Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sa skupa podrške Džulijanu Asanžu: Odluka o izručenju Asanža stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru

20.02.2024.

 

„Ne izručujte Asanža“, poručili su na današnjem skupu podrške novinaru Džulijanu Asanžu predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Sindikata novinara Srbije (SINOS). Poruka je upućena Kraljevskom sudu u Londonu, koji danas i sutra razmatra žalbu Asanža na odluku ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da ga izruči SAD, kao i na odluku sudije Barajcer da odbije veći deo tužbe protiv ekstradicije.
 
Predstavnici UNS-a, NUNS-a i SINOS-a su ovim protestom podržali akciju Međunarodne (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ), koje traže da se novinari poput Asanža, koji otkrivaju kriminal i ratne zločine, ne kažnjavaju zatvorom.

„Zajedno sa hiljdama aktivista širom sveta dižemo glas protiv zabrane slobode govora i istraživačkog novinarstva, što će biti neminovna posledica pogrešne odluke suda da izruči Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama“, rekla je na skupu urednica portala UNS-a Kristina Kovač Nastasić.

Ona je, u zajedničkom obraćanju UNS-a, NUNS-a i SINOS-a, podsetila da se Asanžu sudi zbog objavljivanja snimka američke vojske o ubistvu civila u Iraku 2007. godine, a da su među ubijenima bila i dva novinara agencije Rojters.

„Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je, kažu, kriv. Zar je borba za istinu zločin?“, upitala je i dodala da je novinarstvo javno dobro jer od profesionalnog novinarstva ima koristi svako društvo.

„Ukazivanjem na zloupotrebe, na kršenje zakona, na korupciju, na zlo i nepravdu, često daleko od očiju javnosti – novinarstvo doprinosi slobodi ljudi i demokratiji“, dodala je ona.

Na skupu je ukazano na to da bi odluka o izručenju Džulijana Asanža proizvela kao tragičnu posledicu to što bi Asanž, koji je već žrtvovao svoj život, u Americi bi mogao biti osuđen na smrt. Osim toga, dodala je Kovač Nastasić, novinarska profesija bila bi nepovratno ugrožena.

„Odluka Vlade Velike Britanije o izručenju Asanža stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru, svakom borcu protiv prljavih projekata, nasilja i zločina, bilo da iza njih stoje države, interesne grupe ili pojedinci“, dodala je.

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata su, podsetila je Dragana Čabarkapa iz SINOS-a, protestovali i pre dve godine ispred Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

„I tada smo rekli da su ugožena demokratska prava Asanža. Ukoliko su Velika Britanija i SAD demokratske zemlje kakvim se predstavljaju, pustiće Asanža na slobodu“, rekla je Čabarkapa.

Autor: A. NičićIzvor: UNS 

Predstavnici UNS-a, NUNS-a i SINOS-a na skupu podrške Asanžu (foto: UNS)

Najnovije