Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Otvorena Kancelarija EU za veštačku inteligenciju

27.02.2024.

Otvorena je Kancelarija Evropske unije (EU) za umjetnu inteligenciju čija će uloga biti u provođenju Akta o umjetnoj inteligenciji, poticanju razvoja i upotrebe pouzdane umjetne inteligencije uz istodobnu zaštitu od rizika umjetne inteligencije, saopštila je Evropska komisija (EK) prošle sedmice.

Kancelarija je osnovana u okviru EK kao centar stručnosti u području umjetne inteligencije i čini temelj jedinstvenog evropskog sistema upravljanja umjetnom inteligencijom.

EU, kako se navodi u saopštenju EK, nastoji osigurati da umjetna inteligencija bude sigurna i pouzdana, te je u tu svrhu predložen Akt o umjetnoj inteligenciji, odnosno prvi sveobuhvatni pravni okvir za umjetnu inteligenciju u svijetu kojim se garantuje zdravlje, sigurnost i temeljna prava ljudi te pruža pravna sigurnost kompanijama u 27 država članica EU.

Kancelarija će imati ključnu ulogu u provođenju Akta o umjetnoj inteligenciji pružanjem podrške upravljačkim tijelima u državama članicama u njihovim zadaćama, te će se primjenjivati pravila za modele umjetne inteligencije opće namjene.

To se, kako je navedeno u saopštenju, temelji na ovlastima koje su EK dodijeljene Aktom o umjetnoj inteligenciji, uključujući mogućnost provedbe evaluacija modela umjetne inteligencije opće namjene, traženja informacija i mjera od modela dobavljača te primjene sankcija.

Takođe, dodaje se i da Kancelarija za umjetnu inteligenciju promiče i inovativni ekosistem pouzdane umjetne inteligencije kako bi se iskoristile društvene i ekonomske koristi. Navedeno je da će osigurati strateški, dosljedan i učinkovit evropski pristup umjetnoj inteligenciji na međunarodnom nivou i postati globalna referentna tačka.

U saopštenju se ističe da će Kancelarija sarađivati s državama članicama i širom stručnom zajednicom putem posebnih foruma i stručnih grupa. U njima se, kako se dodaje, kombinuju znanje naučne zajednice, industrije, grupa za strateško promišljanje, civilnog društva i ekosistema otvorenog koda, čime se osigurava da se njihova stajališta i stručno znanje uzmu u obzir.

Kancelarija će, kako se navodi, podržavati provođenje Zakona o umjetnoj inteligenciji na sljedeći način:

Doprinos usklađenoj primjeni Akta o umjetnoj inteligenciji u svim državama članicama, uključujući osnivanje savjetodavnih tijela na nivou EU, olakšavanje podrške i razmjene informacija,

Razvoj alata, metodologija i referentnih vrijednosti za procjenu sposobnosti i dosega modela umjetne inteligencije opće namjene te klasifikaciju modela sa sistemskim rizicima,

Izrada najsavremenijih kodeksa prakse kako bi se detaljno utvrdila pravila, u saradnji s vodećim programerima umjetne inteligencije, naučnom zajednicom i drugim stručnjacima,

Istraživanje mogućih kršenja pravila, uključujući evaluacije za procjenu sposobnosti modela, i traženje od pružatelja da poduzmu korektivne mjere

Priprema smjernica i provedbenih i delegiranih akata te drugih alata za podršku učinkovitoj provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji i praćenje usklađenosti s uredbom.

Detaljnije o Kancelariji EU za umjetnu inteligenciju dostupno je na ovom linku.

Zvaničnici EU postigli su 9. decembra 2023. politički sporazum o prvim sveobuhvatnim pravilima o umjetnoj inteligenciji na svijetu, koji je EK predložila u aprilu 2021. Privremenim dogovorom predviđa se da bi se Akt o umjetnoj inteligenciji trebao primjenjivati dvije godine nakon njegova stupanja na snagu, uz neke iznimke za posebne odredbe.

Izvor: Media.ba/EK

Izvor:Leonardo.ai

Najnovije