Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

„Dosta je“ – Australijski premijer želi Asanžovo oslobađanje

06.05.2023.

 

Zadržavanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u zatvoru više „ničemu ne služi“, rekao je u petak australijski premijer Entoni Albaniz. Asanž, australijski državljanin, nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš otkako je pre četiri godine izvučen iz ekvadorskog veleposlanstva. Osnivač Vikiliksa vodi dugotrajnu pravnu bitku kako bi izbegao izručenje Sjedinjenim Državama.

SAD je optužio Asanža (51) za urotu s bivšom američkom vojno-obaveštajnom analitičarkom Čelsi Mening za odavanje velike količine poverljivog materijala 2010. godine. Albaniz je Asanžov daljnji boravak u zatvoru nazvao „frustrirajućim“.

„Mislim da slučaj Assange treba promatrati u smislu onoga što se dogodilo, kakve su optužbe i je li vrijeme koje je već odsluženo premašilo ono koje bi bilo razumno da se optužbe dokazalo“, rekao je australskoj televiziji Ej-Bi-Si.

„Ali kada Australci pogledaju okolnosti, pogledaju činjenicu da osoba koja je objavila informaciju Čelsi Mening sada slobodno šeta nakon što je neko vreme bila u zatvoru… onda će videti da tu postoji nesrazmer“. Albaniz je rekao da je „dosta“, iako ima „problema“ s onim što je Asanž učinio.

„Njagovo zadržavanje u zatvoru više ničemu ne služi“. Britanska policija uhitila je Asanža u travnju 2019. u ekvadorskom veleposlanstvu, gde je imao utočište sedam godina jer se nije predao po ranijem nalogu povezanom sa švedskim optužbama koje su na kraju odbačene. Policija je upala u veleposlanstvo nakon što je Кito ukinuo azil Asanžu.

Autor: Hina Izvor: HND

(foto: snimak ekrana Bi-bi-si njuz)

 

 

 

 

 

 

Najnovije