Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Pašalić: Ekonomski pritisci na novinare utiču na objektivnost

Pašalić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da je ekonomski status novinara jedan od najvažnijih uslova za postojanje profesionalnih i slobodnih medija i najavio da će insistirati na formiranju jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, u kojoj bi kao poseban segment bili izdvojeni ekonomski pritisci.

Ana Brnabić: Akcioni plan za Medijsku strategiju u prvih 100 dana rada nove Vlade Srbije

Brnabic

 

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da akcioni plan za Medijsku strategiju „mora biti usvojen u prvih 100 dana rada nove vlade“

Кonsenzus o napadu na novinare

Pašalić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić založio se danas za formiranje jedinstvene baze podataka o svim vrstama napada na novinare, koja bi - osim verbalnih i fizičkih napada - sadržala i parametre koji određuju sve vrste ekonomskih pritisaka kojima su izloženi predstavnici ove profesije u obavljanju posla, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika.

Zbog kašnjenja akcionog plana izgubljena prva godina u sprovođenju nove medijske strategije

Zakoni

Кad u svom izveštaju o Srbiji Evropska komisija navede da se nova medijska strategija ne sprovodi, to u prevodu znači da još uvek nije usvojen akcioni plan za njeno sprovođenje. A kad će to biti, niko ne zna, iako je rok istekao još sredinom maja.

Medijski konkursi i sudski procesi: Privid zakonitosti

Beograd

Istraživanja i analize koje su pravila novinarska udruženja i nevladine organizacije pokazuju da je najveći deo novca koji se dodeljuje za sufinansiranje medijskih sadržaja lokalnih samouprava raspoređen za proizvodnju sadržaja u skladu sa politikama lokalnih samouprava, da je uloga medija kao kontrolora rada vlasti derogirana i da se oni pretvaraju u promotera vlasti.

Saopštenje Sindikata novinara "Novosti"

"Večernje novosti"

 S A O P Š T E NJ E