Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

IFJ: Novinari RTV potpisuju stalne ugovore nakon što je sindikat postigao istorijski sporazum

14.12.2023.

 

Trinaest medijskih profesionalaca Radio-televizije Vojvodine (RTV), koji su godinama bili prinuđeni da rade po kratkoročnim i nesigurnim ugovorima, potpisali su ugovore na neodređeno vreme zahvaljujući revolucionarnom sporazumu Sindikata novinara Srbije (SINOS). Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja je kroz projekat Sindikata u sindikat (UTU) podržala kampanju za okončanje nesigurnog rada, pozdravila je sporazum sa poslodavcem i Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i obavezala se da će nastaviti da podržava radnike SINOS-a i RTV-a u njihova borba za pristojne uslove rada za sve.

Zasluge: Radio Televizija Vojvodine

„Posle dve decenije rada na pozicijama urednika, reportera i voditelja na RTV, još ne mogu da verujem da sam konačno potpisala ugovor na neodređeno vreme. Zahvaljujući SINOS-u i IFJ-u koji su me ohrabrili da se borim za svoja prava, uspela sam da imam plaćeni godišnji odmor i bolovanje, kao i druga prava zagarantovana zakonom. Sada je vreme da se ujedinimo i nastavimo da se borimo za prava mojih kolega, kako bismo svi uživali sva prava iz radnog odnosa”, rekala je novinarka RTV za IFJ.

Tri strane su se 10. novembra dogovorile da reše nesigurnu situaciju sa 135 radnika, pogođenih nezakonitim korišćenjem kratkoročnih ugovora u RTV-u tokom više godina. U najmanje jednom slučaju, novinar je u ovim uslovima radio više od jedne decenije.

Nakon kampanje SINOS-a koju podržavaju IFJ i UTU, srpski ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obećao je radnicima da će dobiti ugovore na neodređeno vreme, a generalni direktor RTV Goran Karadžić rekao je da će mu rešavanje ovog dugogodišnjeg pitanja biti prioritet.

Predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa rekla je: „Srećni smo zbog pobede, ali tek treba da se borimo kako bi i sve naše kolege dobile odgovarajuće ugovore. Dogovor sa rukovodstvom RTV-a i ministarstvom je da preostali zaposleni u medijima dobiju ugovore na neodređeno vreme do kraja 2024. godine. I pored predstojećih izbora, nadamo se da će preovladati dogovoreni uslovi. Definitivno ćemo se boriti za to”.

Generalni sekretar IFJ Entoni Belanger je rekao: „Pozdravljamo odlične vesti, ali podsećamo da još uvek ima 122 medijska profesionalca koji godinama rade u nepravednim uslovima i njihova situacija još nije rešena. Ovo je važna sindikalna pobeda, ali do toga je još dug put. Potrebna nam je hitna akcija kako bi radnici RTV-a uživali sva prava iz radnog odnosa”.

Izvor: IFJ/SINOS

https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/union-building-project/article/serbia-rtv-journalists-sign-permanent-contracts-after-union-wins-historic-agreement

 

 

 

 

Najnovije