Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Dijalog
Gajovic
11.06.2019.
Izveštaji Evropske komisije, Reportera bez granica ili Fridom hausa o medijskim slobodama u Srbiji obiluju nedostacima i pretpostavkama i iz njih nisam saznao ništa novo, izjavio je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović.
N1
10.06.2019.
Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je pismo Udruženju novinara Srbije (UNS), u kojem traži savet šta da uradi u situaciji kada je njena izjava na "jednoj" televiziji preneta kao odgovor na pitanje koje joj nije postavljeno. UNS je, iako to predsednica Vlade nije navela, naslutio da je u pitanju izveštavanje redakcije N1.
Brnabic
10.06.2019.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je pismo UNS-u, NUNS-u i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine s pitanjem šta je potrebno da uradi kada neki medij njen komentar prenese kao odgovor na pitanje, koje joj, kako kaže, nije ni postavljeno.
Vučić
06.06.2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izveštaj američke nevladine organizacije Fridom haus o stanju medijskih sloboda ne predstavljaju "ništa novo" već da se radi o dva teksta napisana na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja čije su suštinske mete, kako je ocenio, mađarski premijer Viktor Orban i američki predsednik Donald Tramp.
Freedom house
06.06.2019.
Stanje medijskih sloboda u Srbiji ponovo je na meti oštrih kritika. Samo nekoliko dana posle izveštaja Evropske komisije koji konstatuje da u toj oblasti nema napretka, Fridom haus objavljuje izveštaj u kome navodi da Srbija nazaduje i da predsednik Aleksandar Vučić ide koracima Viktora Orbana u gušenju kritičke misli i nezavisnog novinarstva.
Brnabic
03.06.2019.
Udruženju novinara Srbije (UNS) stigao je odgovor iz kabineta premijerke Ane Brnabić na jučerašnje pismo UNS-a u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog izmena u tekstu Nacrta strategije razvoja sistema javnog informisanja, o kojim članovi Radne grupe za njegovu izradu nisu bili upoznati. Odgovor prenosimo u celosti.
Vukašin
31.05.2019.
Član Radne grupe za izradu Medijske strategije Vukašin Obradović kaže da se oseća izigranim jer su radili šest meseci na tom dokumentu da bi država znatno izmenila tekst i poslala u Brisel. Izmene pokazuju da vlast želi preko REM-a da održi kontrolu nad elektronskim medijima, da koristi praznine ne bi li pomogla medijima na koje ima uticaj, dodaje.
Medijska koalicija
31.05.2019.
U izveštaju Evropske komisije kritike su se nizale i u oblasti medija. Jedna od retkih pohvala odnosila se na rad Radne grupe koja je u saradnji sa Vladom pripremala Nacrt medijske strategije.
UNS
31.05.2019.
Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je danas pismo premijerki Ani Brnabić u kojem izražava neprijatno iznenađenje činjenicom da je strateški dokument-Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja pretrpeo značajne izmene, a da o tome Radna grupa za njegovu izradu nije informisana.
Zakoni
31.05.2019.
Upravni odbor Saveta za štampu najoštrije protestuje što je iz Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji izbačeno to telo i očekuje da Vlada Srbije objasni ko je pisao tekst koji je poslat u Brisel, a sa kojim članovi radne grupe uopšte nisu bili upoznati.