Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS predsednici EFJ: Novinarska i medijska udruženja koja šire neistine o nama opstruišu naše napore da se potpiše granski kolektivni ugovor jer će ih obavezati da izmiruju obaveze prema kolegama

15.11.2023.

Pismo prenosimo u celosti:

 Poštovana Majo,

Hvala na brzom odgovoru. Za nas je veoma značajno što Evropska federacija novinara prati napredak u odbrani radnog prava u Srbiji i napore našeg sindikata. SINOS ostaje pri svojim stavovima na kojima insistira od osnivanja 2002 godine: uspostavljanje socioekonomskog dijaloga i potpisivanjje granskog kolektivnog ugovora koji je krovna zaštita za sve zaposlene u medijskoj delatnosti.

Kao što smo vas više puta obaveštavali pojedina novinarska i  medijska udruženja i organizacije, iz svojih razloga, ignorišu i opstruišu naše napore da se to realizuje.   Objašnjenje je jednostavno - mnogi članovi tih udruženja su VLASNICI lokalnih i regionalnih medija  i znaju da će ih Nacionalni kolektivni ugovor obavezati na poštovanje zakona, plaćanje doprinosa državi (što sada ne rade), redovnu isplatu zagarantovanih  plata (što, takođe ne rade) što će ih, na kraju, naterati da ugase svoje medije. 

 

SINOS neće odustati od svojih namera i o svemu ćemo vas, kao i do sada, redovno obaveštavati.

U ovom trentku uz podršku Medjunarodne federacije novinara radimo kampanju da se u dva javna servisa, RTV i RTS,  u radni odnos prime kolege koje godinama, neki i decenijama, rade na privremenim i povremenim poslovima i nemaju nikakva prava iz radnog odnosa.Očekujemo da nas i EFJ podrži u toj akciji.

Srdačno,

Za SINOS,

Predsednica Izvršnog odbora

Dragana Čabarkapa

15. 11 2023.

Najnovije