Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
BIRN
18.02.2018.
Iako nijedan od sagovornika BIRN-a nije potvrdio da je Aleksandar Vučić lično vršio pritisak na njih, svi su uvereni da je njegova ruka u medijima sveprisutna. Međutim, on u tome nije sam. Stvoren je kompleksan sistem u kom su predstavnici za štampu, državni zvaničnici, oglašivači i pre svega - urednici. Ovakav sistem nije Vučićev izum. NJegov način vladanja izgrađen je na temeljima koje je sagradila prethodna garnitura, koju je vodila sada opoziciona Demokratska
Novine
14.02.2018.
Poražavajući rezultati istraživanja koje je sprovela Slavko Ćuruvija fondacija: novinari najvećim delom ističu da vlast kontroliše medije, ali da je uredništvo centralna tačka sa koje se ta kontrola vrši. Značajno veći deo novinara navodi da su pritisci poslednjih godina sve gori, da su novinari skloniji autocenzuri, da rade manje profesionalno i da su sve manje sposobni da se pritiscima odupru, kao i da su pogoršani uslovi rada i njihova bezbednost.
NDNV
18.12.2017.
Indeks klijentelizma, koji meri sposobnost društva da spreči klijentelističke prakse u medijima, pokazao je u merenju za 2016. godinu da Srbija stagnira u negativnom trendu nakon drastičnog pada zabeleženog 2015. godine, objavljeno je danas.
Srećko Mihailović
22.11.2017.
Zar nije posao svih, a ne samo novinara, da stvaraju društvene uslove u kojima javna reč neće povlačiti posledice po onoga koji ih je javno izrekao, pitao je danas sociolog Srećko Mihailović na predstavljanju istraživanja o aktivističkim kapacitetima novinara
16.11.2017.
Grupa za slobodu medija mogla bi da predstavlja nov oblik organizovanja medijskih radnika, imajući u vidu ozbiljan rezultat kojim je uspela da preokrene i tok nedavnog samita novinara iz regiona u Tirani, ocenila je Vera Didanović, novinarka nedeljnika NIN i koatuorka knjige “Paisvni aktivizam novinara”, nastale na seriji istraživanja o ulozi novinara u odbrani javnog interesa, profesije i deprekarizaciji rada.
Novine
30.06.2017.
U Srbiji nema cenzure, a o tome svedoči i činjenica da možete pročitati bilo šta u nedeljnicima koji su kritični prema vlastima, ocenio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković na predstavljanju analize štampanih medija u Srbiji za prvi kvartal 2017. godine.
21.06.2017.
Politički uticaj na medije i visoka koncentracija vlasništva narušavaju pluralizam i otežava funkcionisanje medijskog tržišta u Srbiji, ključni je rezultat tromesečnog istraživanja koji su sproveli Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Reporteri bez granica.
Požarevac
01.06.2017.
Usred dosad najgromoglasnijeg jauka o nemaštini i teškom položaju medija i medijskih radnika ušli smo u novu eru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.
Mediji
31.05.2017.
U trećoj godini projektnog sufinansiranja medija konačno nam je svima jasno da nešto ozbiljno nije u redu i da su nužne promene.
Novine
31.05.2017.
Prema analizi Evropske radiodifuzne unije (EBU) najveći deo građana Srbije ne veruje medijima, pa se tako naša zemlja po stepenu poverenja uglavnom nalazi na dnu lestvice.