Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kovačević: Građani Gornjeg Milanovca imaju pravo na istinito i kompletno informisanje

25.12.2018.
Kovačević

Građani Srbije imaju pravo na istinito, blagovremeno i kompletno informisanje. Država je dužna da im to obezbedi ali brojni indikatori pokazuju da nakon medijske reforme iz 2014. godine  u mnogim sredinama javni interes nije ostvaren. O efektima vlasničke transformacije na kvalitet informisanja u Gornjem Milanovcu, novinarka SINOS razgovarala je sa predsednikom opštine Dejanom Kovačevićem.

Kako ocenjujete medijsku scenu, nivo i kvalitet informisanosti građana Gornjeg Milanovca?
- Medijsku scenu opštine Gornji Milanovac čini četiri lokalna medija. U pitanju su dve radio stanice, nedeljne novine i jedan internet portal. Takođe, građani Gornjeg Milanovca prate i TV program regionalne televizije koja program emituje iz Čačka, ali poseduje dopisnički studio u Gornjem Milanovcu. Obzirom da radio stanice emituju pretežno komercijalni program, informativa je jako malo zastupljena. Imajući sve navedeno u vidu, informisanost u opštini Gornji Milanovac je na vrlo nezavidnom položaju. Teritorija opštine Gornji Milanovac je veoma prostrana i postoje predeli do kojih ne dopire signal radio stanica, odnosno nema distribucije lokalnih novina. Što se strukture zaposlenih u lokalnim medijima tiče jedino nedeljne novine imaju 4 visoko obrazovana novinara.
O  Da li je broj medija zadovoljavajući ili se oseća nedostatak lokalnih i regionalnih medija?
- Broj medija u opštini Gornji Milanovac je optimalan, ali se oseća nedostatak lokalne televizije, kao i radio stanice koja bi u svom celodnevnom programu imala zastupljeniji informativni program.
O Kakvi su efekti i iskustva sa projektnim sufinansiranjem?
- Opština Gornji Milanovac sredstva za sufinansiranje medijskih projekata raspodeljuje preko Komisije koja je sastavljena od stručnjaka iz oblasti medija. Dosadašnja iskustva nam ukazuju da Komisija savesno obavlja svoj posao i da su sredstva opredeljena za finansiranje medija odlazila za kvalitetne projekte.
O Kako unaprediti novinarsku profesiju i ojačati poziciju novinara?
- Da bi unapredili novinarsku profesiju u opštini Gornji Milanovac prevashodno su nam potrebni mladi, školovani novinari, kao i veći broj ozbiljnih i profesionalnih medija. Jačanje pozicije novinara ogleda se u profesionalnom i nepristrasnom izveštavanju, ali i kroz jake i organizovane novinarske sindikate i udruženja.
O Kako organizovati novinare iz vaše sredine ne bi li se njihov glas bolje čuo?
 - Praksa je pokazala da privatizacija medija koja je sprovedena i na teritoriji opštine Gornji Milanovac nije imala pozitivne efekte, po novinarstvo i novinare. Imajući u vidu da je lokalna televizija Gornji Milanovac imala trideset zaposlenih radnika posao novinara od tada zaposlenih na televiziji obavljaju svega dva lica. 
O  Kakvi su efekti privatizacije medija po novinarstvo i novinare?
 - Imajući u vidu da Gornji Milanovac ima veoma razvijenu privredu, da su nam sportska društva veoma uspešna, da je kulturna scena bogata i da je turizam Opštine u povoju, lokalnoj sredini je preko potrebna lokalna televizija. 
O  Smatrate li da su nam potrebni lokalni i regionalni javni servisi? Šta mislite o javno privatnom partnerstvu u medijskoj delatnosti?
 - Smatram da je to potrebno baš zbog nepristrasnog informisanja i savesnog rada novinara. 
Intervju je deo  projekta Pravo građana Gornjeg Milanovca na profesionalno novinarstvo koji je podržala lokalna samouprava.
IZVOR: SINOS

Najnovije