Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Stav

Mediji – zašto im nije dobro

Novine

 

Кada ukupni broj prodatih primeraka štampanih medija padne ispod 300.000, a pao je, jasno je da je čitava jedna profesija stigla do samog ruba. Zašto joj se to dogodilo? Zašto su ljudi otišli od novina? Zašto im više ne veruju dovoljno da bi dali pare za njih?

Savet REM-a nikad nije uspeo da se izgradi kao nezavisno, kredibilno i profesionalno telo

REM

Za razliku od stručnih i pratećih službi ovog tela koje su se u ranijim periodima mogle pohvaliti kvalitetnim radom, to nikada nije bio slučaj sa Savetom REM-a, koji ima mandat da upravlja radom  ovog regulatornog tela i da donosi odluke o svim važnim pitanjima.

Nacrt medijske strategije dostavljen Evropskoj komisiji, uskoro i Izveštaj o raspravi

Inicijativa

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas sa članovima Radne grupe koji su radili na pripremi medijske strategije, a kako je saopšteno iz kabineta, Nacrt dokumenta je dostavljen Evropskoj komisiji na razmatranje. Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koja je završena 1. marta, kako je najavljeno iz kabineta premijerke biće objavljen sledeće nedelje.

Država se osvestila, pravi balans na medijskom tržištu

Crnobrnja

Profesor Stanko Crnobrnja ocenio je da se sada država, kako je rekao, osvestila da napravi neku vrstu balansa na medijskom tržištu, jer „opasno da tu neko dominira“, što je sada slučaj sa SBB koji ima preko 1,6 miliona pretplatnika.

Resetovanje

Lekić

Kad sam pre dvanaest godina popunjavao pristupnicu za Nezavisno udruženje novinara Srbije, na pitanje „Šta očekujete od NUNS-a?“, umesto jednog od ponuđenih odgovora (profesionalnu zaštitu, edukaciju, pravnu pomoć, etc…) upisao sam – „Isključenje“!

Telekom od SBB-a preuzima primat u kablovskoj industriji u Srbiji

Kovacevic

Do sada sam objavio više tekstova za Mediadaily u kojima sam pokušao da objektivno dočaram kakva je medijska slika poslednjih godina u Srbiji. Najviše sam pisao o monopolskom položaju SBB, permanentnom kršenju zakona od strane REM-a,što je uzrokovalo gašenju mnogih lokalnih medija, o medijskoj strategiji, nezadovoljstvu ljubitelja sporta zbog uskraćivanja da najvažnije sportske događaje prate na javnom servisu, neovlašćenom prekrajanju izvornog programa od strane tzv. "prekograničnih kanala"...

Čestitka UMMR novoizabranom predsedniku NUNS

Bodrozic

Željko Bodrožić izabran je juče za novog predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (Nga je 117 prisutnih članova NUNS-a.

DRAGIŠA KOVAČEVIĆ: SPORTSKA PRAVA SU SVE VEĆI KAMEN SPOTICANJA

Kovacevic

 

Kao što sam predvideo i o tome u više navrata pisao nalazimo se na korak do
okončanja "rata" izmedju Junajted grupe i Telekoma.
Junajted grupa koju čine broje komapnije i mediji (SBB,Total tv,Telemah,NET
TV,N1, Sport klub,novo formirana tv NOVA S...) dugo je vladala medijskom
scenom u Srbiji.

Dragiša Кovačević: Кo odlučuje o sudbini domaćih medija – Vlada ili “krupni kapital”?

Kovacevic

Nacrt teksta Medijske strategije nalazi se u kabinetu premijerke, gospođe Brnabić i na Vladi je da proceni da li je on u interesu Srbije, domaćih medija i građana kojima su ti televizijski sadržaji namenjeni ili će taj dokument doneti nove neprilike srpskim televizijama što će uticati na gašenje velikog broja, pre svega lokalnih, elektronskih medija.

"Lokalci" u sendviču operatora i stranih kanala

Kovacevic

 

Poslednjih godina ugašeno je na desetine vrlo gledanih, popularnih i uticajnih lokalnih televizija u Srbiji. Neke su bile žrtve nakaradnih privatizacija, ali većina nije mogla da preživi i udavila se u "sendviču" operatora i stranih (prekograničnih) kanala.