Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Džulijanu Asanžu preti izručenje SAD: Poništena njegova poslednja žalba

11.06.2023.

Džulijan Asanž se opasno približio izručenju SAD nakon što je njegova posladnja žalba odbačena, kaže njegova porodica i posmatrači njegovog sudskog spora, piše Gardijan.

Njagovi advokati kažu da će se ponovo žaliti istom sudu, pošto postoji mogućnost da provede ostatak života u zatvoru jer je objavio hiljade poverljivih dokumenata, kako vojnih, tako diplomatskih.

U presudi koju je izrekao u utorak, sudija britanskog Visokog suda je odbacio svih osam osnova Asanžove žalbe i nalog za ekstradiciju Sjedinjenim Državama. Ali, njegova supruga je rekla da će tim Asanžovih advokata ponoviti žalbu Višem sudu. U tom slučaju bi bio saslušan pred novim sudijama.

“Verujemo da ćemo pobediti i da Asanž neće biti Džulijan neće biti izručen SAD”.

Asanž se suočava sa 18 optužbi zbog toga što je objavio poverljive dokumente Vikiliksa, i tada su procurele informacije bivše obaveštajne analitičarke američke vojske Čelsi Mening, koja je osuđena na 35 godina zatvora, ali je puštena kada joj je Obama ublažio kaznu 2017. godine.

Ako bude osuđen, mogao bi da dobije ukupnu kaznu od 175 godina zatvora. Asanž je lošeg zdravlja i nalazi se u zatvoru Belmarš više od četiri godine.

Autor: Nedeljnik.rs Izvor: Nedeljnik.rs

Snimak ekrana Jutjub kanala An Džazira Ingliš 

Najnovije