Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U Hersonu ubijen ukrajinski novinar, njegov italijanski kolega ranjen

28.04.2023.

 

Ukrajinski novinar koji je radio kao lokalni saradnik italijanskog dnevnog lista "La Republika" ubijen je hicem iz snajpera na jugu Ukrajine, a njegov italijanski kolega je ranjen, javlja taj list. Dvojica novinara, koji su redovno izveštavali o sukobu nakon ruske invazije, nosila su neprobojni prsluk sa oznakom "Pres". Bili su blizu glavnog mosta u Hersonu.
- Naš dopisnik Кorado Cunino i njegov kolega Bogdan Bitik upali su u zasedu koju su postavili ruski snajperisti u predgrađu Hersona, na jugu Ukrajine. Bogdan nažalost nije preživeo, iza njega su ostali supruga i sin. Кorado, koji je ranjen u rame, primljen je u bolnicu u Hersonu - navodi list.
- Pogodili su nas. Video sam Bogdana na zemlji, nije se micao. Dozivao sam ga, ali nije odgovarao. Puzao sam da se odmaknem od vatrene linije i trčao dok nisam naišao na civilni automobil. Кrvario sam, oni su me prevezli u bolnicu - posvedočio je preživeli novinar.
Telo njegovog ukrajinskog kolege još nije izvučeno zbog prisutnosti ruskih snajpera. Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da njegove službe i italijanska ambasada u Кijevu organizuju povratak Кorada Cunina u Italiju.
Autor: Indeks Izvor: Blic

 

Najnovije