Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS obavestio članice EFJ i rukovodstvo IFJ da neće učestvovati na Godišnjoj Skupštini EFJ u Prištini

13.04.2024.

SINOS obavestio članice EFJ i rukovodstvo IFJ da neće učestvovati na Godišnjoj Skupštini EFJ u Prištini 23.i 24. maja

Tekst pisma prenosimo u celini

Drage kolege,

Izvršni odbor Sindikata novinara Srbije jednoglasno je 2. aprila doneo Odluku da povuče svog predstavnika sa Godišnje Skupštine Evropske federacije novinara (EFJ) zakazane za 23. i 24. maj 2024. godine u Prištini. O ovoj Odluci obavestili smo predsednicu EFJ Maju Sever, generalnog sekretara Rikarda Gutiérreza i Izvršni komitet EFJ.

Na ovaj potez odlučili smo se posle uvida u dnevnni red Skupštine. Za nas je neprhvatljivo da zemlju domaćina (Srbiju) predstavlja samo Asocijajcija novinara Kosova (AJK) iz Prištine i da skup otvaraju predstavnici albanske zajednice i Ukrajine.

To smo predočili predsednici EFJ na ZOOM sastanku 3.aprila, zakazanom na njenu inicijativu. Ukazali smo joj da su prema Ustavu Srbije i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Na njeno insistiranje da je za održavanje Godišnje skupštine aplicirala samo AJK iz Prištine podsetili smo je da je za održavanje Skupštine u Beogradu juna 2011. aplicirao samo SINOS a da su se na predlog EFJ pridružile i druge dve (tadašnje) članice EFJ u Srbiji Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara (NUNS). Ta inicijativa ovog puta je izostala.

- Predsednicu EFJ smo, takodje, obavestili da je naš stav da UNS treba da bude suorganizator Skupštine budući da je registrovan na Kosmetu i nesporno najaktvniji  u zaštiti novinara i medijskih radnika na tom prostoru. Odgovor Maje Sever bio je da  je ona u aktivnoj komunikaciji sa UNS-om u vezi sa njihovim učešćem na Generalnoj Skupštini.

Obaveštavamo vas da je ovo prvi put da SINOS neće imati svog predstavnika na Godišnjoj Skupštini EFJ još od 2005. godine kada smo primljeni u članstvoEFJ i IFJ. Ne odustajemo od saradnje sa EFJ i predlažemo jaču regionalnu borbu za poštovanje radnih i profesionalnih prava. Kao i do sada i dalje ćemo podržavati  akcije EFJ i aktivno učestvovati u njima, poput podrške jačanju EMFA dokumenta, akciji jačanja bezbednosti novinara, borbi protiv korišćenja špijunskih softvera protiv novinara, boljoj zaštiti novinarskih izvora. I dalje podržavamo borbu EFJ za oslobađanje Džulijana Asanža, kao i borbu za veću medjsku ulogu nacionalnih javnih servisa…

Solidarno

                                                                                                   Za Izvršni odbor SINOS,

Predsednik Siniša Otašević

13.4.2024.Novi Sad

 

Najnovije