Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikat novinara Srbije (SINOS)Sindikalna organizacija Radio-televizije Kragujevac (SINOS-RTK): JAVNI SERVISI NAJBOLJE REŠENJE ZA LOKALNE MEDIJE

17.01.2024.

 

Povodom pokrenutog postupka privatizacije, članovi Sindikata novinara Srbije-Sindikalne organizacije Radio-televizije Kragujevac (RTK) obraćaju se javnosti i skreću pažnju na situaciju u kojoj se naša medijska kuća našla pre sedam godina. Tadašnja privatizacija, koja je poništena zahvaljujući zaposlenima, sindikalnim organizacijama, javnosti, građanima Kragujevca koji su nas podržali, bila je izuzetno gorko iskustvo. Kao što je i vreme potvrdilo, ostavila je duboke tragove na rad našeg medija koji informiše građane Šumadije decenijama. Radio Kragujevac postoji 54 godine, a televizija tri decenije.

U prethodnom periodu RTK je ponovo bila pod lupom javnosti odnosno komentarisala se nabavka nove opreme. Podsećamo da se svet tehnologije iz dana u dan menja i usavršava i svako ulaganje u taj resurs je za bilo koji medij dobrodošlo pa stoga i smatramo da se u sve resurse jednostavno mora ulagati.

Međutim, smatramo da se uporedo sa tim mora obratiti pažnja i na ljudske resurse i rešiti ostali problemi u RTK koji muče i mnoge druge lokalne medije. Smatramo da se moraju, na osnovu zakona i kolektivnog ugovora, poštovati pravila o isplati prekovremenog i noćnog rada. Zaposleni su često preoterećeni poslom i izloženi rizicima, što se posebno manifestovalo tokom pandemije, pa bi trebalo rešavati i pitanje manjka zaposlenih. Trebalo bi  posvetiti veću pažnju održavanju ispravnosti i higijene u službenim vozilima, zameni inventara i nameštaja, nabavci računara i druge opreme neophodne za rad.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) sve vreme vodi borbu i zalaže se za postojanje lokalnih javnih servisa što bi obezbedilo bolje uslove za rad medija i način finansiranja. Napominjemo da su u regionu lokalne samouprave i dalje vlasnici medija (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska), a da javni medijski servisi postoje u većini evropskih država.

Podsećamo da je Medijskom strategijom iz 2011. godine bilo predvidjeno formiranje 6 regionalnih javnih servisa, ali je to, na misteriozan način, nestalo iz Zakona o javnom informisanju i medijima iz 2014. godine. SINOS je podeneo Aneks u okviru Medijske strategije 2018. godine kojim je predložio osnivanje lokalnih i regionalnih javnih servisa, dobio podršku dr Frančeska Šakitana, eksperta koji je analizirao ovaj dokument, ali su predstavnici vlasti i medijskih udruženja odbili da se to nadje u novom Zakonu o javnom informisanju i medijima koji je usvojen u oktobru prošle godine.

SINOS ostaje pri stavu da su lokalni javni servisi  neophodni, jer je praksa pokazala da je to najbolji način da gradjani dobiju pravovremene, sveobuhvatne i tačne informacije, ali i najprikladniji radni ambijent za ostvarivanje profesionalnih i radnih prava novinara i medijskih radnika.

Predsednik SINOS-RTK i potpredsednik SINOS,

Saša Stamenić

 Kragujevac,

17.1.2024.

Najnovije