Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS ZAHTEVA OD GENERALNOG DIREKTORA RTV DA SE NA NEODREDJENO VREME PRIME KOLEGE KOJE NEMAJU TRAJNO REŠEN RADNI STATUS

04.12.2023.

Prdstavnici Sindikata novinara Srbije na današnjem sastanku sa generalnim direktorom Radio-televizije Vojvodina Goranom Karadžićem zahtevali su od poslodavca da se hitno reši status novinara i medijskih radnika koji godinama i decenijama rade na ugovorima o privremno-povremnim poslovima, po osnovu honorara ili na odredjeno vreme.

Prvi čovek RTV izjavio je da će uputiti zahtev Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da se odobri angažman na neodredjeno vreme svih radnika koji su takvom prekarnom statusu.

SINOS je svestan da će prijem u stalni radni odnos naših kolega predstavljati dodatni pritisak na i onako već preopterećeni  budžet RTV, ali je to jedino pravedno rešenje za kolege koje dugo rade u egzistencijalno nesigurnom statusu.

Podsećamo da je na poziv Sindikata novinara Srbije, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović nedavno posetio Radio-televiziju Vojvodine i sa predstavnicima tog sindikata i rukovodstva kuće  razgovarao o problemima u Javnom medijskom servisu Vojvodine. Ministar Jovanović je tada izjavio “da će se rukovodstvo, ministarstvo i sindikat postarati da oni koji dugi niz godina rade na privremeno povremenim posovima  dobiju ugovor za stalno”.

Prema saznanjima SINOS vladina komisija odobrila je za prošli mesec prijem u radni  odnos RTV 13 kolega.

SINOS će istovetnu inicijativu pokrenuti i u Radio-televiziji Srbije. Za rešavanje prekarnog radnog statusa novinara i medijskih radnika SINOS ima snažnu podršku Medjunarodne federacije novinara (IFJ).

Novinari i medijski radnici danas su u prostorijama RTV (uz štrudlu i kafu) obeležili 21 godinu od osnivanja SINOS.

Izvor: SINOS

Najnovije