Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo
12.05.2023.
SINOS poziva ministra Jovanovića da pre usvajanja Zakona o javnom informisanju organizuje javnu debatu u kojoj će učestvovati predstavnici medijske i akademske zajednice, nevladinog sektora, pedagozi, sociolozi, psiholozi, psihijatri, pravnici, javne ličnosti. Da zajedno dogovorimo kako da obeshrabrimo i zaustavimo objavljivanje nepristojnih i uznemirujućih sadržaja u televizijskim emisijama, štampanim medijima i portalima i da usaglasimo stavove, zasnovane na zakonu i tumačenju
01.05.2023.
  POVODOM 3. MAJA, DANA SLOBODE MEDIJA, SINOS UPUTIO APEL MEDIJSKOJ ZAJEDNICI: SAMO ZAJEDNO MOŽEMO  DO DOSTOJANSTVENIH USLOVA RADA I PROFESIONALNOG NOVINARSTVA  Nema slobodnih medija ukoliko u njima rade novinari u strahu od ekspresnog otkaza „za prejaku kritiku“, bez dostojanstvenih uslova rada i adekvatne zarade,  angažovani sa labavim ugovorom ili, bez njega.  Najveći broj novinara u Srbiji, čak 90 odsto, nije dovoljno plaćen - plate su im manje od prosečne a često i na nivou minimalne zarade. Uz redovne poslove, novinarima se dodaju obaveze na novim platformama. Radna norma se uvećava (udvostručava pa i utrostručava) dok zarade ostaju iste ili se  umanjuju. Zbog malih i neredovnih primanja mnoge kolege su primorane da rade i po dva posla.  Povećava se broj novinara - nadničara. To su kolege koje rade na privremenim i povremenim poslovima. Oni nemaju pavo na dnevni i nedeljni odmor, uvećanu zaradu, plaćeni prekovremeni rad, plaćeni prevoz do posla, plaćenu ishranu u toku rada, plaćeno odsustvo i godšnji odmor, pravo na  članstvo u sindikatu, pravo na kolektivno pregovaranje, na njih se ne odnose prava iz kolektivnog ugovora i nemaju pravo na štrajk. Oni ne mogu da tuže poslodavca po osnovu Zakona o radu, jer nisu u radnom odnosu. Pod okriljem sprovođenja "uređivačke politike" mnogi novinari više nisu novinari i rade u medijima koji nisu mediji nego zagađivači  za okršaj sa neistomišljenicima i  političkim protivnicimane. Najbolji dokaz za to je poslednji izveštaj Saveta za štampu koji beleži 2.715 prekršaja Kodeksa novinara za samo 4 meseca (oktobar ’22. – januar’23). Najviše je bilo: povrede pretpostavke nevinosti; povrede istinitosti izražavanja; kršenje prava na privatnost; objavljivanje neprimerenog i pornografskog sadržaja. Veliku odgovornost za takvo stanje u medijima snosi država koja, paradoksalno, finansira te medije novcem građana – „u interesu građana“? Time, preko republičkih, gradskih i lokalnih medijskih konkursa država u velikoj meri neguju govor mržnje, neistinito izveštavanje i prostakluk.  Srbija izdvaja značajna sredstava za projektno sufinasiranje koje ne služi javnom već privatnom interesu, bogaćenju  lokalnih “medijskih šerifa” i siromašenju novinara i medijskih radnika.Najviše para dobijaju mediji koji ne isplaćuju redovno novinarima zarade i zabranjuju sindikalno organizovanje.   U takvim uslovima nema slobode medija. SINOS poziva kompletnu medijsku zajednicu da podrži naše zahteve za dostojanstvene uslove rada u medijima i odgovorno novinarstvo, za dijalog sindikata i poslodavaca uz podršku države i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Iskustvo naših kolega iz Evropske i Međunarodne federacije novinara (EFJ i IFJ) potvrđuje da je to jedini način da se izborimo za intrgritet naših kolega i  profesionalno novinarstvo . IZVOR:SINOS
28.04.2023.
Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije još jednom upozorava da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u gotovo robovskim uslovima i da je za takav njihov položaj najodgovornija takozvana medijska elita. Nesigurni za svoj status i egzistenciju, pod stalnim pritiskom i u hroničnom stresu, novinari u Srbiji ne mogu da zaštite profesionalni integritet. Umesto javnog, prinudjeni su da brane interes svojih vlasnika ili njihovih donatora.SINOS predlaž
29.03.2023.
Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) i Nada Кalkan, predsednica (SINOS) u Radio Televiziji Vojvodine, posetile su redakciju Somborskih novina, nedeljnog lista koji u Somboru neprekidno izlazi već 69 godina.
17.03.2023.
Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) ponovo zahtevaju puštanje iz pritvora Dejana Zlatanovića, novinara i urednika onlajn medija Srbin.info, za kog, i prema tvrdnjama pravnika, ne postoji osnov za dalje zadržavanje u Centralnom zatvoru.
17.03.2023.
Nema slobodnih medija ukoliko u njima rade novinari u strahu od ekspresnog otkaza „za prejaku kritiku“, ukoliko su angažovani bez čvrstog ugovora o radu, bez dostojanstvene plate.
17.02.2023.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružuje se zahtevu Udruženja novinara Srbije (UNS) da policija bez odlaganja pusti na slobodu urednika portala srbin.info Dejana Zlatanovića koji je sinoć uhapšen, a da javnost ne zna zbog čega je to učinjeno. Policija je dužna da javnost obavesti o razlozima privođenja kolege Zlatanovića.
advokat borko vasojevic
15.02.2023.
Devedesetih godina teže se dolazilo do zaposlenja u medijima nego danas. Mnogi zaposleni u medijima su godinama radili honorarno preko omladinskih zadruga. Država je prepoznala ovaj problem i u aprilu 2003. godine Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućeno je ostvarivanje staža po ovom osnovu. Tada je propisana obaveza uplate dorinosa za rad preko omladinskih zadruga. Na ovaj način donekle je poboljšan položaj honoraraca u medijima. Međutim u jednom mediju u Srbiji ove godine imamo slučaj da poslodavac ne računa staž preko omladinske zadruge u celokupan radni staž zaposlenog iako su zaposleni u tom periodu radili za istu firmu. Poslodavac to opravdava time da se računa radni staž samo od potpisa ugovora o radu odnosno od stupanja u radni odnos u medijskoj kući. Zbog zakidanja ovog staža zarada zaposlenih je umanjena i oni su uskraćeni za ostvarivanje prava na isplatu jubilarnih nagrada. ODGOVOR advokata Borka Vasojevića:   Po Zakonu ostvaren staž preko omladinskih zadruga se računa u ukupan staž ukoliko lice ima navršenih 26 godina života ili ranije ukoliko su mlađi završili školovanje, a obavljaju rad preko omladinske zadruge, a sve upravo kako je i u samom Zakonu navedeno. U pogledu činjenice ukoliko poslodavac ne obračunava tačno navedeni staž, dve institucije mogu da reše problem. Prva jeste Inspekcija rada pri ministarstvu, a koja izlazi na teren po prijavi, a druga svakao jeste nadležni sud gde bi se u odgovarajućem parničnom postupku podnela tužba radi uplate poreza i doprinosa koji nisu isplaćeni odnosno uplaćeni na račun PIO fonda a u korist tražioca, a gde je tuženi poslodavac koji nije uplaćivao odgovarajuće iznose po osnovu navedenog.
30.12.2022.
Svaki novinar ili medijski radnik ima pravo na pisani ugovor u kome je navedeno svojstvo na osnovu koga je zaposlen, iznos nadoknade, uobičajeno radno vreme, pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, plaćeni godišnji odmor i uslove otkaznog roka. Ovo je samo jedna od 10 odredbi Povelje Evropske federacije novinara o radnim uslovima za novinare koju je potpisalo više od 20 evropskih sindikata, a u Srbiji jedino Sindikat novinara Srbije (SINOS).
07.12.2022.
Predstavnici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Nezavisnog strukovnog sindikata RTS-a, Novog sindikata zaposlenih Politike i Udruženja novinara Srbije (UNS) na sastanku u Domu novinara dogovorili su se da podrže promene Zakona o javnom informisanju kojim će se omogućiti uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima.