Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sud u Londonu odbio zahtev Asanža za kauciju

11.01.2021.
Asanz

Britanski sud odbio je zahtev za kauciju Džulijanu Asanžu. U svom obrazloženju, sudija Vanesa Barajtser navela je da Sjedinjene Američke Države moraju da dobiju priliku da ospore njenu odluku od ponedeljka, kojom je sprečeno izručenje Asanža Sjedinjenim Državama.
Ona je dodala i da je osnivač „Vikiliksa“ pomogao uzbunjivaču Edvardu Snoudenu da pobegne u Rusiju. Istina je, zapravo, da je američki Stejt department taj koji je Snoudenu oduzeo pasoš zbog čega je on ostao zarobljen u Rusiji.
Advokat Džulijana Asanža Edvard Ficdžerald je podsetio da je čak i osobama osumnjičenim za terorizam dopušten kućni pritvor uz ozbiljan nadzor.
Sa druge strane, tužilac Кler Dobin je rekao da bi Asanž jednostavnim ulaskom u stranu ambasadu mogao da izbegne suđenje. On je upozorio i na činjenicu da je predsednik Meksika pre dva dana Asanžu ponudio politički azil.
Ficdžerald je objasnio da Asanž od marta nije imao fizički kontakt sa svojom ženom i dva deteta, kao i da on samo želi da živi u kućnom pritvoru sa svojom porodicom.
I pored toga, sudija Vanesa Barajtser donela je odluku koja je razočarala aktiviste za ljudska prava širom sveta.
„Odluka sudije kojom je Asanžu odbijena kaucija samo pojačava teoriju da je tužilaštvu cilj da izdavača, kog SAD mrze, zavezanog i u limbu onesposobe da im se više ikada suprotstavi“, napisao je novinar Кevin Gostola.
Džulijanu Asanžu u Americi preti zatvorska kazna u trajanju do 175 godina. Do narednog saslušanja, Asanž ostaje u Belmaršu, jednom od najstrože čuvanih zatvora u Velikoj Britaniji.
IZVOR: UNS