Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

MIT: SIGNAL NIŠKOJ TELEVIZIJI ISKLJUČIO - KVAR

14.06.2024.

- Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je obavešteno od strane JP „Emisiona tehnika i veze“ da je u sredu 12. juna 2024. godine u jutarnjim časovima utvrđeno da je došlo do prekida u dotoku signala iz Niške TV što ukazuje da je reč o kvaru na uređajima pružaoca medijske usluge televizije i o tome ih je obavestila. Ministarstvo poziva rukovodstvo Niške televizije da ispunjava svoje zakonske obaveze koje se tiču, ne samo postupanja u skladu sa  odredbama zakona u oblasti javnog informisanja, već i sa postupanjem u skladu sa odredbama zakona iz oblasti radnog prava. Nedopustivo je da se šest meseci kasni sa isplatama zarada. Takođe, potrebno je o svim teškoćama nastalim u radu privrednog društva, u otvorenom razgovoru o tome obavestiti zaposlene i apelovati na strpljenje u otklanjanju nastalih teškoća. Iz obrasca kojim dokazuju kontinuitet isplata zarada u 2023. godini, koji je dostupan Ministarstvu, nije utvrđen diskontinuitet u isplati zarada zaposlenima.

Ovo je odgovor na dopis koji je Sindikat novinara i medijskih radnika (SINOS) uputio Ministarstvu informisanja i telekomunikacija u kojem traži zvanično reagovanje  zbog prekida  signala  Niškoj televiziji. SINOS je informisao ministra da ovo nije prvi put da se radnicima Niške TV ne isplaćuju zarade i doprinosi, o čemu je naša organizacija svjevremeno obavestila predsednicu Vlade Srbije i prethodne ministre informisanja.

Radnici Niške TV juče su poslali mejl SINOS-u da je signal njihovoj televiziji prekinut nakon štrajka upozorenja koji su otpočeli 11. juna poštujući zakonski minimum rada a zbog šest neisplaćenih zrada. Prema Zakonu o radu oni mogu da se obrate inspekciji rada i (ili ) da tuže poslodavca.

SINOS je pokušao da stupi u kontakt sa vlasnicima Niške TV, Sladjanom Aleksić i Vidosavom Vitkom Radomirovićem, ali se oni nisu odazvali na naše telefonske pozive. Prema podacima objavljenim na sajtu Niškog medijskog centra na upravo završenom gradskom konkursu  za  projektno sufinansiranje u Nišu, Niškoj TV dodeljeno je 13 miliona dinara. Kako se još navodi na ovom sajtu ukupno 48.900.00,00 dinara je na ovogodišnjem konkursu raspodeljeno medijima koji su povezani sa Vidosavom Vitkom Radomirovićem – televizijama Belami, NTV i Narodnim novinama. To je više od polovine novca namenjeno na ovogodišnjem konursu za prjekno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja u Nišu.

                                                                                                  Za Izvršni odbor SINOS

                                                                                                   predsednik Siniša Otašević

 Novi Sad, 14. jun 2024.

 

Najnovije