Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Britanska policija uhapsila novinara Riča Felgejta dok je pratio protest povodom krunisanja

15.05.2023.

Britanske vlasti treba da obustave svaku krivičnu istragu protiv novinara Riča Felgejta i osiguraju novinarima da prate proteste bez straha od hapšenja. Policija je 6. maja uhapsila Felgejta, slobodnog novinara i reditelja dokumentarnih filmova, dok je izveštavao o ekološkom protestu održanom dok je trajalo krunisanje kralja Čarlsa III, saopštili su iz Кomiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists CPJ).

Кako se navodi u saopštenju, vlasti su ga zadržale oko 18 sati pod sumnjom za "zaveru za uznemiravanje javnosti" i pustili su ga uz kauciju do kraja istrage. Felgejt je izjavio za CPJ da mu je naloženo da se  javi policiji 4. avgusta.

Felgejt je pod istragom prema Odredbi Zakona o policiji, kriminalu, kažnjavanju i sudovima, usvojenog 2022. godine, koji su grupe za ljudska prava kritikovale zbog davanja policiji nejasnih i nedefinisanih ovlašćnja za ograničavanje protesta. Prema tim zakonskim odredbama, osoba može biti osuđena i do 10 godina zatvora.

-Britanske vlasti trebalo bi odmah da odustanu od krivične istrage protiv novinara Riča Felgejta i osiguraju da se novinari ne suočavaju s pravnim uznemiravanjem zbog svog izveštavanja, rekao je Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu i dodao da je pokrivanje prosvjeda u javnom interesu i vlasti bi trebalo da prestanu sa progonom novinara samo zato što rade svoj posao, a  novinari bi trebalo da imaju zaštitu od strane policije u toku protseta, a da ih ta policija ne maltretira.

U videu koji je Felgejt objavio na Tviteru vidi se kako ga policija hapsi, a on se stalno predstavlja kao novinar. U tom trenutku i sve vreme nosio je novinarske oznake i novinarsku propusnicu. U toku hapšenja policija mu je stavila lisice i otrgnula uže na kojem je bila njegova novinarska kartica.

Dok je bio u pritvoru u policijskoj stanici, policajci su ispitivali Felgejta u prisustvu adokata o njegovom radu i njegovim navodnim vezama s ekološkim protestantima, članovima grupe Just Stop Oil.

-Nisam protestant Just Stop Oil, nikada nisam bio uključen u njihove proteste, ali sam bio u blizini mnogih stvari koje su radili tokom prošle godine za potrebe snimanja dokumentarca, izjavio je Felgejt.

U saopštenju poslanom CPJ-u preko imejla, londonska metropolitenska policija izjavila je kako je šest osoba uhapšeno na spomenutom protestu, uključujući novinara koji je navodno "posmatran kao deo" grupe za koju se sumnja da je nameravala omesti krunisanje.

U saopštenju se priznaje da je novinar, čije ime nije identifikovano, "pokazao službenicima obrazac novinarsko-sindikalne akreditacije" te se dodaje da će vlasti "preispitati dokaze i okolnosti ovog hapšenja".

-Od službenika se očekuje da se upoznaju s akreditacijom medija i sindikata te da se jave nadležnima ako im nešto nije jasno i nisu sigurni. Apsolutno smo predani slobodi medijskog izveštavanja o događajima i prosvjedima, navodi se u saopštenju londonske policije.

Felgejt je rekao CPJ-u da ga je policija prethodno privela dok je izvještavao o dva druga ekološka protesta, ali je rekao da nikada nije bio optužen za krivično delo i da su istrage o njegovim postupcima obustavljene. Takođe je dodao kako veruje da su vlasti koristile zakone protiv protesta kako bi zaustavile nezavisne medije koji donose tekstove koji se ne sviđaju vladi i već pretpostavljaju krivicu po povezanosti, samo zato što su bili na mestu događanja.

 

Autor: CPJ Izvor: HND

Najnovije