Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS protestuje zbog nepristojne ponude rukovodstva Danasa dopisnicima: Iz višedecenijskog rada u honorarni status

25.08.2023.

SINOS protestuje zbog nepristojne ponude rukovodstva Danasa dopisnicima: Iz višedecenijskog rada u  honorarni status

Sindikat novinara Srbije (SINOS) protestuje zbog načina na koji je četvoro dopisnika Danasa obavešteno da su pred otkazom jer je firma „u poslovnom gubitku i moraju da smanje troškove“.  

U tekstu objavljenom na sajtu Udruženja novinara Srbije (UNS) navodi se da je direktorka Danasa Aleksandra Mitić  u kratkom razgovoru preko Zuma dopisnicima iz Vranja, Užica, Zrenjanina i Subotice ponudila sporazumni raskid ugovora i  dalje angažovanje kroz honorarnu saradnju. Ako to ne prihvate, biće  proglašeni za tehnološki višak.

Dopisnik Danasa iz Vranja Vojkan Ristić izjavio je za UNS da u ovom dnevnom listu radi 22 godine, najpre kao honorarni saradnik, a zatim i kao stalno zaposleni i da ništa nije nagoveštavalo da će s njim biti raskinut ugovor o radu.  Кoleginici su, navodi,  na odmoru saopštili da će dobiti otkaz. Zna da se pravi nova sistematizacija ali o sadržini zaposleni nisu obavešteni.

Sporno je, ukazuje Ristić, što zaposlenima nije dostavljeno pismeno rešenje kako bi imali mogućnost da pravno reaguju. I, što se kolegijum nije oglasio.

- Dugo smo funkcionisali kao porodica, ali promenom vlasnika, promenio se i odnos prema zaposlenima. Iako su uslovi možda bili bolji u drugim redakcijama, u 'Danasu' smo mogli da pišemo slobodno. Žao mi je što se takva priča završava. Plašim da će se, ukoliko prihvatimo sporazumni raskid ugovora, i honorarna saradnja koja nam je obećana, ubrzo završiti“, kaže za UNS jedan od troje dopisnika kojima je ponuđen raskid ugovora, a koji je želeo da ostane anoniman.

SINOS podseća da je i rukovodstvo Niške televizije nedavno od zaposlenih tražilo da “ zbog teške ekonomske situacije sami odu”, a da se neslavno (otkazima) završila i borba za isplatu višemesečnih zarada zaposlenih u Somborskim novinama.

SINOS još jednom poziva medijsku zajednicu da ne ćuti, a sindikate u medijima da se udruže u odbrani prava na dostojanstven rad i zaradu novinara i medijskih radnika.

Izvor: SINOS

Najnovije