Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Region
07.05.2024.
Udruženje novinara Republike Srpske je povodom Međunarodnog dana slobode medija, danas proglasilo Džulijana Asanža počasnim članom tog udruženja.
01.02.2024.
Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) suočena je sa katastrofalnim finansijskim poteškoćama i rizikom da bude zatvorena, zbog čega će 800 zaposlenih ostati bez posla, ako se ne postigne sporazum o finansiranju. Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) apeluju na rukovodstvo BHRT-a i političare da hitno pronađu rešenje.
04.01.2024.
Održana pres-konferencija zbog teške finansijske situacije na BHRT-u
18.12.2023.
  Glavna urednica televizije RT i medijske grupe „Rusija sevodnja“ (Rusija danas) Margarita Simonjan otkrila je da će se televizija RT od sljedeće godine na srpskom jeziku emitovati i u Republici Srpskoj i cijeloj BiH. Komentar je usledio nakon jučerašnje velike konferencije predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je, odgovarajući na pitanje novinarke iz Republike Srpske Darinke Petrović o tome zbog čega u RS još nema ruskih medija, poručio da će „zamoliti kolege da vide šta se može uraditi po tom pitanju.“ „Sljedeće godine pokrećemo emitovanje programa na srpskom jeziku koje do sada nikada nije postojalo“, rekla je Simonjan, gostujući na televiziji „Rusija 1“, objavio je RT Balkan. Simonjan je, takođe, podsjetila da je na Balkanu već aktivan portal RT na srpskom jeziku (RT Balkan), i potvrdila da će ruska televizija RT sledeće godine biti emitovana ne samo u okviru Republike Srpske, već i u cijeloj BiH. Izvor: Mondo
06.12.2023.
U Novinarskom domu u Zagrebu održao se susret i povezivanje novinarki i novinara koji su dobili stipendije za rad na pričama u sklopu projekta Prekogranično-lokalno (Cross-border Local). Projekt provode Journalismfund Europe, Europska federacija novinara, Transitions i SSE Riga Centre for Media Studies. Cilj je lokalnim novinarkama i novinarima omogućiti program stipendija, trening programe i mini MBA za lokalne informativne m
24.10.2023.
Novinari Danasa, sarajevskog Oslobođenja i podgoričkih Vijesti istraživali su kakav odnos imaju vlasti u zemljama regiona prema medijima koji kritički posmatraju njihov (ne)rad.
27.09.2023.
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog predloženog uvođenja novog kaznenog djela u Кazneni zakon, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka.
23.08.2023.
„Novinarstvo se strukturalno mijenja jako brzo i jako puno u odnosu na vremena kada sam ja počinjao, bez obzira na režime u kojima se to novinarstvo odvijalo. Ono je danas struka koja doživljava promjenu, upada u mrežu lojalnosti, ono ne živi od svojeg proizvoda“, rekao je za poslednji broj magazina Liceulice kolumnista i nekadašnji urednik hrvatskog Feral Tribjuna Viktor Ivačić.
17.07.2023.
Premijer Slovenije Janez Janša je godinama pokušavao da slovenačku radio-televiziju RTV pretvori u svoj propagandni instrument. Sada jedan novi zakon obećava više nezavisnosti za novinare i medije.
11.05.2023.
Sindikat zaposlenih RTCG večeras je na Fejsbuku objavio saopštenje i najavio generalni štrajk, ukoliko se do petka ne potpiše Кolektivni ugovor. Saopštenje Sindikata zaposlenih RTCG-a prenosimo integralno.