Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS ponovo poziva funkcionere da odgovaraju na sva novinarska pitanja

15.03.2024.

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) ponovo poziva državne funkcionere da poštuju Ustav i Zakon o javnom informisanju i medijima i odgovaraju na pitanja novinara, bez obzira koje medijske kuće oni predstavljaju. Aleksandar Šapić nije ni danas želeo da odgovara na pitanja N1 i Nove S koji su tražili informaciju o prijavljivanju birača iz Male Krsne u glavni grad. Isto je učinila i Jasmina Vojinović, gradonačelnica Smedereva na čijoj teritorjiji se nalazi Mala Krsna.
SINOS podseća je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, i da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.
SINOS ukazuje da su kolege iz N1 i Nove S bile na radnom zadatku i da niko nema pravo da ih onemogućava da izvršavaju svoju radnu obavezu niti da ih vredja i omalovažava. Oni koji nisu zadovljni radom novinara i medijskih radnika mogu, u skladu sa zakonskom procedurom, svoje prmedbe da dostave nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima i sudu.

Izvor: SINOS

Najnovije