Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Ko su vlasnici nacionalnih TV frekvencija u Srbiji

Mitrović

Posle dogovorene prodaje grčke Antena grupe, svi vlasnici TV frekvencija biće srpski biznismeni.

Hepi i Pink udaljeni od koncepta opšte medijske usluge

"Pink"

Iako po Preporuci Regulatornog tela za elektronske medije rijaliti program treba da bude u etru samo u noćnim časovima i zabranjen mlađima od 18 godina, “rijaliti televizije” poput Pinka i Hepi TV to nisu poštovale prošle godine.

VOICE: Dnevnik prodat – ostale brojne nejasnoće

"Dnevnik"

Novosadski dnevni list Dnevnik prodat je nedavno, a iza te transakcije ostale su brojne nejasnoće: ko je, zapravo, tokom prethodnih godina bio vlasnik Dnevnika, kako se došlo do prodajne cene od 600 evra, zašto je država odustala od zaštite svojih vlasničkih interesa i od toga “da joj bude vraćeno ono što je njeno”, kako je to 2012. najavio tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Brnabić: Prvi nacrt medijske strategije do kraja godine

Brnabic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da do kraja godine bude završen prvi nacrt Medijske strategije koji će biti poslat u javnu raspravu, objavio je Istinomer.

Politika: Misteriozni vlasnik pred gašenjem

"Politika"

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je saznanjem da je naš najstariji dnevni list, Politika, krišom i preko noći promenio vlasnika“, pisalo je u saopštenju ovog udruženja nakon što se u julu 2012. saznalo da Politika ima novog suvlasnika.

Fabrici: Nužan napredak u medijskim slobodama

EU

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je danas da Srbija mora da ostvari naopredak u oblasti medijskih sloboda.

Kristijan Mir: Vučić ima problem sa nezavisnim medijima

Reporteri bez granica

Jasno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima problem sa nezavisnim medijima i Evropska unija bi to trebalo da stavi u izveštaj o napretku Srbije ka EU, istakao je za Danas Kristijan Mir, izvršni direktor Reportera bez granica.

Poreska uprava neosnovano odbija da dostavi podatke o kontroli u medijima

nOVAC

Poreska uprava je nezakonito odbila da organizaciji Transparentnost Srbija (članica Transparency international) dostavi podatke o tome u kojim medijima i koliko dana je tokom 2015, 2016. i 2017 godine vršila inspekcijski nadzor. Naime, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je Poreskoj upravi da našoj organizaciji dostavi podatke o kontrolama u preduzećima koja su osnivači ili izdavači 10 medija u Boru, utvrdivši da za uskraćivanje informacija ne postoji pravni osnov. TS je od Poreske uprave tražila podatke o sprovednoj kontroli i u šest drugih gradova - Beogradu, Čačku, Kikindi, Loznici, Nišu i Vranju.

Ozbiljne primedbe Evropske komisije

EU

Opšte okruženje u Srbiji i dalje nije pogodno za ostvarivanje prava iz oblasti slobode izražavanja i medija, navodi se u izveštaju Evropske komisije o poglavljima 23 i 24.

Reporteri bez granica osuđuju napad na LJiljanu Smajlović

“Ne postoji razlog zbog kog bi LJiljana Smajlović bila medijski napadana”, kaže za Radio Slobodna Evropa Paulina Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica.