Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
On line
20.05.2019.
Seks, skandal i starleta je ono što srpski čitalac najčešće čita. Odmah i sve. Uz foto, video i ekskluzivne izjave.
On line
20.05.2019.
Agencija UM predstavila je na Digital Day-u u Beogradu rezultate istraživanja o navikama korisnika društvenih medija – Wave X: Remix Кultura koje je pokazalo da u svetu opada poverenje u onlajn medije, saopšteno je danas.
Novine
22.04.2019.
Nekoliko dana nakon početka NATO intervencije, Ministarstvo informisanja je svim medijima poslalo uputstvo o novom režimu rada: cenzuri. Od glavnih i odgovornih urednika tražilo se da sadržaj medija pre objavljivanja dostavljaju na kontrolu republičkom Ministarstvu informisanja.
Zakoni
22.04.2019.
Zakon o informisanju, donet u oktobru 1998. godine gazio je temeljne odredbe Pakta o građanskim slobodama i pravima. Od novinara, urednika i vlasnika medija se zahtevalo da dokazuju nevinost pred sudijama za prekršaje u roku od 24 sata. Ako kazna nije mogla da se plati plenila se imovina odgovornih.

Dr Nojman
16.04.2019.
Direktorka istraživanja u Dart centru za novinarstvo i traumu Univerziteta Кolumbija u Njujorku, dr Elana Njuman, za Cenzolovku govori o posledicama koje kod novinara izazivaju napadi i pretnje koje doživljavaju, ali i o efektima koje konzumiranje traumatičnih vesti ostavlja na publiku
EFJ
04.04.2019.
Evropska federacija novinara (EFJ) zaključila je trogodišnji projekat "Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj" dvodnevnim treningom za predstavnike novinarskih udruženja i sindikata u Prištini.
22.02.2019.
O broju onlajn medija u Srbiji, adresama, načinu rada, o broju zaposlenih
- nije moguće dati potpune i pozdane informacije - pokazalo je
istraživanje koje je sproveo Sindikat novinara Srbije uz podršku
Međunarodne federacije novinara (IFJ).
Novac
26.01.2019.
Dužina postupka, mogući troškovi kojima se izlaže medij i činjenica da ishod presude nema uticaja na dodelu sredstava, obeshrabruju medije da traže sudsku zaštitu iako je Upravni sud u dve trećine postupaka presudio u korist tužioca, zaključak je nedavno sprovedenog istraživanja.
Grcka
24.01.2019.
U zemljama Evropske unije nivo poverenja u medije najviši je u nordijskim, baltičkim i zapadnoevropskim državama, a najniži u zemljama na jugu i istoku Unije, pokazuje najnoviji izveštaj Evropske fondacije za poboljšanje životnih i radnih uslova Eurofond.
NUNS
19.12.2018.
Novac koji se iz državnog budžeta Srbije izdvaja za finansiranje medijskih projekata ne troši se zarad ostvarivanja javnog interesa, centralna je ocena istraživanja “Javni novac za javni interes”, koju je priredila agencija BIRN Srbija, sa partnerima iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i fondacije “Slavko Ćuruvija”.