Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Aktuelno

Eskobar: „Privatni mediji u Srbiji veoma naklonjeni vlastima“

SAD

Privatni mediji u Srbiji veoma su naklonjeni vladi i to nije mišljenje već činjenica, rekao je u intervju za "Glas Amerike" Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region.

Novi oblici cenzure

Hungayr

Širom regiona, od Poljske do Srbije, istočna Evropa je postala plodno tle za nove oblike cenzure koji uglavnom ne podrazumevaju brutalnu silu, već mekša i uglavnom efikasna sredstva za sužavanje pristupa kritičkim medijskim sadržajima i oblikovanje javnog mnjenja, a samim tim i izbora u korist onih na vlasti, piše Njujork tajms.

Evropski zakon o slobodi medija: Komisija pokreće javne konsultacije

EU

Evropska komisija objavila je 10. januara otvorene javne konsultacije o predstojećem Evropskom zakonu o slobodi medija, značajnoj inicijativi koju je predsednica fon der Lajen najavila u svom obraćanju o stanju u Uniji u 2021. kako bi zaštitila pluralizam i nezavisnost medija na unutrašnjem tržištu EU. Ovo je usledilo nakon poziva za dokaze objavljenog 21. decembra 2021. u kojem se navode glavni ciljevi inicijative, moguće opcije i uticaji.

HRW: Novinari u Srbiji i dalje izloženi pretnjama i nasilju

Human rights watch

U Srbiji su novinari koji kritikuju vlast i dalje izloženi uznemiravanju, pretnjama, nasilju i zastrašivanju, ocenio je Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) u danas objavljenom izveštaju o poštovanju ljuskih prava u svetu.

Nova: Politika prodata za osam miliona evra vlasniku Novosti Bobanu Rajiću

"Politika"

Vlasnik koncerna "Farmakom B" Miroslav Bogićević postigao je dogovor o prodaji svog udela u kompaniji "Politika novine i magazini" (PNM) sa vlasnikom "Novosti" Bobanom Rajićem, piše list Nova.

Vlasnici Novosti prvo kupuju privatni pa državni deo Politike

"Večernje novosti"

 

Još ništa nije potpisano, ali prodaja kompanije Politika započeće tako što će prvo biti otkupljen udeo od 50 odsto akcija koje drži ruska Ist media, iza koje se smatra da stoji biznismen Miroslav Bogićević.

Novinari sa Zapadnog Balkana prvi u borbi za pravdu, ali je teško dobijaju za sebe

Bosnia and Herzegovina

Novinari su često u prvom redu kada pravdu treba tražiti u ime drugih, ali poslednji kada čekaju pravdu za sebe, zaključuje se u istraživanju sprovedenom u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, u kojima je u poslednje tri godine zabeleženo mnoštvo pretnji upućenih novinarima, kao i napada na njih dok su na radnom zadatku

Bogićević prodaje svoj udeo u Politici: Ko prvi da pare dobija 50 odsto

"Politika"

Biznismen iz Šapca Miroslav Bogićević, koji je u kućnom pritvoru s nanogicom, odlučio je, kako kaže, da proda svoj udeo od 50 odsto u kompaniji „Politika novine i magazini“. Tvrdi da ima nekoliko zainteresovanih firmi, ali da svoj udeo još nikome nije prodao.

Reporteri bez granica: U Srbiji nema pravde za novinara čija je kuća zapaljena

Reporteri bez granica

Reporteri bez granica pozivaju srpske vlasti da hitno organizuju novo suđenje i vrate policijsku zaštitu Milanu Jovanoviću, kaže se u njihovom reagovanju povodom odluke Apelacionog suda da iz procesnih razloga ukine presudu optuženima za paljenje kuće novinara.

Marinika Tepić: „Politiku“ kupuju ista braća iz Smedereva koja su kupila „Novosti“

SSP

 Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da kompanija "Media 026" koja je 2019. kupila "Večernje novosti", sada kupuje i "Politiku". Ta kompanija je u vlasništvu braće Rajić iz sela Vučak kod Smedereva, za koju Tepić tvrdi da su samo paravan za kupovinu medija za Aleksandra Vučića.