Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

POVODOM 3. MAJA, DANA SLOBODE MEDIJA, SINOS UPUTIO APEL MEDIJSKOJ ZAJEDNICI: SAMO ZAJEDNO MOŽEMO DO DOSTOJANSTVENIH USLOVA RADA I PROFESIONALNOG NOVINARSTVA

01.05.2023.

 

POVODOM 3. MAJA, DANA SLOBODE MEDIJA, SINOS UPUTIO APEL MEDIJSKOJ ZAJEDNICI: SAMO ZAJEDNO MOŽEMO  DO DOSTOJANSTVENIH USLOVA RADA I PROFESIONALNOG NOVINARSTVA

 Nema slobodnih medija ukoliko u njima rade novinari u strahu od ekspresnog otkaza „za prejaku kritiku“, bez dostojanstvenih uslova rada i adekvatne zarade,  angažovani sa labavim ugovorom ili, bez njega.

 Najveći broj novinara u Srbiji, čak 90 odsto, nije dovoljno plaćen - plate su im manje od prosečne a često i na nivou minimalne zarade. Uz redovne poslove, novinarima se dodaju obaveze na novim platformama. Radna norma se uvećava (udvostručava pa i utrostručava) dok zarade ostaju iste ili se  umanjuju. Zbog malih i neredovnih primanja mnoge kolege su primorane da rade i po dva posla.

 Povećava se broj novinara - nadničara. To su kolege koje rade na privremenim i povremenim poslovima. Oni nemaju pavo na dnevni i nedeljni odmor, uvećanu zaradu, plaćeni prekovremeni rad, plaćeni prevoz do posla, plaćenu ishranu u toku rada, plaćeno odsustvo i godšnji odmor, pravo na  članstvo u sindikatu, pravo na kolektivno pregovaranje, na njih se ne odnose prava iz kolektivnog ugovora i nemaju pravo na štrajk. Oni ne mogu da tuže poslodavca po osnovu Zakona o radu, jer nisu u radnom odnosu.

Pod okriljem sprovođenja "uređivačke politike" mnogi novinari više nisu novinari i rade u medijima koji nisu mediji nego zagađivači  za okršaj sa neistomišljenicima i  političkim protivnicimane. Najbolji dokaz za to je poslednji izveštaj Saveta za štampu koji beleži 2.715 prekršaja Kodeksa novinara za samo 4 meseca (oktobar ’22. – januar’23). Najviše je bilo: povrede pretpostavke nevinosti; povrede istinitosti izražavanja; kršenje prava na privatnost; objavljivanje neprimerenog i pornografskog sadržaja.

Veliku odgovornost za takvo stanje u medijima snosi država koja, paradoksalno, finansira te medije novcem građana – „u interesu građana“? Time, preko republičkih, gradskih i lokalnih medijskih konkursa država u velikoj meri neguju govor mržnje, neistinito izveštavanje i prostakluk. 

Srbija izdvaja značajna sredstava za projektno sufinasiranje koje ne služi javnom već privatnom interesu, bogaćenju  lokalnih “medijskih šerifa” i siromašenju novinara i medijskih radnika.Najviše para dobijaju mediji koji ne isplaćuju redovno novinarima zarade i zabranjuju sindikalno organizovanje.

 

U takvim uslovima nema slobode medija.

SINOS poziva kompletnu medijsku zajednicu da podrži naše zahteve za dostojanstvene uslove rada u medijima i odgovorno novinarstvo, za dijalog sindikata i poslodavaca uz podršku države i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Iskustvo naših kolega iz Evropske i Međunarodne federacije novinara (EFJ i IFJ) potvrđuje da je to jedini način da se izborimo za intrgritet naših kolega i  profesionalno novinarstvo .

IZVOR:SINOS

Najnovije