Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Abazović: Prete mi zbog istrage ubistva novinara Duška Jovanovića

10.01.2022.
Montenegro

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović potvrdio je da mu prete zbog istrage ubistva urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića i ponovio da je potpuno rasvetljavanje tog zločina jedan od prioriteta Vlade.

Abazović, koji je i koordinator službi bezbednosti, rekao je novinarima u Beranama da u toj istrazi ima opstrukcija, za koje je odgovornost adresirao na nadležne „u sitemu državne uprave“ i na „pojedine političke strukture“.

 

„Obećali smo da ćemo se boriti za istinu. Imaćemo napredak ako ne bude opstrukcija, kojih trenutno ima u sistemu državne uprave i u pojedinim političkim strukturama, koji žele da prave neke konstrukcije, a samim tim štite ubice Duška Jovanovića“, rekao je Abazović.

 

Jovanović je ubijen u maju 2004. godine ispred redakcije lista Dan, ali motiv, nalogodavci i ubice nisu otkriveni.

 

Za saučesništvo u tom ubistvu osuđen je jedino Damir Mandić, na 19 godina zatvora.

 

Sa promenom vlasti 2020. godine i dolaskom Abazovića na mesto potpredsednika Vlade, istraga ubistva Jovanovića označena je kao jedan od prioriteta i ona je prošle godine ponovo otvorena. Formiran je poseban tim i do sada je saslušano više osoba.

 

Abazović navodi da su pretnje dobijali svi koji su pokušavali da istražuju taj slučaj.

 

„Ja ne mogu da budem izuzet iz toga. Nisam pokoleban. Mozaik navodi na ljude koji su veoma opasni. Ja ne želim da pravim žrtvu od sebe, niti sam je pravio“, dodao je Abazović.

IZVOR: NUNS

Najnovije