Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikat novinara Srbije obavestio predsednicu Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije o nepovoljnom položaju novinara i medijskih radnika

20.06.2024.

Narodna skupština Republike Srbije

Odbor za kulturu i informisanje

Nevena Djurić,  predsednica

 Predmet: Informacija o položaju novinara i medijskih radnika u Srbiji

 

 

Poštovana,

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) poziva Vas da na sednici koja bude posvećena medijima omogućite učešće i naših predstavnika. SINOS je učestvovao u izradi medijske strategije, pisanju Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i ima predstavnika u radnoj grupi za implementaciju akcionog plana medijske strategije.

O slobodi medija ne može se govoriti ako novinari i medijski radnici  nisu slobodni a većina naših kolega radi u u izuzetno nepovoljnim okolnostima.Više od 90 odsto nije dovoljno plaćeno - zarade su im manje od republičkog proseka, često su i na nivou minimalca. Uslovi rada su nedostojni, prekovremeni angažman nije plaćen, raste broj kolega uposlenih na osnovu različitih labavih ugovora. Poslodavci u privatnim medijima sprečavaju sindikalno organizovanje.

To utiče na degradaciju profesije, novinare i medijske radnike stavlja u prkarni (nesigurni) položaj a sve skupa podstiče autocnzuru, otežava profesionalno novinarstvo i favorizuje tabloidizaciju, zbog čega mnogi napuštaju profesiju.

Medijskom strategijom iz 2020. godine konstatovan je nepovoljan položaj novinara i medijskih radnika i predloženo uspostavljanje scojijalnog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Nije realizovano jer medijska zajednca koja okuplja poslodavce i vlasnike medija ne želi da formira poslodavačku organizaciju koja bi bila partner sindikatima u dijalogu. 

SINOS je uz podršku Međunarodne federacije novinara (IFJ) pokrenuo  novembra prošle godine akciju prijema u stalni radni odnos kolega koji godinama rade u prekarnom  stausu.  Angažovani na osnovu različitih ugovora, zadržavaju se na obavljanju istih delatnosti godinama, neki i decenijama. Ugovori su kratkoročni i stalno se obnavljaju, uglavnom sa izmenom opisa posla.

Reč je ljudima koji profesionalno i odgovorno obavljaju posao za koji su angažovani. Oni imaju obaveze i odgovornost kao ostali zaposleni ali budući da nisu u radnom odnosu nemaju prava iz radnog odnosa i njihova zarada je uglavnom na nivou minimalne.  U Radioteleviziji Vojvodina, na osnovu dogovora predstavnika SINOS-a sa rukovodstvom te medijske kuće i prethodnim ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, do sada je u stalni radni odnos primljeno 53 novinara i medijskih radnika.

SINOS je istovetnu akciju pokrenuo i u Radioteleviziji Srbije. Zahtev za prijem u stalni radni odnos potpisalo je 875 novinara i medijskih radnika RTS-a, od kojih većina ima rešenje na neodređeno vreme ali su solidarni sa svojim kolegama. Poslednjih godina u Javnom medijskom servisu  honorari su u ozbiljnom zaostatku za neto platama zaposlenih, ispod su  prosečne zarade u zemlji, čak i ispod minimalca, što znači da im se ne može obračunati pun radni staž. SINOS je o svemu obavestio rukovodstvo RTS-a i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

 

                                                                                 Za Izvršni odbor SINOS

                                                                                 Predsednik Siniša Otašević

 

Novi Sad, 20.jun 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije