Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Srbija: Želim da poručim svakom radniku da je naša snaga u sindikatima

08.04.2024.

Srbija: Želim da poručim svakom radniku da je naša snaga u sindikatima

Ljiljana Šašić radi na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), regionalnom javnom  servisu u srpskoj pokrajini Vojvodini, oko 20 godina. Obavljala je visoke funkcije kao što su urednica, reporterka i voditeljka - sve bez stalnog radnog ugovora. Sve se promenilo kada je Ljiljana zatražila pomoć od Sindikata novinara Srbije (SINOS), i to sindikalno. Do danas je više od 50 medijskih profesionalaca na RTV-u potpisalo ugovore na neodređeno vreme, zahvaljujući revolucionarnom sporazumu koji je dobio SINOS. To je pobeda sindikata, a ima još toga.

Ljijanin slučaj nije bio izolovan.

Oko 135 medijskih profesionalaca radilo je na kratkoročnim, povremenim i nesigurnim ugovorima dugi niz godina na RTV – decenijama, u slučaju Ljijane. Kampanja SINOS-a, koju je podržala Međunarodna federacija novinara (IFJ) kao deo njenog projekta Unija za uniju (UTU), razotkrila je nepravedne uslove rada kojima su ovi medijski profesionalci bili izloženi.

„Uspela sam posle dve decenije da dobijem borbu za pravo na plaćeni godišnji odmor, bolovanje i druga zakonom zagarantovana prava koja radnici dobijaju po zasnivanju radnog odnosa u Srbiji“, objašnjava novinarka RTV i sindikalac SINOS-a Ljijana.

„Sva ta prava sam zaslužila svojim napornim radom i posvećenošću svom poslu, ali nisam mogla da nađem snagu i odlučnost da ih povratim dok ne potražim savet od SINOS-a. Objasnili su moja prava i, uz IFJ, ohrabrili me da se borim za njih”.

SINOS je preuzeo vođstvo u Ljijaninom slučaju, koji je pogodio još 135 medijskih profesionalaca na RTV. Nakon što su shvatili da su podvrgnuti sličnim nesigurnim uslovima rada, odlučili su da zajedno povrate svoja prava iz radnog odnosa. Jedinstvo čini snagu.

Predstavnici sindikata su medijskoj kući izložili nepravednu situaciju. Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije zemlje, poslodavac RTV i sindikat dogovorili su se 10. novembra 2023. da reše nezakonito nesigurno zapošljavanje.

„Moj aktivizam u SINOS-u bila je varnica koja je pokrenula rešavanje problema prekarničkih radnika koji je pogodio više od stotinu kolega u našoj medijskoj kući.

„Naučila sam da se samo ujedinjenjem možemo boriti protiv nezakonitosti u sistemu i svakom radniku želim da poručim da je naša snaga u sindikatima. Što nas je više i što smo ujedinjeniji, to imamo veće šanse da se izborimo za svoja radnička prava”.

Do kraja decembra 2023. godine, trinaest medijskih profesionalaca potpisalo je ugovore na neodređeno vreme sa svojim poslodavcem RTV. U februaru 2024. usledilo je još trideset, a u aprilu još deset.

Dogovor sa rukovodstvom RTV-a i ministarstvom je da će preostali zaposleni u medijima dobiti ugovore na neodređeno vreme do kraja 2024. godine. Sve zahvaljujući rešenosti radnika da se učlane u njihov sindikat i revolucionarnom sporazumu koji je dobio SINOS.

„Ja ću zajedno sa sindikalnim kolegama učiniti sve da tako i bude“, tvrdi Ljijana.

IFJ je radio sa Sindikatom  novinara Srbije (SINOS) i drugim sindikatima Zapadnog Balkana na projektu „Digitalno organizovanje – CEE“ od 2018. do 2022. godine, u partnerstvu sa Union to Union i Švedskim sindikatom novinara.

IZVOR: IFJ

 

 

Najnovije