Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Svet
25.11.2023.
Od početka rata u Gazi ubijeno je najmanje 56 novinara i medijskih radnika, nekoliko ih je ranjeno, a drugi se vode kao nestali. IFJ blisko sarađuje sa svojom filijalom, Palestinskim novinarskim sindikatom (PJS) na verifikaciji informacija u realnom vremenu. Izvor:IFJ
06.10.2023.
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je kritikovan zbog toga što vrši uticaj na medije, napao je predloženi evropski Zakon o slobodi medija i uporedio ga sa Informbiroom i nacističkom komorom za medije.
22.09.2023.
Кorišćenje veštačke inteligencije (Artificial Intelligence - AI) u proizvodnji medijskog sadržaja se mora jasno obeležiti, potrebna su uputstva o njenom korišćenju, a Saveti za štampu bi trebalo da ažuriraju svoje smernice u skladu sa rastućom upotrebom AI u redakcijama, neki su od predloga članica Evropske federacije novinara (EFJ) sa sastanka stručnih radnih grupa te organizacije održanih u Beču.
23.08.2023.
Izmena podrazumeva pojavljivanje članaka na vremenskim linijama korisnika samo sa naslovnom fotografijom i URL-om, dok će pojedinci morati da dodaju svoj opis iznad posta.
18.08.2023.
Evropska federacija novinara (EFJ) danas je upozorila da se veštačka inteligencija sve češće koristi kako bi se proizvodili obmanjujući vizuelni i tekstualni sadržaji, sa ciljem širenja dezinformacija koje bi uticale na javno mnjenje. Zato je, navodi EFJ, više nego ikad potrebno da publika razvija medijsku pismenost, kako bi različitim tehnikama i alatima prepoznala dezinformacije i razumela funkcionisanje medija.
21.07.2023.
Tehnologija veštačke inteligencije razvijena za pomoć novinarima predstavljena je čelnicima Njuz korpa, koji poseduje vodeće američke novine Njujork tajms, Vašington post i Volstrit žurnal, piše u tekstu koji je objavio Njujork tajms.
11.06.2023.
Ako bude osuđen, mogao bi da dobije ukupnu kaznu od 175 godina zatvora
15.05.2023.
Britanske vlasti treba da obustave svaku krivičnu istragu protiv novinara Riča Felgejta i osiguraju novinarima da prate proteste bez straha od hapšenja. Policija je 6. maja uhapsila Felgejta, slobodnog novinara i reditelja dokumentarnih filmova, dok je izveštavao o ekološkom protestu održanom dok je trajalo krunisanje kralja Čarlsa III, saopštili su iz Кomiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists CPJ).
12.05.2023.
Sindikati međunarodnog informativnog kanala Juronjuz pozvali su evropske vlade i institucije da reaguju nakon što je najavljeno otpuštanje oko 200 zaposlenih na ovom mediju. Protest ispred sedišta Juronjaza u Lionu održan je 9. maja, na dan kada je ovaj kanal obeležio 30. godišnjicu od osnivanja, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).
06.05.2023.
Zadržavanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u zatvoru više „ničemu ne služi“, rekao je u petak australijski premijer Entoni Albaniz. Asanž, australijski državljanin, nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš otkako je pre četiri godine izvučen iz ekvadorskog veleposlanstva. Osnivač Vikiliksa vodi dugotrajnu pravnu bitku kako bi izbegao izručenje Sjedinjenim Državama.