Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Niske zarade, stres i anksioznost prateća pojava za novinarke na lokalu

Lokal press

Istraživanje o mestu  i ulozi žena u lokalnim medijima koje je sprovelo PU „Lokal pres“ krajem 2021. godine pokazalo je da žene čine 57 odsto ukupnog broja zaposlenih u redakcijama koje su učestvovale u ovom istraživanju, što predstavlja porast u odnosu na rezultate istraživanja položaja medijskih radnika/ca koje je LP realizovao 2016. godine, kada je 43 odsto medijskih uposlenica bilo angažovano u profesionalnim lokalnim medijima.

Ako Đoković ne igra, zaustaviti Australijan open

Australia

Ukolko premijer Australije ne bude poštovao odluku Federalnog suda koji je doneo presudu u korist Đokovića, a što se na osnovu trenutno raspoloživih informacija može dogoditi, SINOS smatra da bi  Međunarodna teniska asocijacija (ITF) bila u obavezi da zaustavi turnir  dok se  Novaku Đokoviću  ne omogući da učestvuje i ostvaruje svoja radna prava, da brani titulu i poene. 

 

U Europi ubijeno šest novinara u 2021. godini, a 95 je u zatvoru

Od 1. siječnja 2021. u Europi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, objavila je Europska federacija novinara (EFJ) istaknuvši kako je situacija vrlo zabrinjavajuća. U Europi se tako prošle godine utrostručio broj ubojstava novinara u odnosu na prethodne dvije godine.

SAŠA STAMENIĆ NOVI ČLAN IZVRŠNOG ODBORA SINOS

Stamenić

Novinar Radio-televizije Kragujevac Saša Stamenić novi je član Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije. Kolega Stamenić je dugogodišnji novinar Radio-televizije Kragujevac (RTK). Autor je  i voditelj brojnih emisija na RTK. U periodu od 2011. do 2015. bio je urednik Sportske redakcije RTK. Pohadjao je školu novinarstva i dokumentarnog filma britanske televizije BBC.

U prošloj godini u svijetu ubijeno 45 novinara

EFJ

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

Grad Beograd izdvojio 1,5 miliona dinara za obnovu Jovanovićeve kuće

Jovanovic

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara zahvaljuje se Gradu Beogradu koji je prvi prihvatio poziv i inicijativu za pomoć i podršku novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je obavestio javnost da je Grad Beograd uplatio 1,5 miliona dinara za obnovu Jovanovićeve kuće u Grockoj.

Kosmet - nebezbedno mesto za novinare 3

Mediji - kolateralna šteta interesnih grupa