Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo

Povelja o radnim uslovima za novinare

EFJ

Povelja EFJ o radnim uslovima za novinare je neobavezujuće uputstvo o radnim uslovima koje je potpisano u Beogradu, 12. februara 2019. godine od strane predstavnika 14 novinarskih organizacija pridruženih Evropskoj Federaciji Novinara i vodećih novinarskih sindikata iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Dejvid Mekalister: Bez slobode medija nema članstva u EU

Mekalister

Pročitao sam izveštaj Fridom hausa i većinu tih nalaza takođe ćete pronaći u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Kada govorimo o slobodi medija, Evropski parlament je veoma jasan.

UMMR uoči državne rasprave: nova Strategija uništiće medijsko srce Srbije, hiljadu novinara bez posla, zajedno zaustaviti sunovrat

UMMR

Udruženje medija i medijskih radnika smatra da ponuđeni dokument Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji jeste ispod očekivane visine po svim važnim merilima kakva zaslužuje javnost ove države. Ona bi, po
našoj oceni, bila samo preskok iz jednog eksperimenta u drugi, veoma sličan, a mislimo da je očigledno šta je cilj takvog postupka: želja da se neko na brzinu dokopa mukom sticanog narodnog imetka.

Delegacija EFJ sa stdentima Fakulteta za medije i komunikacije Singidunum

 

Apsolventi Fakulteta za medije i komunikacije Singidunum, u klasi
Profesora Stanka Crnobrnje, imali su zanimljiv susret sa predstavnicima
Evropske federacije novinara koji su u Beogradu promovisali međunarodnu 
Povelju o radnim uslovima za novinare.

SE: Dvostruko povećan broj pretnji nasiljem novinarima u odnosu na 2017.

Savet Evrope

Situacija u pogledu medijskih sloboda znatno se pogoršala u članicama Saveta Evrope, navodi se u izveštaju Platforme Saveta Evrope za zaštitu novinara koji je danas predstavljen u sedištu te organizacije u Strazburu.

Na predstavljanju Povelje EFJ-a o medijima: Ove smernice treba hitno primeniti

 

U Beogradu je danas predstavljena Povelja Evropske federacije novinara (EFJ) o radnim uslovima za medijske radnike. Povelju je već potpisalo 14 novinarskih organizacija, članica EFJ-a, vodećih novinarskih sindikata iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske. Ova neobavezujuća Povelja od 10 tačaka ima za cilj da se omoguće bolji uslovi za rad medijskih radnika.

SINOS osudio pretnje novinarima N1

N1

Sindikat novinara Srbije najoštrije osudjuje pretnje smrću koje su upućene novinaima N1 i očekuje od  nadležnih  institucija da  što pre istraže i javnost obaveste o ovom slučaju.