Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Skupština grada Kragujevca sutra odlučuje o sudbini Radio-televizije Kragujevac, SINOS protiv ponovne privatizacije

28.09.2023.

 

Sindikat novinara Srbije (SINOS) protivi se ponovnoj privatizaciji Radio-televizije Kragujevac. U interesu građana Kragujevca i Šumadije je da RTK postane regionalni javni interes. Istraživanje koje je prošle godine sproveo SINOS, u okviru projekta koji je sufinansirao grad Kragujevac, pokazalo je da su Kragujevčani saglasni da četvrti grad po veličini u Srbiji treba da ima regionalni javni servis.

Podsećamo da je Radio-televizija Kragujevac privatizovana u avgustu 2015. godine kada je ovu medijsku kuću kupio Radojica Milosavljević, biznismen iz Kruševca, za 85.500 evra. Posle nekoliko meseci počelo je kašnjenje zarada zaposlenima. Početkom 2016. pre zakazanih aprilskih izbora, zaposleni su zapretili štrajkom, a rukovodstvo je pronašlo sredstva i isplatilo zaostale zarade.

Posle izbora 2016. ponovo je počelo kašnjenje, a zatim i neisplaćivanje zarada koje su u oktobru kasnile pet meseci. Deo zaposlenih napustio je tada firmu, a sve je kulminiralo štrajkom i prekidom programa 7. decembra 2016. godine.

Izvršitelji su popisali celokupnu opremu televizije. Na licitaciji su prodati svi automobili firme i deo tehničke opreme.

Posle niza protesta zaposlenih i peticije za opstanak RTK koju je potpisalo više od 10.000 građana, krajem januara 2017. Ministarstvo privrede raskinulo je privatizaciju RTK uz obrazloženje da vlasnik nije ispunjavao obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom.

Nakon toga sproveden je socijalni program za koji je novac obezbedila država. Čak 67 zaposlenih uzelo je otpremninu i napustilo firmu u kojoj je ostalo oko 15 radnika.

U junu 2017. grad Kragujevac je vratio u svoje vlasništvo Radio-televiziju Kragujevac, dodeljujući joj status privrednog društva, kako bi konsolidovao stanje i pripremio je za novu privatizaciju. Grad je isplatio zaposlenima 13 zaostalih zarada i druga dugovanja.

Krajem 2017. godine gradski parlament je pokrenuo inicijativu za novu privatizaciju RTK. Predlog odluke o metodu i modelu privatizacije Privrednog društva Radio-televizije Kragujevac, posle gotovo šest godina naći će se sutra pred odbornicima  Skupštine grada Kragujevca

Izvor: SINOS

Najnovije