Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ministar informisanja i telekomunikacija sastaće se u petak 10. novembra sa delegacijom SINOS kako bi se došlo do rešenja za prekarni status 135 novinara i medijskih radnika u RTV

06.11.2023.

Sindikatu novinara Srbije (SINOS) potvrđeno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija da će ministar Mihailo Jovanović u petak 10. novembra  primiti našu delegaciju  kako bismo zajedno došli do rešenja za  prekarni  status 135 novinara i medijskih radnika u  Radioteleviziji Vojvodina.

Reprezentativni Sindikat novinara Srbije - RTV organizovao je prošle sedmice sastanak sa novinarima i medijskim radnicima Pokrajinskog javnog servisa na kojem su razmatrane mogućnosti  kako da im se pomogne da dođu do ugovora o radu na neodređeno vreme. Reč je kolegama koji godinama, neki i decenijama, profesionalno obavljaju posao a angažovani su na osnovu  ugovora o privremenim i povremenim (PP) poslovima. Ugovori im se posle svakih 120 radnih dana produžavaju sa izmenom opisa posla. 

Kolege angažovane na PP poslovima imaju obaveze i odgovornost kao ostali zaposleni ali budući da nisu u radnom odnosu nemaju prava iz radnog odnosa i njihova zarada je uglavnom na nivou minimalne.  U međuvremenu u radni odnos su primani ljudi koji nikada nisu radili u medijima, čija stručnost je upitna, a lična veza sa donosiocima odluka izvesna.

Sindikat novinara Srbije insistira da se sa ovakvom praksom hitno prekine i da se na pravedan način reši status kolega koji su dokazano profesionalno neophodni za funkcionisanje Javnog pokrajinskog servisa. Sa stavom SINOS saglasan je i novoimenovani generalni direktor RTV.

O problemima u RTV i mogućim rešenjima razgovarano je i na  regionalnom sindikalnom skupu koji je u organizaciji Medjunarodne federacije novinara (IFJ) nedavno održan u Skoplju i gde je SINOS dobio snažnu podršku svojih sindikalnih kolega.

Izvor: SINOS

Najnovije