Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gornji Milanovac - novinari o novinarstvu (1)

13.11.2020.

Medijska reforma, započeta usvajanjem seta medijskih zakona 2014. godine trebalo je da unapredi novinarstvo u Srbiji – ojača profesionalni i socio-ekonomski status novinara i medijskih radnika.

Šest godina kasnije novinarstvo u Srbiji, pre svega na lokalu, proživljava teške dane. Istraživanje koje je prošle godine uradio Sindikat novinara Srbije u Gornjem Milanovcu pokazalo je da građani veruju da bi bili bolje informisani kada bi u njihovoj opštini postojao javni medijski servis.

Kako rad medija u Gornjem Milanovcu ocenjuju “proizvođači” medijskih sadržaja u ovoj opštini pitali smo novinare a njihove odgovore objedinili u projekat “Dijalogom do profsionalnog novinarstva u Gornjem Milanovcu” koji je sufinansiran sredstvima opštine Gornji Milanovac.

 

Ognjen Vranić, novinar TV GM PLUS, Gornji Milanovac

 

-Uglavnom se informišem putem interneta, odnosno portala i elektronskih medija, pa onda putem televizije. Štampane medije ne pratim.

 

Informisanje u Srbiji, kaže, i nije loše, s obzirom na uslove rada, razne pritiske na slobodu novinarskog informisanja, novčanu nadoknadu za rad, tehničke mogućnosti….

 

Da li novinari trpe pritiske i kako da im se odupru?

 

-Novinari su generalno pod izuzetnim pritiskom već godinama unazad. Sloboda novinarskog izražavanja je limitirana, a to se posebno odnosi na pojedine životne sfere, kao što su ekonomija, politika…. Pod pritiskom su onih ljudi koji imaju moć u rukama, pa bila ona vlast ili ekonomska nadmoć stečena na ovaj ili onaj način. Borba protiv tog pritiska je gotovo nemoguća. To je nešto nalik Don Kihotovoj borbi protiv vetrenjača, suviše veliki rizik i žrtva su potrebni, a uspeh niko ne garantuje.

 

Kad je reč o informisanju u Gornjem Milanovcu naš sagovornik smatra da “i nije tako loše”:

 

-Budući da dugo nismo imali ni televiziju, ni portale, a da sad imamo i jedno i drugo, svakako se vidi pomak. Verujem i nadam se da će biti sve bolje, objektivnije, raznovrsnije. Nedostaju male pomoći lokalnih preduzeća, privatnika za poboljšanje tehničkog nivoa jer mislim da bi to pomoglo za brži razvoj i praćenje razvoja.

 

Da li lokalni mediji mogu da obezbede građanima potrebne informacije?

 

-Mogu, naravno, mada ima mnogo prostora za napredak i usavršavanje. Opet vezano za unapređenje, najbitnije je napredak i poboljšanje tehnike prvenstveno, a potom ostalih pratećih sitnica. Entuzijazam kod novinara postoji i to je primetno, ali nedostaju motivacione injekcije što na finansijskom polju, što na polju podrške onih koji su već napredni u svom random okruženju.

 

Aleksandra Stevanić, novinarka GM PRESS PORTALA iz Gornjeg Milanovca

 

U razgovoru za SINOS Aleksandra Stevanović kaže da prati BBC portal, lokalne medije, medijie sa nacionalnom frekvencijom. Informisanje u Gornjem Milanovcu ocenjuje kao korektno i smatra da lokalni mediji pružaju građanima potrebne informacije. Mada, ukazuje, “uvek može bolje, u smislu raznovrsnijeg sadržaja, programskih šema i kvalitetnog muzičkog programa”.

 

Kad je reč o eventualnom formiranju regionalnih i lokalnih javnih servisa, zašata se SINOS zalaže, veruje da bi to moglo samo da poboljša informisanje u ovoj sredini.

 

I novinarka GM PRESS PORTALA smatra da su novinari pod raznim pitiscima a na pitanje da precizira da li su to političari,tajkuni ili neko treći odgovara – svi pomalo.

 

Na pitanje kako novinari i mediji mogu da se izbore sa pritiscima kaže:

 

-Take it or leave it

Udruženja i sindikati bi mogli da budu od pomoći ali samo ako zaista rade na tome – zaključuje naša sagovornica.

 

Katarina Savićević, novinarka GM press portala iz Gornjeg Milanovca

 

Naša sagovornica smatra da lokalni mediji u Gornjem Milanovcu potpuno ispunjavaju svoju ulogu. Zadovoljna je informisanjem u opštini i prema njenom mišljenju nema razloga za osnivanje regionalnog ili lokalnog javnog servisa.

 

Daje odličnu ocenu i ukupnom informisanju:

 

- Zadovoljna sam informisanjem u Srbiji iz razloga što vesti za kratko vreme dođu do vas. Ne mislim da su novinari pod pritiskom. Svako ima mogućnost da napiše ono što misli da treba i da za to preuzme odgovornost.

 

Novinarska udruženja i sindikati mogu da pomognu u jačanju novinarske profesije ali najpre moraju da nauče šta je to solidarnost i da ojačaju – međusobnu saradnju.

 

Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave koja je sufinansirala projekat.

 

Izvor:SINOS

Najnovije