Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Aktuelno
"Most"
30.11.2022.
Sindikalna organizacija JP "Mreža Most" saopštila je da su radnici i članovi poslovnih jedinica TV "Most" i RTV "Gračanica" odlučili da zamrznu štrajk glađu do ponedeljka i da se daje mogućnost i prednost razgovorima.
30.11.2022.
  SEKRETAR SINDIKATA NOVINARA SRBIJE U  RTV ILIJA PAPIC ZAPOSLEN NA RADNOM MESTU VODJA TIMA DEKORATERA, DOBITNIK JE GODISNJE NAGRADE JMU RTV ZA DOPRINOS NA RADU ZA 2022 GODINU . NA SVECANOSTI POVODOM DANA  RTV 29.11.2022  URUCENA MU JE DIPLOMA I BICE MU ISUPLAĆENA NOVCANA NAGRADA U IZNOSU JEDNE PROSECNE BRUTO ZARADE U RTV .
"Most"
29.11.2022.
Članovi Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Javnog preduzeća „ MREŽA MOST” - “TV MOST” u Zvečanu i “RTV Gračanica“ u Gračanici, započeli su jutros u 10 sati štrajk glađu.
Vlada
25.11.2022.
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da razvoj novih tehnologija pred društvo postavlja nove izazove u domenu slobode izražavanja, i da je problem što tradicionalni mediji mogu da budu pozvani na odgovornost, čak i zbog komentara koji su objavljeni, dok onlajn platforme ne mogu.
25.11.2022.
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koje su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
22.11.2022.
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović doneo je odluku o formiranju nove radne grupe za izradu radne verzije Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima i za sutra je najavljen prvi sastanak te radne grupe. Radna grupa bi tekst radne verzije ta dva zakona trebalo da dostavi Ministarstvu za informisanje i telekomunikacije do 30. decembra, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako je objavljeno, radnu grupu čini 20 članova, predstavnika državnih organa, institucija, novinarskih i medijskih udruženja, a predsednik je Dejan Stojanović, predstavnik nadležnog ministarstva.Pored njega u radnoj grupi je sedam predstavnika ministarstava - Ela Ki Simić i Irena Injac iz Ministarstva finansija, Ivan Kovačević iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Tatjana Rakić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Aleksandra Koprivica iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Julija Hut Jeličić iz Ministarstva pravde, a Marija Perišić iz Ministarstva za evropske integracije.Među imenovanim članovima su i Ružica Mačukat iz Agencije za privredne registre, Milan Josimov iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronske usluge i Miloš Mićić iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.Iz novinarskih udruženja u Radnoj grupi su advokatica Gordana Konstantinović koja predstavlja Udruženje novinara Srbije, Kruna Savović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Veljko Milić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.Izabela Branković je predstavnik Asocijacije medija, Dragana Čabarkapa Sindikata novinara Srbije, Nevena Krivokapić Asocijacije onlajn medija i Marija Obrenović Poslovnog udruženja Lokal pres.U novoj radnoj grupi su i Maja Raković iz Udruženja RAB Srbija i Saša Mirković iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, objavio je UNS. Izvor:UNS
22.11.2022.
Posle 18.meseci SINOS-SIND.ORG. RNS-u je u trećem postupku , 1.11.2022.god. ustanovljena reprezentativnost na nivou  JMU RTV. Samostalni, Nezavisnost i Strukovni sindikati maksimalno su se trudili da ceo proces bude u skladu sa zakonom I Kolektivnim ugovorom. Trud im se isplatio pa ćemo u narednom periodu sa pozicije REPEREZENTATIVNOG SINDIKATA jačati svoj institucionalni okvir radeći na tome da postanemo činilac koji će biti u funkciji poboljšanja uslova rada svih zaposlenih u skladu sa programom dostavljenom Poslodavcu 29.04.2022.god. Pozivamo sve sadašnje i buduće članove na AD HOC tribinu povodom aktuelnih dešavanja u kući uz skromne koktele koji će biti upriličeni 28.11.2022.god.u:                               11:00h Restoranski separe na Mišeluku                               13:00h Restoran u M.Gorkog   Novi Sad                                                                                                                  Vd pred.SINOS-SIND.ORG.RNS 22.11.2022.god.                                                                                                               Siniša Otašević
"Danas"
09.11.2022.
Dva dana nakon što je redakciji Danasa stigao preteći mejl, naslovljen sa „beogradski Šarli Ebdo“, u kome se kaže da će redakciju zasuti „salva metaka“, postignut je određeni napredak u istrazi ko je pošiljalac ovih poruka. Ovo je za Danas potvrdio Posebni tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara. On je objasnio da od početka postoji saradnja sa Švajcarskom,
Vlada
04.11.2022.
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović na sastanku sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja rekao je da do kraja marta treba da budu načinjeni predlozi Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima i dodao da iduće nedelje Vlada treba da formira radnu grupu za izradu Zakona o javnom informisanju i medijima.
Crnobrnja