Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS POZIVA RUKOVODSTVO RTS DA REŠI STATUS DUGOGODIŠNJIH HONORARNIH SARADNIKA

02.07.2024.

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) obaveštava javnost da Radio-televizija Srbije (RTS) ne želi da ispravi nepravdu i zaposli neophodne honorarne saradnike, koji rade u honorarnom statusu preko dve godine. Veliki broj njih je zarobljen u ovom statusu  po 10, 20 i 30 godina, sa manjim platama i zakinutim stažom.


RTS odbija svaki razgovor o tome, iako je zahtev potpisalo pre 4 meseca više stotina stalno zaposlenih - želeći da pomognu kolegama honorarcima (875 potpisa).

Zato pitamo generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića: Zašto ne želi da zaposli one radnike koji su očigledno potrebni JMU - RTS, kao što je to učinila Radio-televizija Vojvodine primivši u
proteklih nekoliko meseci u stalni radni odnos 53 dugogodišnja honorarca?

Prema saznanjima SINOS-a, radnice i radnici restorana i bifea RTS-a od 1. jula zaposleni su na neodređeno vreme preko Agencije za zapošljavanje. Ugovori koje su potpisali u petak 28. juna
podrazumevaju sva prava iz radnog odnosa – plaćen godišnji odmor i bolovanje, regres za godišnji odmor, naknadu za prevoz, a regulisana su i prava u slučaju prekovremenog rada. Uz to značajno im je povećan i iznos neto primanja.

SINOS insistira da honorarni saradnici budu primljeni direktno u RTS, bez posredovanja bilo kakvih agencija. Delegacija SINOS-a o tome je obavestila ministra za informisanje i telekomunikacije Dejana Ristića, na sastanku održanom početkom juna u nadležnom Ministarstvu. Delegacija SINOS-a tada je detaljno informisala ministra Ristića o teškom položaju novinara i medijskih radnika, posebno onih koji su prekarnom (nesigurnom) statusu i ukazala na moguća rešenja. Osim što su im uskraćena prava iz radnog odnosa, RTS za njih izdvaja veoma male doprinose za penziono osiguranja (manje nego za minimalne zarade), što će za posledicu imati njihov težak materijalni položaj po završetku radnog veka.

                                                                                                              S I N O S

                                                                                                       Dušan Veličković
Beograd,                                                                 
2.jul.2024.

Najnovije