Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sud u Moskvi kaznio Google

18.08.2021.
Google

Sud u Moskvi izrekao je nove kazne za Google zbog kršenja ruskih pravila o zabranjenom sadržaju.

Prekršajni sud u moskovskom okrugu Taganka proglasio je Google krivim za pet administrativnih prekršaja, a kazne iznose 14 miliona rubalja odnosno oko 190 hiljada dolara.

Najnovije kazne izrečene su manje od tri sedmice nakon što je sud kaznio Google sa tri miliona rubalja zbog odbijanja da lokalizuje lične podatke svojih korisnika u Rusiji. Prije toga Google je kažnjen u Rusiji sa 9,5 miliona rubalja zbog odbijanja brisanja zabranjenih informacija.

Ruski nadzornik komunikacija Roskomnadzor u maju je zatražio od Googlea da izbriše sadržaj koji je, prema njihovim riječima, zabranjen na njihovom YouTube kanalu. Od YouTube-a su tražili da uklone oko 5.000 „zabranjenih“ video zapisa, od kojih je oko 3.500 podstaklo kako su naveli “ekstremizam“.

Kazne su dio napora Moskve da natjera strane kompanije da otvore kancelarije u Rusiji i da pohrane lične podatke Rusa na toj teritoriji. Moskva tvrdi da pokušava obuzdati zapadne tehnološke divove i ojačati ono što zovu svojim internet “suverenitetom”. No, mnogi kritičari smatraju da vlasti pokušavaju ugasiti kritičare uoči parlamentarnih izbora u septembru.

Rusija je 2019. godine donijela zakon o „suverenom Internetu“ koji zvaničnicima daje široke ovlasti za ograničavanje internet prometa, sve do izolacije zemlje od prekograničnih internetskih veza tijekom nacionalnih vanrednih situacija.

Moskva je više puta upozorila da je spremna upotrijebiti novu mjeru ako nemiri dosegnu ozbiljne razmjere.

Sud je prošlog mjeseca kaznio Facebook, Twitter i Telegram jer nisu izbrisali sadržaj kojeg Moskva smara nelegalnim.

IZVOR: "Slobodna Evopa"