Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Svet
15.05.2023.
Britanske vlasti treba da obustave svaku krivičnu istragu protiv novinara Riča Felgejta i osiguraju novinarima da prate proteste bez straha od hapšenja. Policija je 6. maja uhapsila Felgejta, slobodnog novinara i reditelja dokumentarnih filmova, dok je izveštavao o ekološkom protestu održanom dok je trajalo krunisanje kralja Čarlsa III, saopštili su iz Кomiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists CPJ).
12.05.2023.
Sindikati međunarodnog informativnog kanala Juronjuz pozvali su evropske vlade i institucije da reaguju nakon što je najavljeno otpuštanje oko 200 zaposlenih na ovom mediju. Protest ispred sedišta Juronjaza u Lionu održan je 9. maja, na dan kada je ovaj kanal obeležio 30. godišnjicu od osnivanja, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).
06.05.2023.
Zadržavanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u zatvoru više „ničemu ne služi“, rekao je u petak australijski premijer Entoni Albaniz. Asanž, australijski državljanin, nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš otkako je pre četiri godine izvučen iz ekvadorskog veleposlanstva. Osnivač Vikiliksa vodi dugotrajnu pravnu bitku kako bi izbegao izručenje Sjedinjenim Državama.
28.04.2023.
Ukrajinski novinar koji je radio kao lokalni saradnik italijanskog dnevnog lista "La Republika" ubijen je hicem iz snajpera na jugu Ukrajine, a njegov italijanski kolega je ranjen, javlja taj list. Dvojica novinara, koji su redovno izveštavali o sukobu nakon ruske invazije, nosila su neprobojni prsluk sa oznakom "Pres". Bili su blizu glavnog mosta u Hersonu.
BBC
10.04.2023.
Britanski javni servis BBC usprotivio se novoj oznaci koja mu je dodeljena na glavnom Tviter nalogu - "Vlada finansira ovaj medij".
24.03.2023.
Fotografija na kojoj bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa, hapse njujorški specijalci ili fotografija predsednika Rusije, Vladimira Putina u zatvorskoj ćeliji koje su ovih dana preplavile društvene mreže dokazju ulazak u novu eru dezinformacija koje nam donosi veštačka inteligencija.
22.03.2023.
Bi-Bi-Si je savetovao zaposlene da uklone aplikaciju TikTok sa službenih telefona zbog bojazni da ugrožava privatnost i bezbednost.
IFJ
16.03.2023.
Članovi Nacionalne unije novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, podružnice IFJ-a, koji rade širom Engleske za BBC Local, počeli su 24-časovni štrajk od 11:00, 15. marta u znak protesta zbog planova Bi-Bi-Sija da prekine lokalni radio. Međunarodna federacija novinara (IFJ) u potpunosti podržava predstojeći štrajk i pridružuje se udruženju u pozivu menadžmentu da sarađuje sa NUJ-om kako bi se došlo do rešenja u sporu oko prekida rada lokalnog rad
08.03.2023.
Uoči 8. marta, EFJ upozorava da je sigurnost novinarki u mnogim zemljama ugrožena.
IFJ
01.03.2023.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružuje se inicijativi Međunarodne federacije novinara (IFJ) za podršku novinarima iz Turske i Sirije čije su porodice ugrožene zemljotresima i poziva koleginice i kolege da, ukoliko su u mogućnosti, uplate novac na račun Fonda za bezbednost IFJ-a kako bi pomogli novinarima kojima su zbog zemljotresa preminuli članovi porodice ili su pretrpeli povrede i materijalnu štetu.