Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Jovanović: Zaposleni u RTV koji dugo rade "privremeno" treba da dobiju posao za stalno

10.11.2023.

 

   
NOVI SAD - Na poziv Sindikata novinara Srbije, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović posetio je Radio-televiziju Vojvodine i sa predstavnicima tog sindikata i rukovodstva razgovarao o problemima u Javnom medijskom servisu Vojvodine. 
Rukovodstvo RTV i sindikati već dugo ukazuju na finansijske probleme, kao i na probleme sa zapošljavanjem u ovoj kući.
Zaposleni u javnom medijskom servisu izuzeti su od povećanja plata u javnom sektoru, dok se, sa druge strane, na RTV odnosi zabrana zapošljavanja.
Zbog toga Radio-televizija Vojvodine nije u mogućnosti da za stalno zaposli oko 140 radnika, koji su angažovani na privremeno-povremenim poslovima.
"Ono što možemo da uradimo jeste da zaposleni koji su dugi niz godina na privremeno-povremenim poslovima dobiju ugovor za stalno. Za to ćemo se postarati svi zajedno - rukovodstvo, ministarstvo i sindikat", rekao je ministar Jovanović.
"Imamo ljude koji su godinama, pa čak i decenijama u privremeno-povremenom statusu, a rade na sistematizovanim radnim mestima. Njihov status bi trebalo da rešimo po hitnom postupku, a naš predlog je da to bude do kraja godine. Nadam se da će nam ministarstvo izaći u susret i da će nam to odobriti. Tu je reč o trideset do četrdeset ljudi. A svi ostali da budu rešavani naredne godine, mesec po mesec", izjavio je v.d. predsednika Sindikata novinara Srbije - sindikalne organizacije RNS Siniša Otašević.
Ministru, koji je obišao novu zgradu, iz koje bi uskoro trebalo da počne da se emituje kompletan program RTV, pored razgovora o plati, je ukazano na još neke tehničke i finansijske probleme, sa kojima se RTV suočava.
O platama, visini pretplate i budućem statusu oba javna medijska servisa pričaće se sa narednom Vladom Srbije, koja bi sledeće godine trebalo da započne izradu zakona o javnim medijskim servisima.
Izvor: RTV

Najnovije