Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Stav

Veran Matić – Budžet za informisanje

Vlada

Za svaku hvalu je činjenica da je Novi Sad ovogodišnja Evropska prestonice kulture. To što imamo evropsku kulturnu prestonicu ne znači i da su se ovdašnji mediji pomerili sa periferije interesovanja ministarke kulture i informisanja.

Ponovo hajka na novinare

"Pink"

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić izjavio je juče da je sinoć u okviru Nacionalnog dnevnika na Pinku emitovan film koji u najmanju ruku predstavlja otvoreni poziv na linč novinara Branka Čečena, Stevana Dojčinovića i Slobodana Georgijeva.

Veran Matić – Zimski san u izmenama i dopunama medijskih zakona

Zakoni

 

Očekujem da će projektno sufinansiranje za narednu godinu na svim nivoima vlasti biti okončano u prvom tromesečju naredne godine. Razlog su predstojeći izbori i želja da se tako prevashodno namire provladini dobitnici državne pomoći.

Veran Matić – Pojedinačna davanja

nOVAC

Zakon o javnom informisanju predviđa da „pojedinačna davanja” u domenu projektnog sufinansiranja ne mogu prelaziti 5% ukupno opredeljenih sredstava za ostvarivanje javnog interesa putem javnih konkursa. Po tom osnovu je tokom ove godine Ministarstvo kulture i informisanja raspodelilo skoro 13 miliona dinara.

Veran Matić – Zbunjujuća, uznemirujuća i deprimirajuća odluka Apelacionog suda

Jovanovic

Novinar Milan Jovanović je pre izvesnog vremena dao izjavu da misli da neće doživeti kraj sudskog postupka za paljenje njegove kuće.

Veran Matić: Sa oca na sina i obrnuto

REM

Kao da se neko uvek potrudi da, pored kršenja zakonskih rokova, izborni proces za Savet REM-a sa sobom donese i neku do tada nezamislivu temu. Spisak utvrđenih kandidata koga zajedničkim dogovorom predlažu univerziteti poslednji je primer te vrste.

Veran Matić – Kako ste? Znam sve o vama.

N1

Poslednji globalni izveštaj Fridom hausa o slobodi interneta svrstava Srbiju u zonu slobodnih država. Zabrinjava što nas je samo jedan poen delio od zemalja koje su delimično slobodne u domenu interneta

Veran Matić – Napad na novinarku Čongradin je morao da bude sprečen

"Danas"

 

Najavljen je divljanjem pripadnika desničarskih organizacija tokom proteklih nedelja i meseci, konstantnim pretnjama novinarima, drastičnim ometanjima izveštavanja uživo novinara N1, ali i nesankcionisanom agresivnošću prema pripadnicima nevladinih organizacija i novinarima na mirnim protestima

Brisleska bezuba zaštita novinara

EU

Evropska komisija (EK) je nedavno predstavila svoju Preporuku o obezbeđivanju bezbednosti novinara koja je, s raznih strana, prigodno pozdravljena, ali, uz nimalo prigodne rezerve i sumnje

Bezbednost novinar(stv)a: Globalni, regionalni i nacionalni trendovi

Čile

Tema o kojoj se dosta priča proteklih godina u srpskoj javnosti, nedvosmisleno je pitanje medijskih sloboda i s tim povezane, bezbednosti novinara.