Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Milica Stojanović Kostić: Vjosa Osmani da sankcioniše lice koje prstom isteruje novinarku Medija centra Čaglavica iz zgrade predsedništva

21.03.2024.
Direktorka NVO „Pravo na pravo“ i aktivistkinja za ženska prava Milica Stojanović Kostić navela je da “postupak” službenika u predsedništvu Kosova koji danas nije dozvolio novinarskoj ekipi Medija centra Čaglavica da prati događaj, pokazuje ne samo izazov sa kojim se suočavaju novinari u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, već i dublji problem u vezi sa tretmanom žena u medijskoj sferi i kosovskom društvu uopšte.

Stojanović Kostić ocenjuje da je postupak službenika predsedništva koji je novinarki Sanji Đokić i snimatelju Nebojši Đokiću prstom pokazao da napuste zgradu predsedništva, uz ponavljanje reči “akreditimi, akreditimi”, neprihvatljiv i da to kako je navela „bahato ponašanje službenika iz kabineta predsednice Kosova, posebno prema novinarki, predstavlja flagrantno nepoštovanje ne samo novinarske profesije već i žena uopšte“.

“Poslednji primer ophodjenja prema novinarki Medija centra, kada se službenik institucije koja bi trebalo da propagira i zalaže se za dostojanstven i jednak tretman prema ženama veoma bahato poneo prema njoj, samo je još jedan u nizu slučajeva koji pokazuje na koji način se u ovom društvu tretiraju žene. Udaljavanje iz zgrade pokazivanjem prstom pokušaj je da se žena, u ovom slučaju novinarka, dodatno ponizi jednim neprimerenim načinom za koji sam smatrala da smo prevazišli odavno. Međutim, praksa da se žene ne poštuju na Kosovu se nastavlja, a novinarke su često na udaru ne samo ovde već na čitavom Balkanu”, navela je ona.

Ona ističe da je “još strašnije sto se incident dogodio u zgradi predsednistva, na čijem je čelu žena”. Zato je prema njenom mišljenju “neophodno da se što pre utvrdi odgovornost lica koje je sebi dalo za pravo da prstom pokazuje i isteruje novinarku” i to očekuje od predsednice Kosova Vjose Osmani lično.

“Poražavajuće je da se u “njenom domu” (predsednice Kosova)  dozvoli ovakvo bahato ponašanje prema ženi, novinarki. Šta mogu da očekuju žene na Kosovu koje se ne čuju i ne vide, koje su zastrašene, maltretirane i obespravljene, ako se ovakva poruka i tretman šalje iz predsednistva, pitanje je na koje odgovore mora da nam da gospođa Osmani!”, zaključila je Milica Stojanović Kostić.

 Autor: Medija centar Čaglavica Izvor: Medija centar Čaglavica

Milica Stojanović Kostić (foto: snimak ekrana Linking Through Lenses)

Najnovije