Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Izdvajamo
30.12.2022.
Svaki novinar ili medijski radnik ima pravo na pisani ugovor u kome je navedeno svojstvo na osnovu koga je zaposlen, iznos nadoknade, uobičajeno radno vreme, pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, plaćeni godišnji odmor i uslove otkaznog roka. Ovo je samo jedna od 10 odredbi Povelje Evropske federacije novinara o radnim uslovima za novinare koju je potpisalo više od 20 evropskih sindikata, a u Srbiji jedino Sindikat novinara Srbije (SINOS).
07.12.2022.
Predstavnici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Nezavisnog strukovnog sindikata RTS-a, Novog sindikata zaposlenih Politike i Udruženja novinara Srbije (UNS) na sastanku u Domu novinara dogovorili su se da podrže promene Zakona o javnom informisanju kojim će se omogućiti uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima.
05.12.2022.
Pozivamo sindikate u medijima i udruženja, UNS i NUNS pre svih, da zajedno napravimo platformu koja treba da omogući uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja POSEBNOG (granskog) kolektivnog ugovora.
laureati
02.12.2022.
Istraživanje koje je sproveo Sindikat novinara Srbije (SINOS) pokazuje da je sve više novinara koji rade na nesigurnim radnim mestima, sa "labavim ugovorima", malim i neredovnim zaradama, često prinuđenih da uz novinarski rade i druge poslove, rekla je predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa u Pres centru UNS-a, na obeležavanju 20 godina postojanja ovog sindikata.
24.11.2022.
Novinarski posao jedan je od najrizičnijih poslova današnjice , istakao je stručnjak za sigurnost Dejvid Bevan na treningu Safety4Journalists koji se održao u Zagrebu 22. i 23 novembra u sklopu projekta Evropske federacije novinara, skup na kojem je ispred Sindikata novinara Srbije učestvovala Ivana Kovačić iz dnevnog lista Večernje novosti.
04.11.2022.
Novinari u Srbiji rade u izuzetno teškim okolnostima i možda su najugroženija profesija u zemlji, koliko god ona izgledala kao elitna i uticajna.
25.10.2022.
Na vaša pitanja odgovara advokatska kancelarija Vasojević iz Beograda. Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva zaposlene u medijskoj delatnosti da nam se obrate ukoliko smatraju da su njihova prava na bilo koji način ugrožena. Pitanja nam možete slati na mejl sinos@sinos.rs.
21.10.2022.
Studenti prve godine Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, danas su na času profesora Stanka Crnobrnje osim redovnog imali i predavanje o značaju sindikalnog organizoavanja.
08.10.2022.
Sindikat novinara Srbije (SINOS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) održali su protest u subotu 8.okotobra, zbog odluke britanskog pravosuđa da Sjedinjenim Američkim Državama izruči Džulijana Asanža.
18.07.2022.
NOVINARI u Srbiji osim što imaju zarade koje su ispod minimalnih, često su u situaciji da su ima ugrožena radna i profesionalna prava. Da bi se to sprečilo Sindikat novinara Srbije angažovao je pravnog savetnika, advokata Borka Vasojevića iz Beograda.