Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Njujork Tajms i integracija generativne veštačke inteligencije u novinarstvo

01.02.2024.

 

Njujork Tajms, predvođen Zakom Sjuardom, integriše generativnu veštačku inteligenciju kako bi poboljšao izveštavanje i isporuku vesti, revolucionišući novinarstvo.

U pionirskom potezu, Njujork Tajms kreće u projekat integracije generativne AI u rad svoje redakcije. Na čelu sa Zakom Sjuardom, nedavno imenovanim liderom AI inicijativa, inicijativa će se fokusirati na razvoj i testiranje generativnih aplikacija za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje.

Ove tehnologije imaju za cilj da unaprede i proces izveštavanja i način na koji se vesti dostavljaju čitaocima, označavajući značajan korak u evoluciji modernog novinarstva.

Sastav AI tima

Tim, koji označava novo poglavlje u tehnološkoj evoluciji Tajmsa, trebalo bi da uključi mešavinu talenata, koji će se sastojati od inženjera mašinskog učenja, softverskog inženjera, dizajnera i nekoliko urednika. Cilj je da se iskoriste mogućnosti generativne veštačke inteligencije i mašinskog učenja kao alata za poboljšanje izveštavanja i inovacije na koji način Tajms predstavlja svoj sadržaj čitaocima.

Njujork tajms gradi tim za istraživanje veštačke inteligencije u redakciji

Potencijal generativne veštačke inteligencije u novinarstvu prevazilazi puku automatizaciju. Nudi priliku za poboljšanu analizu podataka, nijansirano pripovedanje i možda novi oblik interaktivnog novinarstva. Međutim, Tajms je očigledan u svom stavu: uprkos integraciji veštačke inteligencije, suština njegovog novinarstva – izveštavanje, pisanje i uređivanje – ostaće u rukama ljudskih novinara.

Kretanje kroz AI pejzaž: mogućnosti i izazovi

Formiranje ovog tima je strateški potez, imajući u vidu prethodnu borbu Timesa sa generativnom veštačkom inteligencijom, posebno njegove pravne konfrontacije sa OpenAI i Microsoftom. Ovaj novi pravac mogao bi da ukaže na pomak od opozicije ka prilagođavanju, što bi moglo dovesti do razvoja vlasničkih AI alata ili saradnje sa dobavljačima AI modela pod novim uslovima.

Implikacije za budućnost novinarstva

Ova inicijativa Njujork tajmsa mogla bi da bude ključna za industriju vesti, postavljajući presedan u tome kako veštačka inteligencija može da se etički i efikasno integriše u novinarstvo. Postavlja ključna pitanja o ravnoteži između ljudskog novinarskog integriteta i efikasnosti veštačke inteligencije i kako redakcije mogu da se kreću kroz razvoj digitalnog pejzaža bez ugrožavanja svojih osnovnih vrednosti.

Zaključak

Istraživanje veštačke inteligencije Njujork Tajmsa u svojoj redakciji je hrabar korak u budućnost u kojoj tehnologija i novinarstvo koegzistiraju sinergijski. To je putovanje koje će se pažljivo pratiti, jer ima potencijal da redefiniše standarde izveštavanja vesti i preoblikuje interakciju između medija i tehnologije.

 Izvor: https://www.neatprompts.com/Aadit Sheth /NUNS

Najnovije