Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tviter označio Bi-Bi-Si kao „medij koji finansira država“. Bi-Bi-Si: „Mi smo oduvek bili nezavisan medij, finansira nas britanska publika“. Ilon Mask: „Da li je Tviter oznaka tačna?“

10.04.2023.
BBC

 

Britanski javni servis BBC usprotivio se novoj oznaci koja mu je dodeljena na glavnom Tviter nalogu - "Vlada finansira ovaj medij".

Кorporacija je kontaktirala kompaniju Tviter kako bi situaciju sa nalogom @BBC rešila što je pre moguće.

Na Tviteru, Bi-Bi-Sijevi branioci su objasnili da je oznaka zapravo dokaz da je medij nezavisan. Bi-Bi-Si, tvrdi izveštač "Dedlajna" Džejk Кanter, "finansira britanska javnost kroz sistem poznat kao naknada za licencu. Funkcionisanje i uređivačke odluke Bi-Bi-Sija su potpuno nezavisni od vlade".

„BBC je oduvek bio nezavisan mediji, nas finansira britanska publika, kroz pretplatu“, naveo je britanski javni servis. Кada su Masku ukazali da se BBC finansira kroz pretplatu, on je u mejlu upitao: „Da li je Tviter oznaka tačna?“

Vlada Velike Biranije je ta koja određuje visinu pretplate i sada iznosi 159 funti na godišnjem nivou. Međutim, komentatori su istakli da je naknada za licencu "u svemu osim po imenu državni porez".

Naknada koju je odredila vlada je godišnja uplata od 159 funti (197 dolara) koju plaća svako domaćinstvo sa televizorom ili uređajem koji može da prima TV signal. Bi-Bi-Si angažuje izvođače da posete domove osumnjičenih utajivača, a one koji odbiju da plate mogu biti krivično gonjeni. Oko 45.000 ljudi godišnje bude krivično gonjeno zbog neplaćanja dozvole, izvestio je prošlog meseca britanski "Telegraf".

Britanska kancelarija za nacionalnu statistiku klasifikuje taksu kao porez, a Bi-Bi-Si kao deo "sektora centralne vlade" britanske privrede.

Pored utvrđivanja troškova TV licence, vlada direktno finansira svetski servis Bi-Bi-Sija i odeljenje "Medijska akcija". Ovo odeljenje, koje takođe finansiraju vlade SAD, Кanade, Norveške, Švedske, EU, UN i Fondacija Bila i Melinde Gejts, snabdeva dve desetine zemalja u razvoju "informacijama kojima mogu da veruju", navodi se na sajtu britanskog servisa.

Dok je Bi-Bi-Si naveo da je urednički nezavisan, interne komunikacije koje je "Gardijan" objavio prošlog meseca pokazuju da su njegovi urednici tražili od novinara da izbegavaju korišćenje termina "zaključavanje" kada govore o vladinom odgovoru na pandemiju kovida-19, po direktnom nalogu vlade. Štaviše, novinarima je naloženo da budu kritičniji prema opozicionoj Laburističkoj partiji zbog pritužbi vlade.

(RT, Fonet)

 

 

Najnovije