Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNS i SINOS posle novog određivanja pritvora do 30 dana zabrinuti za zdravstveno stanje Dejana Zlatanovića

17.03.2023.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) ponovo zahtevaju puštanje iz pritvora Dejana Zlatanovića, novinara i urednika onlajn medija Srbin.info, za kog, i prema tvrdnjama pravnika, ne postoji osnov za dalje zadržavanje u Centralnom zatvoru.

Uprkos tome juče je Viši sud u Beogradu na zahtev tužilaštva ponovo odredio pritvor Zlatanoviću od još 30 dana, što je jedini odgovor na podnesak advokata od 22. februara u kom su tražili, imajući u vidu Zlatanovićev invaliditet i do tada okončane pravne radnje, da mu se, ako sud smatra pritvor neophodnim, on odredi kao mera koju bi izdržavao u kućnim uslovima uz nadzor.

Optužni akt Višeg javnog tužilaštva (VJT) nije poznat braniocima, a krivičnu prijavu protiv Zlatanovića u kojoj je navedeno da se on tereti za krivično delo “pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja” pravnici koji su za UNS i SINOS analizirali taj akt smatraju neutemeljenom.

Advokati koji su analizirali krivičnu prijavu smatraju da bi ukoliko optužni akt opstane imali suđenje za verbalni delikt koji u krivičnopravnom sistemu Srbije nije kažnjiv. Zlatanoviću je uprkos tome tužilaštvo zapretilo zatvorskom kaznom od godinu dana.

Viši sud u Beogradu je izricanje najstrože mere koju u ovoj fazi postupka može doneti obrazložio stavom: “zbog opasnosti da će okrivljeni u kratkom vremenskom roku ponoviti delo takvog inteziteta da se može sprečiti jedino merom pritvora, a ne nekom drugom, blažom merom”.  

UNS i SINOS su od najbližih srodnika Dejana Zlatanovića obavešteni da već mesec dana nije ispunjena odluka nadležnog doktora da se uredniku Srbin.info portala omogući medicinsko sredstvo kako bi mogao da radi vežbe koje su mu svakodnevno neophodne, niti da se kreće u dužem vremenskom intervalu, što spada u njegovu obaveznu terapiju zbog urođenog invaliditeta.

UNS i SINOS pozivaju još jedanput nadležne u pravosuđu da ispitaju postoje li proceduralni propusti na koje ukazuju pravnici, a ugrožavaju zdravstveno stanje Zlatanovića.

UNS i SINOS pitaju Viši sud zašto tri nedelje ne odobrava posetu njihovih predstavnika Zlatanoviću po uredno podnetoj molbi.

IZVOR: SINOS

 

 

Najnovije