Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Portugalski sindikat novinara poziva na opštenarodni štrajk 14. marta

13.03.2024.

 

Po prvi put u više od 40 godina, portugalski sindikat novinara (SinJor) će 14. marta pozvati na 24-časovni štrajk, kojem će se pridružiti i drugi novinarski sindikati i udruženja, tražeći bolje uslove rada. Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) solidarne su sa novinarima i medijskim radnicima koji štrajkuju.

Štrajk je odlučen jednoglasno na poslednjem kongresu 18. januara 2024. SinJor traži opšte povećanje plata, stabilne ugovore o radu, pristojnu platu za prekovremeni rad i nadoknadu za tegobe noćnog i vikenda, kao i doplatu za izuzeće od radnog vremena. Sindikat takođe poziva na javnu podršku države da preuzme svoje obaveze i podrži novinarstvo kao javno dobro, kao što je navedeno u Ustavu.

„Nije prihvatljivo otpuštati one sa decenijama uredničkog iskustva jer zarađuju nešto više od proseka. Nije prihvatljivo da fotoreporteri sami plaćaju opremu. Nije prihvatljivo osuđivati reportere slika i urednike slika na večnost lažnog samozapošljavanja. Nije prihvatljivo da pripravnici primaju 150 evra mesečno. Nije prihvatljivo da slobodnjaci dobijaju 20 evra po članku. Nije prihvatljivo da polovina oblasti lokalne samouprave u zemlji nema lokalne novine“, rekli su portugalskog sindikata novinara.

Prema studiji Media Trust.Lab 2022 o „novinskim pustinjama“, za više od polovine opština u Portugalu može se reći da su u „situaciji pustinje vesti“ ili su na putu da to postanu. Ovo je zabrinjavajuće, pogotovo što je praćeno smanjenjem ukupnih ulaganja u javno oglašavanje od šest miliona evra do 2022. godine.

Krhki medijski poslovni modeli u velikoj meri utiču na uslove rada novinara i medijskih radnika i osnovna radna prava. Primer je kriza u Global Media Group (GMG), jednoj od najvećih medijskih organizacija u Portugalu. Nedavno je GMG najavio plan restrukturiranja i isplatio plate krajem decembra 2023. nakon prodaje akcija neprozirnom investicionom fondu sa sedištem na Bahamima, poreskom raju. Od jednosatnog štrajka novinara u januaru 2024. kojim se traži hitna isplata neisplaćenih plata i božićnica, uprava GMG je najavila kolektivno otpuštanje 20 radnika, uključujući 10 novinara Diario de Noticias, kao i prodaju dela grupa (Jornal de Noticias, TSF radio, O Jogo) do Noticias Ilimitadas. Dok su plate regulisane, isplata božićnice se još čeka i sindikat je pokrenuo sudski postupak.

IFJ-EFJ se oglasio sledećpm izjavom: „Podržavamo zahteve sindikata da se prekine nesigurno zapošljavanje u novinarstvu u Portugalu. Moramo da shvatimo da loši uslovi rada i niske plate utiču na kvalitet informacija. Nadamo se da će generalni štrajk podići svest javnosti o potrebi da se novinarstvo tretira kao javno dobro.”

Izvor: EFJ - IFJ

 

Najnovije