Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Evropski savet brine za slobodu izražavanja

Savet Evrope

Evropski savet će u svojim zaključcima o Srbiji pozdraviti postignuti napredak u pregovorima o pristupanju, ali i podsetiti Srbiju da tempo pregovora o članstvu sa EU zavisi od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

Studio B preuzet bez naknade uz milionska dugovanja

Novom vlasniku Studija B Saši Blagojeviću nekadašnja gradska televizija predata je bez naknade, ali uz gubitke koji iznose skoro dve stotine miliona dinara.

Ambasador Oricio: Ne zanemarujte ulogu lokalnih medija

OEBS

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio ocenio je večeras u Novom Pazaru da obrazovanje predstavlja jednu od ključnih uloga u razumevanju medija i sticanju medijske pismenosti.

Formirana Radna grupa za izradu medijske strategije

Vlada

Na današnjem sastanku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja formirana je Radna grupa za izradu medijske strategije, čiji je predsednik Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja. Radna grupa sastoji se od devet predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i osam predstavnika države.

Skupština izabrala novinara Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Narodna Skupština

Skupština Srbije usvojila je predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude novinar Živojin Rakočević. Od 146 prisutnih poslanika Narodne Skupštine, 144 podržalo je predlog UNS-a i NUNS-a, dok dvoje nije glasalo. Time je mesto člana koji predstavlja novinarska udruženja u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije popunjeno posle više od pet godina.

Spisak svih pretnji koje je Stefan Cvetković prijavio

Cvetković

NUNS je naveo spisak pretnji, koje je novinar Stefan Cvetković prijavljivao NUNS-u i OEBS-u. Navodimo izvode iz baze NUNS-a:

Vlasnik tabloida Alo kupio i TV Studio B

Većinski vlasnik beogradske Televizije Stubio B, prema podacima Agencije za privredne registe, postala je firma iz Beograda "Global medija tehnolodži" (Global media technology), društvo sa ograničenom odgovornošću čiji je vlasnik Saša Blagojević, koji je ranije kupio i dnevni list Alo.

Vučić: Svi resursi BIA i MUP tragaju za nestalim novinarom, nadam se da će slučaj biti rešen

Vučić

Svi resursi MUP i BIA u Beloj Crkvi i istražuju nestanak novinara Stefana Cvetković, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

EFJ i IFJ zabrinute zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića

IFJ

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) duboko su zabrinute zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića, navodi se u saopštenju ove dve federacije. One dodaju da se „pridružuju svojim članicama Udruženju novinara Srbije (UNS), Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) i Sindikatu novinara Srije (SINOS) u njihovom pozivu policiji i MUP-u da preduzmu sve neophodne mere u potrazi za Stefanom Cvetkovićem“.