Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikati Juronjuza: Otpuštanja ugrožavaju misiju evropskog javnog servisa

12.05.2023.

 

Sindikati međunarodnog informativnog kanala Juronjuz pozvali su evropske vlade i institucije da reaguju nakon što je najavljeno otpuštanje oko 200 zaposlenih na ovom mediju. Protest ispred sedišta Juronjaza u Lionu održan je 9. maja, na dan kada je ovaj kanal obeležio 30. godišnjicu od osnivanja, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

U saopštenju Nacionalne unije novinara Francuske navodi se da je Juronjuz u julu 2022. godine kupio portugalski investicioni fond Alpac Capital, a 2. marta ovaj kanal je najavio otpuštanje dve trećine novinara, odeljenja za emitovanje, produkciju i uredništvo, odeljenja za planiranje, kao i smanjenje broja novinara na svim jezicima.

Menadžment Juronjuza je zaposlenima rekao da je reč o „planu transformacije“ koji ima za cilj „preraspoređivanje kompanije u Briselu i prestonicama nekoliko zemalja“.  Dodali su da planiraju da otvore 100 radnih mesta u Briselu, a 50 u drugim evropskim prestonicama.

U tekstu koji je objavio IFJ navodi se da su  zaposleni u Juronjuzu u saopštenju za javnost izneli zabrinutost zbog toga šta će se dalje dešavati.

 „Uprkos nekoliko poziva za pomoć na evropskom i nacionalnom nivou, do sada je dato malo odgovora“, izjavili su zaposleni i dodali da je odbrana evropskog javnog servisa ostala u centru njene uređivačke orjentacije.

Predsednica Međunarodne federacije novinara (IFJ) Dominik Pradali izjavila je da Juronjuz igra suštinsku ulogu u izgradnji Evrope kroz kvalitet svog izveštavanja, ali i svoju uređivačku nezavisnost.

Ona je izjavila da je dužnost javnih vlasti da podrže kanal koji pomaže građanima da shvate izazove evropskih integracija i donesu odluke koje se temelje na pouzdanim informacijama.

Pradali je izrazila zabrinutost zbog otpuštanja i pozvala evropske vlasti i garante radiodifuznog servisa da ispune svoje obaveze, piše u tekstu IFJ-a.

Zaposleni u Juronjuzu uputili su apel evropskim liderima, članovima Evropskog parlamenta i Evropskoj komisiji da brane nezavisnost kanala i čuvaju radna mesta.

Juronjuz kanal pokrenut je  9. maja 1993. godine od strane 20 evropskih javnih emitera, a danas emituje vesti na 15 jezika širom sveta.

Autor: A.M Izvor: UNS/IFJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije