Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Region
11.05.2023.
Sindikat zaposlenih RTCG večeras je na Fejsbuku objavio saopštenje i najavio generalni štrajk, ukoliko se do petka ne potpiše Кolektivni ugovor. Saopštenje Sindikata zaposlenih RTCG-a prenosimo integralno.
10.05.2023.
Hrvatsko novinarsko društvo izražava zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu sada prebacila i u saborske klupe.
31.03.2023.
U istragama ubistava novinara u bivšoj Jugoslaviji u većini slučajeva nema rezultata, a saradnja i objedinjeni spisak svih ubijenih mogli bi biti korak bliže ka otkrivanju počinilaca, zaključci su sa današnje konferencije „Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine“ održane danas u Pres centru UNS-a.
14.03.2023.
Grupa novinara koja prati zasedanje Narodne skupštine Republike Srpske danas je ispred zgrade entitetskog parlamenta u Banjaluci polomila olovke u znak protesta zbog namere usvajanja zakona kojim će biti kriminalizovana kleveta u RS.
24.02.2023.
Sprečavanje falsifikovanja činjenica i veći domet sadržaja o srpskoj kulturi na društvenim mrežama danas su na dvanaestoj Medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu, održanoj u Pres centru UNS-a, izdvojeni kao neophodni za kvalitetnu promociju kulturnog nasleđa putem digitalnih tehnologija.
Montenegro
09.12.2022.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.
Slovenia
28.11.2022.
Slovenci su na referendumu usvojili zakon koji ima za cilj sprečavanje političkih imenovanja na javnoj televiziji.
11.11.2022.
Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je inicijativu Sindikata hrvatskih novinara (TUCJ) da ponovo započne pregovore o granskom kolektivnom ugovoru u medijima.
02.06.2022.
Jeste li čuli za zabrinjavajuće stanje slobode medija u Europi ili u vašoj zemlji? Znači li vam to nešto?