Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

IFJ pokreće Globalnu grupu mladih medijskih radnika

06.07.2024.

U četvrtak, 4. jula, Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pokrenula svoju Globalnu grupu mladih medijskih radnika, koju čini 27 mladih novinara i sindikalaca – 14 žena, 13 muškaraca – iz podružnica IFJ-a širom sveta.
U mnogim delovima sveta, prosečna starost članova i vođa sindikata porasla je u poslednjih 20 godina. Iako generacijski jaz u gustini članstva u sindikatima između mlađih i iskusnijih radnika nije novost, manje mladih ljudi se pridružilo sindikatima poslednjih godina u mnogim zemljama. Većina novih medijskih poslova je, međutim, nesigurna, bazirana u malim medijima ili u sektorima bez jake sindikalne tradicije.
„Angažovanje mladih radnika u svim našim udruženim sindikatima je stoga ključno za njihovu budućnost i budućnost IFJ-a“, rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belanger u svom uvodu.
27 delegata koje su predložili njihovi sindikati koji čine Globalnu grupu mladih medijskih radnika sastali su se prvi put putem interneta u četvrtak 4. jula. Mladi sindikalci dolaze iz Azije i Pacifika (Pakistan, Šri Lanka, Avganistan, Tajvan, Australija, Samoa, Indija, Novi Zeland), Latinske Amerike i Кariba (Peru, Brazil, Haiti), Afrike (Demokratska Republika Кongo, Gambija). , Somalija, Кamerun), Evropa (Španija, Srbija, Hrvatska, Francuska, Severna Makedonija, Crna Gora, Grčka, Portugal, Italija) i Bliski istok (Sirija, Palestina).
Učesnici su izrazili ponos što su se pridružili globalnoj grupi mladih radnika, donoseći svoja iskustva i specijalnosti (rodna ravnopravnost, nasilje nad ženama i decom, novinari u egzilu, itd.) i što su deo suštinske međunarodne solidarnosti IFJ.
Tokom sastanka je predloženo da se posveti nekoliko važnih ciljeva kako bi mladi sindikalci iz podružnica IFJ mogli da podele svoja iskustva, dobre prakse i da uče od iskusnijih izabranih predstavnika:
● Stimulisati sindikalizaciju mladih radnika;
● Mobilizovati studente novinarstva o sindikalizmu i važnosti pridruživanja;
● Dajte glas mladim radnicima unutar IFJ;
● Povećati vidljivost borbe IFJ i njenih podružnica za poboljšanje uslova rada mladih medijskih radnika;
● Podelite kolektivno iskustvo međunarodnog radničkog sindikalnog pokreta u angažovanju i predstavljanju mladih radnika.
Кonkretan program rada, interna pravila poslovanja i tematski sastanci biće predloženi na budućim sastancima.
Na sastanku u Londonu 20. i 21. juna, Izvršni komitet IFJ sa entuzijazmom je pozdravio stvaranje ove nove globalne grupe, dodao je Entoni Belanger. „Mladi medijski radnici u našim sindikatima sada imaju dve godine da razmisle i preduzmu zajedničku akciju kako bi se u potpunosti uključili u tela IFJ u narednim godinama.
Ova nova globalna grupa će se redovno sastajati do sledećeg Svetskog kongresa IFJ, koji će se održati u Parizu, Francuska, u maju 2026.
Izvor: IFJ

Najnovije