Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Dijalog
Vlada
15.07.2021.
Kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić saopštio je da izjave urednice Južnih vesti Gordane Bjeletić da je premijerka pre nje imala saznanja o ishodu postupka protiv osoba koje su ugrozile bezbednost novinarke „nikako ne stoje“.

Vlada
09.07.2021.
Prilikom izrade odluke o obrazovanju Radne grupe Ministrstvo kulture i informisanja je imalo u vidu odredbe Zakona o planskom sistemu Republike Srbije koji između ostalog predviđa da nadležni predlagač može, imajući u vidu rezultate konsultacija koje sprovodi tokom izrade dokumenta javnih politika, da donese odluku da u radnu grupu za izradu predviđenog dokumenta uključi reprezentativne predstavnike zainteresovanih strana i ciljnih grupa.

"Slavko Ćuruvija"
09.07.2021.
Udruženje novinara Srbije, Koalicija za slobodu medija i ANEM skreću pažnju javnosti da su odlukom ministarke kulture i informisanja Maje Gojković u sastav Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima ušli i predstavnici organizacija koje su najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca, pogotovo na lokalnom nivou vlasti, ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda.

RTV
08.07.2021.
Dakle, još jednom, ako mislite da je greška u naslovu: Radio-televizija Vojvodine, jedan od dva javna servisa u Srbiji (!), nema svoj Upravni odbor, nema generalnog direktora i nema direktora programa, pa čak nema ni vršioce dužnosti na tim mestima. Ko može ovo da pobedi?!
Asocijacija medija
28.06.2021.
Koalicija za slobodu medija zatražila je juče od Ministarstva kulture i informisanja da proces izbora članova Radne grupe za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima učine transparentnim, a podatke i informacije blagovremeno dostupne stručnoj i opštoj javnosti.

UNS
11.06.2021.
Zahvaljujem Vladimiru Radomiroviću zato što je baš meni i mome ocu dodelio tako važne uloge u pobedi Živojina Rakočevića na izborima za predsednika UNS-a. Nije mala stvar kada bivši predsednik, neposredno po gubitku fotelje, koju je branio doslovno svim sredstvima, baš vama i vašoj porodici posveti svoj oproštajni, gnevni, osvetoljubivi članak. Jer, po opštem mišljenju, pobeda Živojina Rakočevića na izborima za predsednika UNS-a pr
10.06.2021.
Neobična stvar. Jovanka S. Stanojević, „novinarka, članica Uprave Udruženja novinara Srbije“, u ponedeljak je redakciji Danasa poslala svoje reagovanje na moju reportažu sa Izborne sednice UNS-a održane prošlog vikenda.

UNS
08.06.2021.
Prošlo je skoro deset dana od Izborne skupštine Udruženja novinara Srbije (UNS), na kojoj je za novog predsednika izabran Živojin Rakočević, gotovo bez ikakvog komentara o tome šta dvodnevna majska ujdurma u hotelu “Jugoslavija” praktično znači i za ovu cehovsku organizaciju i za celokupno novinarstvo u Srbiji.
Slovenia
08.06.2021.
Slovenački premijer Janez Janša optužio je komesarku Saveta Evrope Dunju Mijatović za širenje „lažnih vesti“ jer je u svom izveštaju kritikovala stanje medijskih sloboda u Sloveniji.

UNS
08.06.2021.
Nisam zadovoljna činjenicom da je za predsednika najvažnijeg i najbrojnijeg novinarskog udruženja izabran javni funkcioner, što nužno vodi slabljenju pozicije Udruženju novinara Srbije (UNS) u društvu, ocenila je za Alo novinarka Ljiljana Smajlović.