara

Zakoni

Evropska komisija predstavila je prve preporuke za poboljšanje bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, uključujući bolju zaštitu novinara tokom demonstracija, veću bezbednost na internetu i posebnu podršku novinarkama

EU bespomoćna u zaštiti novinara

EU

Ubistva novinara u EU punila su naslovne strane poslednjih godina. Brisel sada želi da ih bolje zaštiti. Ali to je samo gest, pravi problem je to što zakazuje pravna država, smatra dopisnica DW iz Brisela Barbara Vezel.

Medijske i nevladine organizacije: Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima ugrožava širok korpus ljudskih prava

MUP

Novi Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima ukoliko bude usvojen u trenutnoj formi urušiće dostignuti nivo ljudskih prava između ostalog pravo na slobodu govora i pravo na privatnost, ocenjuje danas grupa nevladinih organizacija i medija.

Solidarno do odgovornog novinarstva

Mediji u Srbiji nisu slobodni, novinari rade pod pritiskom, za male plate i sa labavim ugovorima, izloženi cenzuri i autocenzuri, ideološki i materijalno podeljeni, bez dovoljne zaštite novinarskih udruženja i sindikata – ukazuju buduće kolege.

Кljučna uloga medija u izgradnji pluralističkog i modernog društva

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i unutrašnji dijalog

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je danas skup “Кultura dijaloga – civilno društvo i mediji”, čiji je cilj, da između ostalog, pokaže da je Ministarstvo alat za demokratske promene u Srbiji, prenosi FoNet

Godfri: Etiketiranje novinara opasno, udaljiće Srbiju od EU

SAD

Ambasador SAD Entoni Godfri ocenio je danas kao opasno obeležavanje novinara kao stranih agenata ili medija da su pod kontrolom Stejt departmenta i naglasio da je to strategija koja će Srbiju udaljiti od EU

60 organizacija zatražilo od Gordane Čomić da osudi napade na NVO i medije

Vlada

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić zatražio je danas u ime 60 organizacija da ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić prepozna, osudi i spreči napade na organizacije civilnog duštva i medije koje sprovodi vlast.