Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
Dr Nojman
16.04.2019.
Direktorka istraživanja u Dart centru za novinarstvo i traumu Univerziteta Кolumbija u Njujorku, dr Elana Njuman, za Cenzolovku govori o posledicama koje kod novinara izazivaju napadi i pretnje koje doživljavaju, ali i o efektima koje konzumiranje traumatičnih vesti ostavlja na publiku
EFJ
04.04.2019.
Evropska federacija novinara (EFJ) zaključila je trogodišnji projekat "Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj" dvodnevnim treningom za predstavnike novinarskih udruženja i sindikata u Prištini.
22.02.2019.
O broju onlajn medija u Srbiji, adresama, načinu rada, o broju zaposlenih
- nije moguće dati potpune i pozdane informacije - pokazalo je
istraživanje koje je sproveo Sindikat novinara Srbije uz podršku
Međunarodne federacije novinara (IFJ).
Novac
26.01.2019.
Dužina postupka, mogući troškovi kojima se izlaže medij i činjenica da ishod presude nema uticaja na dodelu sredstava, obeshrabruju medije da traže sudsku zaštitu iako je Upravni sud u dve trećine postupaka presudio u korist tužioca, zaključak je nedavno sprovedenog istraživanja.
Grcka
24.01.2019.
U zemljama Evropske unije nivo poverenja u medije najviši je u nordijskim, baltičkim i zapadnoevropskim državama, a najniži u zemljama na jugu i istoku Unije, pokazuje najnoviji izveštaj Evropske fondacije za poboljšanje životnih i radnih uslova Eurofond.
NUNS
19.12.2018.
Novac koji se iz državnog budžeta Srbije izdvaja za finansiranje medijskih projekata ne troši se zarad ostvarivanja javnog interesa, centralna je ocena istraživanja “Javni novac za javni interes”, koju je priredila agencija BIRN Srbija, sa partnerima iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i fondacije “Slavko Ćuruvija”.
Novine
17.12.2018.
Sloboda medija u Srbiji postoji samo u iskricama, a novinarima koji vode računa o javnom interesu i kritički promišljaju nedostupni su zvaničnici, što je deo strategije vlasti koja nadzire, preti i etiketira novinare, rečeno je danas na konferenciji Centra za antiautoritarne studije o slobodi medija u zemlji 2018. godine.
Reporteri bez granica
25.04.2018.
U jutros objavljenom izveštaju Reportera bez granica (RBG), Srbija je pala za 10 mesta u odnosu na prethodnu godinu i sada je 76. u svetu. Nazadovanje Srbije na ovoj listi se nastavlja, pošto je pre godinu dana sa 59. dospela na 66. mesto. Ove godine, da stvar bude gora, našli smo se među državama koje beleže najveći pad kada su medijske slobode u pitanju, od kojih su čak četiri evropske: pored nas, Malta je pala za 18 mesta i sada je 65. na listi, Češka se str
Beogradski centar za ljudska prava
26.03.2018.
Odsustvo javnog dijaloga, gušenje medijskih sloboda, kritičkog mišljenja i urušavanje pojedinih već ostvarenih prava i sloboda obeležilo je 2017. godinu u Srbiji, izjavila je programska direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović.
BIRN
15.03.2018.
Godišnje se potroši više miliona dinara na medijske projekte. BIRN-ovo istraživanje pokazuje da institucije nisu dovoljno transparentne u obaveštavanju javnosti o tome kako se ovaj novac troši. Indeks transparentnosti pokazuje da su institucije dostigle prosečan rezultat od 37% od mogućih 100%.