Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Aktuelno
26.09.2023.
Ministarstvo informisanja i telekomunikacija obaveštava stručnu javnost, novinska i medijska udruženja, nevladine organizacije, organizacije civilnog društva, kao i druge zainteresovane strane da je sutrašnji okrugli sto u okviru javne rasprave povodom Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrta zakona o elektronskim medijima pomeren zbog proglašenja Dana žalosti. Novi termin održavanja okruglog stola u Novom Sadu je 5. oktobar, sa početkom u 11 časova u Skupštini grada, Velika sala na prvom spratu, Žarka Zrenjanina br. 2, ulaz III. Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u javnoj raspravi i daju svoj doprinos u izradi medijskih zakona Republike Srbije. Izvor: mit.gov.rs
25.09.2023.
Novinarska udruženja zabrinuta čekaju nastavak javne rasprave o izmenama dva medijska zakona, koji otvaraju dugu listu problema.
Kragujevac
25.09.2023.
Redovna 26. po redu sednica Skupštine grada Кragujevca zakazana je za petak 29. septembar sa početkom u 9 sati. Na toj sednici, prema utvrđenom dnevnom redu, odbornici će razmatrati finansijske izveštaje preduzća čiji je osnivač grad
23.09.2023.
U izveštaju ANEM-a se navodi da je, prema podacima Višeg javnog tužilaštva koje je u avgustu objavila Stalna radna grupa za bezbednost novinara, zaključno sa julom 2023. godine, zabeleženo 50 slučajeva pretnji i napada na novinare.
21.09.2023.
Najviše „intervencija“ bilo je u Rešenju o raspodeli sredstava na Кonkursu za sufinansiranje projekata, organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja, u kome je ministar izmenio čak 19 predloga komisija i 3.740.000 dinara raspodelio drugačije od predloga komisije.
21.09.2023.
Učesnici jučerašnje javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima u Nišu bili su saglasni da član 39 Nacrta Zakona, kojim se propisuje da medijski sadržaj može proizvoditi pravno lice u javnoj svojini ako ne koristi državnu pomoć i ne obavlja delatnost od opšteg interesa, može predstavljati vraćanje države u medije na "mala vrata". Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović istakao je da ova komplikovana situacij
20.09.2023.
Osim o ulozi Saveta za štampu i oslobađanju od odgovornosti medija koji ne prihvataju nadležnost ovog samoregulatornog tela, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, održanoj u sredu u Nišu, prisutni su diskutovali i o tome da li je ukidanje regionalnih i lokalnih javnih servisa u prošlosti bilo dobra odluka. Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović rekao je da ograničenje da se samoregulacija odnosi samo na izdava
14.09.2023.
„Okrivljenom se zabranjuje da bez odobrenja napusti stan, da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan“, piše u Rešenju Apelacionog suda koje je doneto 13. septembra.
13.09.2023.
Uloga Saveta za štampu, oslobađanje od odgovornosti medija koji ne prihvataju nadležnost ovog samoregulatornog tela i mogući upliv države u vlasništvo medija pitanja su o kojima su predstavnici medijskih udruženja, novinari i medijski profesionalci najviše diskutovali na Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, koja je održana danas u Privrednoj komori Srbije.
12.09.2023.
Skoro polovina novinara i medijskih radnika ne zna da li se u mediju u kojem rade poštuje pravo na sindikalno organizovanje, a više od 85 odsto njih smatra da je zaposlenima u medijima potreban jak novinarski sindikat, pokazuju rezultati danas predstavljenog Istraživanja o radnim pravima i položaju novinara i medijskih radnika u Srbiji koje je sprovelo Udruženje novinara Srbije (UNS).