Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS: Trajno rešiti prekarni status novinara i medijskih radnika u RTS

26.02.2024.

  

Sindikat novinara Srbije (SINOS) organizovao je danas sastanak u Radio televiziji Sbije (RTS) sa koleginicama i kolegama koji su angažovani na privremenim i povremenim (pp) poslovima.

Tema sastanka bilo je rešavanje njihovog prekarnog (nesigurnog) radnog statusa. Prema podacima kojima raspolaže SINOS više od 150 ljudi angažovano je na osnovu  pp ugovora a neki su u ovoj kući  i 30 godina. Veliki broj je i uposlenih na određeno vreme kojima se ugovor prekida i ponovo produžava nakon nekoliko meseci, najduže dve godine.

SINOS akciju pomoći kolegama istog statusa već sprovodi u Radio televiziji Vojvodina (RTV) gde je do sada, prema dogovoru  Ministarstva informisanja i telekomunikacija (MIT), rukovodstva Vojvodjanskog javnog servisa i našeg sindikata odobreno zaposlenje 43 novinara i medijskih radnika na neodredjeno vreme.

Na današnjem sastanku dogovoreno je formiranje tima  predstavnika koleginica i kolega iz RTS i SINOS-a koji će od ministra informisanja i telekomunikacija  tražiti da po istom  modelu kao u RTV organizuje sastanak  sa nadležnima iz Javnog medijskog servisa Srbije.

O svim akcijama SINOS će obavestiti Medjunarodnu federaciju novinara (IFJ)  koja snažno podržava našu kampanju čiji je cilj trajno rešenje prekarnog statusa koleginica i kolega koji su lišeni svih prava iz radnog odnosa.

 

 

                                                                                                    Predsednik SINOS

                                                                                                    Siniša Otašević

 

U Beogradu

26.2.2024.

 

Najnovije