Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Istraživanja
Novine
29.10.2020.
Dve trećine građana Srbije koji se informišu onlajn zabrinuto je za tačnost informacija koje sreću na internetu, pokazalo je istraživanje „Informisanje u digitalnom okruženju u Srbiji” koje je sproveo Centar za medijska istraživanja Fakulteta političkih nauka uz podršku BBC News na srpskom, navodi se u saopštenju.
Beograd
09.10.2020.
Istraživanja i analize koje su pravila novinarska udruženja i nevladine organizacije pokazuju da je najveći deo novca koji se dodeljuje za sufinansiranje medijskih sadržaja lokalnih samouprava raspoređen za proizvodnju sadržaja u skladu sa politikama lokalnih samouprava, da je uloga medija kao kontrolora rada vlasti derogirana i da se oni pretvaraju u promotera vlasti.
Asia
06.05.2020.
Na listi najprodavanijih dnevnih listova na svetu nema ni Njujork tajmsa, ni Vašington posta, Volstrit džurnala, londonskog Tajmsa ili nemačkog Franfurter algemane cajtunga, iako su političari, biznismeni i novinari širom sveta ubeđeni da je reč o najuticajnijih listovima na svetu ili Evropi.
Germany
04.05.2020.
U Evropskoj uniji, prema podacima Eurostata za prošlu godinu, radilo je 400.000 novinara, što je 0,2 odsto od ukupnog broja zaposlenih u zemljama članicama Unije.
Albanija
13.04.2020.
Vlade Zapadnog Balkana već neko vreme u kontinuitetu ugrožavaju pravo na slobodu izražavanja gašenjem medija i stranica društvenih pokreta, kao i zastrašivanjem pojedinih aktivista na internetu, a primetna je i pojačana tendencija donošenja novih zakona kojima se cenzuriše onlajn sadržaj, navodi se u istraživanju "Slobode na internetu u zemljama Zapadnog Balkana" organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders, CRD) iz Šved
Novi Sad
30.03.2020.
Tako bar piše u Registru medija, koji je - međutim - daleko od ažurnog
"Srpski Telegraf!"
18.11.2019.
Кodeks novinara Srbije je od jula do septembra ove godine prekršen u 2.286 tekstova koji su objavljeni u štampanim medijima u Srbiji. Na prvom mestu po broju prekršaja je list „Alo“, a slede „Кurir“, „Srpski Telegraf“ i „Informer“, rečeno je danas na tribini u Beogradu u okviru Dojče vele akademije.
Jovanovic
20.09.2019.
Veliki broj slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara i pretnji ostaje neprijavljen, a razlozi za to su od nepoznavanja procedura, nepoverenja u institucije, do određenih vrsta pritisaka i dodatnih napada predstavnika vlasti, pokazalo je istraživanje Fondacije "Slavko Ćuruvija".
Novac
BIRN
10.09.2019.
Nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata i odsustvo medijskih stručnjaka najveći problemi prilikom redistribucije novca na javnim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja, pokazuje istraživanje BIRN-a.