Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dominik Pradali: Veoma je teško doći do pravde za novinare

05.07.2022.
IFJ

Francuska novinarka Dominik Pradali izabrana je 2. juna u Omanu za predsednicu Međunarodne federacije novinara (IFJ). Veći deo svoje profesionalne karijere provela je na nacionalnoj televiziji gde je bila i glavna i odgovorna urednica. Iskustvo generalne sekretarke francuskog Nacionalnog sindikata novinara i člana Izvršnog odbora IFJ u dva mandata, bila je dodatna preporuka za novu funkciju. Deset dana nakon izbora bila je prisutna na Generalnoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) u Turskoj
Prema Vašem mišljenju koji su to najveći izazovi sa kojima će te se susresti kao nova predsednica IFJ? Кoje obaveze biste izdvojili kao primarne?
,,Naša prva obaveza je da postignemo da Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvoji posebnu konvenciju za novinare koja bi stvorila uslove za tužbu protiv ubica novinara i naručilaca tih ubistava. Ovo je veoma važno svuda u svetu, jer je u svakoj zemlji nekažnjenost jedina stvar koja pomaže ubicama da nastave da ubijaju novinare. Od poslednjeg Кongresa pre tri godine u svetu ubijeno i stradalo više od 200 novinara. To se mora zaustaviti!“
Pored bezbednosti, novinari širom sveta suočavaju se i sa lošim uslovima za rad.
,,Postoje dve vrste problema. Jedni su eksterni i tiču se mafije i korupcije koje postoje manje više u svakoj zemlji. Drugi su interni i tiču se uslova za rad, pristojne plate i nezavisnosti. Situacija po pitanju ovih stvari nije dobra i Međunarodna federacija novinara, pa samim tim i Evropska federacija novinara mora insistirati na adekvatnim uslovima za rad. Takođe, volela bih da vidim više solidarnosti među kolegama i po drugim pitanjima koji su važni za poboljšanje uslova rada u našem poslu.“
Evropska federacija je podržala dve Rezolucije koje se tiču ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Кosovu i Metohiji. Šta više od te podrške može IFJ da uradi kako bi porodice naših nastradalih kolega dočekale pravdu?
,,U poslednjih 20 godina ubijeno je 57 palestinskih novinara. Poslednji slučaj je bio ubistvo Širin Abu Akle, palestinsko-američke novinarke koja je ubijena dok je izveštavala. Ceo svet je reagovao, ali sada je podneta tužba. Tako da mislim da svaki put kada se desi ubistvo novinara bilo gde u svetu to treba da ide na međunarodni sud i da se traži da ubice i naručioci ubistva budu adekvatno kažnjeni“.
Problem su i uglavnom spori, neefikasni, pa i korumpirani sudovi. Šta biste poručili kolegama, kako biste ih ohrabrili da ne odustanu od odbrane svoje profesije?
,,Svuda je slična situacija. I novinari iz Meksika su nam rekli da im je potrebna eksterna pomoć, a tako je, manje-više i u nekim afričkim, azijskim i evropskim državama. Veoma je teško doći do pravde. Zato su nam potrebni međunarodni sud i međunarodna konvencija. IFJ konvencija mora biti usvojena što pre. Vi u Srbiji treba da tražite od svoje vlade da javno kaže da će podržati novu konvenciju koja bi doprinela zaštiti novinara. Francuzi to još nisu učinili, zato ću pisati predsedniku Emanuelu Makronu i tražiti da se pobrine za to da Francuska bude dobar primer i da javno kaže da će podržati novu konvenciju u Ujedinjenim nacijama.
Jasno ste dali do znanja da se zalažete za jedinstvo i opstanak IFJ kao jedinstvene organizacije. Da li ustupci, odnosno, više ovlašćenja koje traži EFJ može da ugrozi to jedinstvo?
,,Ideja o razdvajanju je loša, iz dva razloga. Prvo, Evropska federacija novinara ne može da postoji bez Međunarodne federacije novinara, čije je sastavni deo, odnosno, samo njena regionalna grupa. Drugo, svi bismo izgubili ovom podelom, jer je sada potrebna potpuna solidarnost sa svih strana da bi se pomoglo novinarima da rade svoj posao u normalnim uslovima, kako u Evropi, tako i u ostalim delovima sveta.
IZVOR: UNS

Najnovije