Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vodi li put do kolektivnog ugovora za novinare kroz kolaboraciju sa kompromitovanim vlasnicima medija

11.04.2024.

 

 


U zaglavlju Sindikata novinara Srbije (SINOS) piše da slobode medija nema u uslovima korupcije, siromaštva i straha.

Juče je Udruženje novinara Srbije (UNS) prenelo vest SINOS-a o poseti rukovodstva te sindikalne organizacije Televiziji Subotica. Rukovodstvo je, kako je navedeno u vesti, razgovaralo sa direktorom te televizijske kuće Vladanom Stefanovićem.

Stefanović je rukovodstvo SINOS-a obavestio da poseduje ukupno osam medija – četiri televizije, dve radio stanice, magazin i novine, i da svaki od ovih medija ima svoj portal.

Štaviše, SINOS navodi da je u tih osam plus osam Stefanovićevih medija zaposleno 35 ljudi čije se zarade kreću od 55.000 dinara do “dvostruko viših”.

Rukovodstvo SINOS-a kao da nije obavešteno da su firme Vladana Stefanovića među najvećim korisnicima novca na medijskim konkursima, kao i da udruženje “ComNet”, koje SINOS takođe pominje u svojoj vesti – pozivajući Stefanovića da se pridruži socijalnom dijalogu, do sada nije kontriolisalo rad svih medijskih komisija na području Bačke, pa i šire sa svojim satelitskim organizacijama.

Sve ove godine, organizacije okupljene oko “ComNet”-a regrutovale su često jedne te iste ljude za članove komisija i dodeljivale enormne iznose Stefanovićevim firmama, ali i medijima članova komisija.

Pritom, mediji u vlasništvu Vladana Stefanovića ne izveštavaju u potpunosti svoje čitaoce, slušaoce i gledaoce.

Na tu temu mogao bih da napišem esej.

Pomenuću samo afreu ”Starter” (kupovinu uređaja javnim novcem po višestruko uvećanoj ceni) koja je pre godinu dana dobro protresala Suboticu, imenovanje direktora u visokopškolskoj ustanovi protiv kog je vođen krivični postupak, fiktivno zaposlenje političkog analitičara u ovdašnjoj bolnici, turistički centar koji je u susednoj državi podigao bivši graonačelnik i još dosta toga.

Nabrajanje svega što Stefanović poseduje u vesti SINOS-a podsetilo me je na Đenku iz filma “Maratonci trče počasni krug” koji Mirku i Kristini nabraja šta sve Hedi Lamar poseduje, dok ih ubeđuje da se obnaže pred kamerama.

Pozivam rukovodstvo SINOS-a, koje više od dvadeset godina govori o kolektivnom ugovoru za novinare, da pročita natpis u zaglavlju vlastitog sajta, a zatim i moje skromno novinarsko istraživanje o medijskim konkursima i komisijama, koje sam sproveo i objavio tokom 2022. godine, pa da novinarskoj javnosti odgovori da li je zdrav kolektivni ugovor moguće graditi i izgraditi u saradnji sa vlasnicima medija čije su organizacije sve vreme kontrolisale medijske komisije i dodeljivale njihovim firmama enormna finansijska sredstva, ili treba baš svi da se skinu, zadovoljeni onim što Đenka priča o imovini Hedi Lamar?

Autor: Branko M. Žujović

Subotički sindikat

 Branko M. Žujović (foto: Pres centar UNS-a)

Najnovije