Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

"Iako novinarstvo nije zločin, više od 300 novinara je u zatvorima"

"Blic"

Ambasadori Velike Britanije i Кanade u autorskom tekstu za "Blic" pod nazivom "Zajedno za slobodne medije" ocenjuju da je "2018. bila najteža za novinarstvo"

Mogens Bjeregord ponovo predsednik EFJ-a

Mogens

Na Skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) u Talinu za predsednika treći put izabran je Mogens Bliher Bjeregord. Sindikat novinara Srbije je na Skupštini predstavljao Dejan Gligorijevic.

Platforma za evidenciju pritiska i napada na medije

Pašalić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić očekuje da se uz preporuke udruženja novinara izradi zajednička platforma na kojoj bi se, između ostalog, evidentirali napadi i pritisci na medije.

Preko štamparije Borba država preuzima Večernje novosti

"Večernje novosti"

Zbog nagomilanih dugovanja kompanije Novosti AD prema štampariji Borba, doneta je odluka da štampariji bude dat udeo u vlasništvu, pa će tako Borba kao najveći poverilac u naredna tri meseca preuzeti ovu kompaniju. Novosti su ovoj štampariji u većinskom vlasništvu države u maju prošle godine dugovale preko 670 miliona dinara.

Štamparija "Borba" preuzima "Novosti"

"Borba"

Ova odluka biće sprovedena u skladu sa zakonom u roku od tri meseca od dana njenog donošenja u Agenciji za privredne registre i Centralnom registru depo i kliring hartija od vrednosti. Na u utorak održanoj vanrednoj skupštini akcionara Кompanije "Novosti" doneta je Odluka o istovremenom smanjenju i povećanju osnovnog kapitala.

Država se osvestila, pravi balans na medijskom tržištu

Crnobrnja

Profesor Stanko Crnobrnja ocenio je da se sada država, kako je rekao, osvestila da napravi neku vrstu balansa na medijskom tržištu, jer „opasno da tu neko dominira“, što je sada slučaj sa SBB koji ima preko 1,6 miliona pretplatnika.

Svetski dan slobode medija: Koliko je novinara poginulo prošle godine

IFJ

Najmanje 95 novinara i medijskih radnika izgubilo je život tokom 2018. godine, pokazuju podaci Međunarodne federacije novinara.