Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Generalni sekretar Medjunarodne federacije novinara (IFJ) Entoni Belandžer: Hitno ispraviti nepravdu koju trpe prekarni radnici u Radioteleviziji Vojvodina

07.11.2023.

Medjunarodna federacija novinara (IFJ) objavila je na svom sajtu informaciju o aktivnostima Sindikata novinara Srbije u nastojanju da se reši status novinara i medijskih radnika koji godinama, neki i decenijama rade na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

U tekstu se navodi da će lidere Sindikata novinara Srbije 10. novembra primiti ministar informisanja i telekomunikacija povodom rešavanja stausa 135 prekarnih radnika na Radioteleviziji Vojvodina:

 - Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozdravila je ministrovu posvećenost da se sastane sa liderima Sindikata novinara Srbije (SINOS) zajedno sa predstavnicima 135 radnika pogođenih nezakonitim korišćenjem kratkoročnih ugovora koji im uskraćuju niz radnih prava - navodi se u tekstu uz preciziranje da je kampanja, koju je podržao IFJ u okviru svog projekta Unija za uniju (UTU), pomogla da se krene u rešavanje ovog dugotrajnog pitanja.

 U tekstu se citira pismo koje je SINOS uputio ministru i u kojem izražava očekivanje da će u razgovoru sa ministrom naći način da se pomogne kolegama da izadju iz nesigurnog statusa i da se prava iz radnog odnosa i kolektivnog ugovora odnose i na njih.

Generalni sekretar IFJ Entoni Belandžer je tim povodom izjavio: „Pozdravljamo saglasnost ministra da se sastane sa našim članovima, ali nam je potrebno više od reči – potrebna nam je hitna akcija da ispravimo nepravdu koju su ovi radnici trpeli dugi niz godina. Oni moraju imati pravo na bolovanje, penzije i druga prava iz radnog odnosa”.

 Izvor: SINOS

 https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/union-building-project/article/serbia-journalists-union-leaders-will-meet-information-minister-to-tackle-unlawful-precarious-work-at-radio-television-vojvodina

Najnovije