Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Akcije
15.05.2023.
“Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u pozivu upućenom SAD da odustane od optužbi protiv Džulijana Asanža i dozvoli mu da se vrati kući svojoj supruzi i deci”, navodi se u izjavi koju je usvojila EFJ na predlog Sindikata novinara Srbije (SINOS).
04.11.2022.
Sindikat novinara Srbije okupljanjem ispred Ministarstva informisanja i telekomunikacije obeležio je 5. novembar Međunarđunarodni dan odbrane novinarstva. Tom prilikom pročitano je pismo upućeno ministru Mihailu Jovanoviću, koje vam prenosimo u celosti.
07.10.2022.
Синдикат новинара Србије (СИНОС), Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) позивају колегинице и колеге да се придруже протесту због одлуке британског правосуђа да Сједињеним Америчким Државама изручи Џулијана Асанжа. Скуп ће бити одржан
BETA
30.11.2021.
Na inicijativu Sindikata novinara Srbije, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog 30. novembra u Palati Srbija održana je Konferencija “Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva”. Usvojena su sledeća obavezujuća postupanja:
30.11.2021.
Položaj novinara u Srbiji je izuzetno težak, strah za opstanak je najveći cenzor, a od države se ne može očekivati da učini nešto da se situacija promeni, čulo se danas u Beogradu od učesnika tematskog dijaloga "Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva".
Niš
09.11.2021.
Veliki broj novinara u Srbiji nije dovoljno plaćen, većina njih nema siguran posao i mnogi od njih moraju da rade previše, bez regulisanog radnog vremena, izjavio je u Nišu zamenik generalnog sekretara Medjunarodne federacije novinara (IFJ) Džeremi Dir
Transfuzija krvi
28.07.2021.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva poslodavce u medijima da rad novinara i medijskih radnika NE USLOVLJAVAJU obaveznim vakcinisanjem jer time krše Ustav Srbije
22.05.2020.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić potpisao je danas sa predstavnicima medijskih udruženja i asocijacija i novinskih sindikata Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere. Sporazum je potpisan sa Udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija, Asocijacijom medija, Asocijacijo
FEFA
12.04.2019.
Evropska federacija novinara(EFJ) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) danas su na Fakultetu za medije i komunikacije dodelili studentima tri nagrade za radove na temu "Kako do slobodnih medija i novinara kojima verujemo".
3
25.01.2018.
Nakon zabrinutosti o stanju medijskih sloboda u Srbiji koje su iskazale i sprske novinarske i medijske organizacije kao i međunarodne organizacije i institucije, Srbiju je 18. i 19. januara 2018. posetila zajednička međunarodna misija za utvrđivanje činjenica, sastavljena od predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO).