Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS i PROUNS: reforma za “reformisane” medije

07.04.2016.
Novine

Slučaj kolega u Timočkoj televiziji i radiju, koji su dobili momentalni otkaz samo zato što su od vlasnika javno, uz pretnju štrajkom, zatražili da im isplati višemesečnu zaradu, najbolje ilustruje agoniju kroz koju prolazi srpsko novinarstvo. Zaječarski menadžer, političar i vlasnik nekoliko medija još jednom je, u jeku izborne kampanje, poslao poruku da može da radi šta hoće i da mu niko ništa ne može.  Osuda ovog postupka stigla je od onih  koji su najodgovorniji  za nastali  medijski haos -  UNS-a i NUNS-a.

            Radio Televizija Zaječar bila je svojevremeno jaka lokalna medijska kuća
sa dobrim novinarima i programima. Do privatizacije! Umesto da preispita
„pljačkaške privatizacije“ kako je aktuelna vlast najavljivala u predizbornoj kampanji 2012. godine,  odlučila se da  „dovrši priču“ i državu, neustavno, protera iz medija. Najbližeg saradnika našla je u medijskoj koaliciji (Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih medija, Asocijacija medija i Lokal press).


            Funkcioneri ovih medijskih udruženja i asocijacija ne samo da su  učestvovali u kreiranju medijskih zakona, već neposredno rukovode sektorom za informisanje u okviru Ministarstva kulture i informisanja. Ministar Ivan Tasovac nikada nije ni krio da medijsku politiku vode „reprezentativna udruženja“.

            Osim što im je data moć da se osećaju i ponašaju kao svojevremeno članovi Centralnog komiteta Saveza komunista, medijskim udruženjima i
asocijacijama pripada i odgovornost. Oni dele pare iz budžeta  političkim
i lokalnim tajkunima  koji su od medija napravili partijske servise, a
zaposlenima ne isplaćuju plate i zabranjuju sindikalno organizovanje. 
Odgovorni su za gašenje velikog broja lokalnih i regionalnih medija, za
uništavanje nacionalne novinske agencije, za probleme oko besplatne
podele akcija, za to što je više od hiljadu medijskih radnika ostalo bez
posla, za stvaranje novih i jačanje postojećih medijskih tajkuna.

            Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije
(PROUNS) smatraju da se hitno mora zaustaviti dalji sunovrat profesije. To znači, uspostavljanje socijalnog dijaloga, izmenu Zakona o radu, seta medijskih zakona i odustajanje od donošenja Zakona o agencijama za zapošljavanje jer ćemo umesto profesiionalnih novinara imati „radnike na lizing“.

            SINOS i PROUNS  ukazuju da nemaju političku ambiciju ali da imaju obavezu da svojim članovima i svim kolegama, još jednom predoče ove činjenice,
kako bi do izbora dobro promislili ko može da stvori zakonski ambijent za vraćanje dostojanstva srpskom novinarstvu.

IZVOR: SINOS

Najnovije